fredag 5 februari 2016

Att ta stora beslut och lyckad gryta!

Gomorron. Jag tappade liksom bort tiden lite nu på morgonen... fastnade i onödigt surfande och vips var klockan mycket mer än den skulle varit. Nu skulle jag egentligen varit på Åby och simmat. Fan också.

Igår vid lunchtid, när jag var halvvägs mellan jobbet och hemma, så poppade plötsligt ett beslut upp i mitt huvud. Poppade. Precis så är det. Beslutet var att jag skall anmäla mitt intresse att för att byta min trea mot en tvåa här i området. Jag flyttade hit 2003 och då till en tvåa. 2007 såg jag en lapp på soprumsdörren om en som ville byta sin trea mot en tvåa. Det visade sig vara damen jag bott vägg i vägg med i 2 år (vi hade aldrig setts eller hälsat). Här har jag nu alltså bott sedan 2007. För någon månad sedan tänkte jag tanken att jag kanske skulle byta ner mig. Jag saknar ett kök! Mitt kök nu är så himla litet, det finns ingen dörr eller ens plats för ett köksbord. Det får jag ha i vardagsrummet. Visst, sovrummet blir mindre och jag blir av med mitt arbetsrum. Men nu för tiden behöver man inte ha ett stort skrivbord då en plattskärm inte tar så stor plats.


Här är planritningen för min lägenhet, den till vänster. På båda sidorna finns en tvåa. Det finns 12 st. Alla i bottenplan. Min altan är 30 m² och tvåornas är 27 m², så det är inte så stor skillnad. 6 av husen i området har alltså två tvåor i bottenplan med en trea likt min mitt emellan. Orsaken