lördag 16 juni 2012

Helt glömt bort...

Gomiddag. Ha, för första gången (tror jag) har jag helt glömt bort att skriva bloggen... Sorry. Undrar om någon saknade mig?

Idag var jag äntligen iväg på Valhalla och simmade, stack hemifrån 6.40. Det var därför jag glömde skriva, för jag tänkte att jag gör det efteråt... Åt en halv frukost innan, bara yoghurt, och stack sedan iväg. Vädret var OK att moppa i, lite kallt, men inte så kallt som jag trodde det skulle vara. Simningen var skön, om man bortser från att 50 m bassängen var stängd och vi alla fick knö i 25 m bassängen... Men skönast var ändå bubbelpoolen efteråt... idag fick jag ha den helt för mig själv och kunde ligga ner. Underbart!

Moppade förbi Maxi Mölndal, alltid roligt att komma till en annan affär som har lite andra saker än mitt eget Maxi. Hittade skivad kyckling (pålägg) som inte finns hos oss, bland annat. Hem och sen gjorde jag någon jag har tänkt testa länge: Dukanskt rostebröd!


(collaget är gjort i en Android-app som heter Photo Collage, lite omständligt att använda, skall se om jag hittar någon annan app).

Receptet innehåller 2 msk fiberhusk, 4 msk havrekli, 2 msk kvarg/kesella, 2 ägg, lite salt och 0,5 tsk bakpulver. Min mage klarar ju inte fiberhusket om det inte får svälla först, så jag la de 2 msk i 1 dl mjölk. Det blev samma konsistens som "trolldeg"... I alla fall blandade jag i resten av ingredienserna, la smeten i en mikrosäker form, på med GladPack (med hål i) och så in i mikron 5 minuter.

Jag konstaterar följande:
* Jag har saknat bröd, men min mage tycker inte om mjukt bröd särskilt mycket efter operationen, men det gick bra ändå.
* Lite kryddor i hade inte skadat.
* Lite längre tid i mikron och/eller hårdare rostning hade inte skadat heller, det var lite gummiaktigt i konsistensen.
* Det var inte sista gången jag gjorde detta bröd!

Ovanpå har jag vitlökskvarg och kalkon. Hälften av brödet är kvar då det innehöll 4 msk havrekli och vi får/skall bara äta 2 msk per dag.

Jag har också funderat i ett par dagar om jag inte skall byta rytm. Dukan förespråkar 2 rytmer, dels varannan dag som jag har kört hela tiden till nu (alltså varannan dag med bara proteiner och mjölkprodukter (PP) och varannan dag lägger man dessutom till grönsaker (PV)). Den andra rytmen är 5/5, d.v.s. 5 dagar PP och 5 dagar PV. En tredje rytm som många i Facebook-gruppen verkar följa är 4/3, d.v.s. måndag till torsdag med PP och sedan fredag till söndag med PV. Roligare med grönsaker på helgen.

Igår morse bestämde jag mig för att byta till 5/5. Men så under dagen så började jag fundera på det där med mitt minne... Hur 17 skulle jag kunna hålla reda på vad jag skulle äta vilken dag? Kör man 1/1 behöver man ju bara minnas vad man åt igår, men med 5/5 så behöver man skriva ner när bytena skall ske. Krångligt. Så på eftermiddagen bestämde jag mig istället för att köra 4/3 och på så sätt alltid veta vad jag skulle äta vilken dag. Det innebär att det nu blir 7 dagar med bara proteiner (PP) på raken. Inte säkert att jag orkar det, så bytet kanske blir över 2 veckor. Vi får se. Jag behöver chocka kroppen med lite rena proteindagar, för vågen har verkligen inte visat sig på sin snälla sida den sista veckan. -0,1 kg idag om man jämför med förra fredagen, men om den inte skärper sig i morgon bitti blir det den sorgligaste veckovägningen på hela tiden...

Jag måste förresten fråga er en sak... svara gärna med en kommentar om ni vill. Jag har fått en kommentar och ett mail från en (f.d.) läsare som påpekade att jag skulle ta upp med min psykolog att jag köpt en glassmaskin så att jag inte hamnade i mina gamla vanor igen. Ursäkta mig, men tycker ni att jag är helt galen om jag vill göra nyttig glass någon gång då och då? Jag blev helt förbluffad över denna kommunikation, och sa till på skarpen, det är därför hon är en f.d. bloggläsare (och har dessutom tagit bort mig som vän på Facebook). Eftersom jag har insett att jag kommer att få leva på någonting som är mitt emellan fas 2 och 3 resten av livet, d.v.s. med mycket begränsat intag av kolhydrater, är det då helt fel att hitta alternativ som är helt godkända och unna sig dessa? Är jag galen som gör bröd på helt godkända ingredienser också? Ni skall se receptlistan och höra diskussionerna inne på Facebook-gruppen. Folk är hur uppfinningsrika som helst och uppfinner recept på sötsaker/kakor osv. med helt godkända ingredienser. Är de helt galna också? För övrigt pratar jag inte mat med min psykolog, utan helt andra saker. Jag blev bara helt ställd över kommentaren och mailet och svarade kanske lite väl giftigt men jag orkade inte bry mig om det, skickade mailet utan att läsa igenom det och censurera mig själv. Jag tar gärna emot åsikter på detta.

Detta är en bantningsblogg, men jag skriver tydligen också för mycket om mat. Ja, jag vet att mycket handlar om mat, men jag MÅSTE planera och veta innan var och när jag skall äta och vad. Det har dels med operationen att göra, jag kan inte hoppa över måltider, för då brakar jag ihop. Och nu i och med Dukan så har jag ju inte möjlighet att köpa en macka eller ett äpple om jag är ute, jag måste ha med mig något ätbart. Men det kanske stör att jag skriver om mat överhuvudtaget?

Nu lämnar jag detta ämne... fast jag kommer inte sluta skriva om mat eller låta bli att skriva när jag gör glass eller "bakar" bröd. Är det någon som stör sig på det så BYE BYE.

Jag har ingen aning om vad jag skall göra med resten av dagen, men korsord blir det, det lovar jag.

Ha en bra lördag!!

12 kommentarer:

 1. du får väll skriva vad du vill på din blogg. vet inte vad personen menade men hon kanske bara uttryckte sig fel och det blev en feltolkning. i går åt jag het fel än vad jag tänkt mig. winerbröd av något slag. alladin choklad och gräddtårta. det blir jag inte smal av precis. nya tag i dag! mamma mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kolla bakåt i kommentarerna så ser du att jag inte har tolkat det fel... Skulle jag försöka äta det du åt igår hade jag blivit dålig... inget fett, socker eller knappt några kolhydrater på 3 månader och min kropp hade protesterat... kram

   Radera
 2. Att hitta alternativ till sin kosthållning för att kunna leva ett så "normalt" liv som möjligt är helt naturligt och sunt! Det är det som gör att man faktiskt orkar fullfölja sin kamp och inte "ramlar dit".
  Folk som tycker en massa kommer man aldrig från. Vad du diskuterar med din psykolog om är mellan dig och psykologen och det har ingen annan med att göra!
  Tycker du är superduktig, uppfinningsrik och det är kul att du försöker vidga dina vyer och prova på nya saker och recept! Skit i dönickarna, det går inte att resonera med idioter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Skönt att få bekräftat från en vettig person att jag inte är galen... Största kramen!

   Radera
 3. Hej, kom in på din blogg av en händelse när jag letade nya Dukan recept. Känner igen det där med varannan dag grönsaker. Tyckte det var för jobbigt, så nu äter jag endast grönsaker fredag, lördag, söndag. Ibland när det har blivit över färska grönsaker åker dom ner även på måndagen. Är inte så väldigt noga, men går ner ändå. Just har jag en bakperiod, så jag står still, men går inte upp och det är inte lite kakor jag äter. Kan sätta i mig en hel rabarbekaka, eftersom det är endast rabarber man får äta som liknar frukt. Lycka till o ha en trevlig kväll

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan! Kul att du skrev! Jag tyckte det funkade bra med varannan dag, men kanske går det bättre med 4/3, alltså samma som du kör. Jag har inte bakat något mer än brödet idag, men jag bakade å andra sidan aldrig kakor förut heller... Har du Facebook rekommenderar jag att du kommer med i våran grupp Vi Dukanare. Där finns en väldans massa bakrecept... Ha en trevlig kväll du med!

   Radera
 4. Jag är djupt imponerad av din kamp! Och jag tycker definitivt du skall unna dig en glassmaskin. Låt inte negativa människor smitta av sig på dig!

  Glöm inte att leva också, förstår att det är viktigt att känna sig nöjd med sin kropp. Men man lever bara en gång!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, nej det "smittade inte av sig" så mycket på mig, det var mest att jag blev tveksam till om det var så att hon hade rätt... Skönt att veta att fler håller med mig :)

   Jag känner mig mer och mer nöjd med min kropp för var dag som går, men jag är inte där än :)

   Radera
 5. Oj det var en hård kommentar tyckerja. ycker du superduktig och hittrnyavägar. Och förlåt mig MEN närblev glass farligt? Och man måste ju få unnasig något :) Och du körinom det som du tillåter dg.
  Och ta upp detmed psykolog? Fattar inte varfö?
  Fortstt du
  Hejja hejja dig
  Kram Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste hitta nya vägar för att inte tröttna. Men jag är stenhård med att ingredienserna skall vara godkända. Skall jag avvika så skall det vara planerat, men det har bara skett en gång hittills... Kram

   Radera
 6. du skriver så superhärligt och bara trycker ur dig information :)
  jag uppskattar mycket att få ta del av din smala lycka ♥

  SvaraRadera
 7. Photogrid är en jättebra app!

  SvaraRadera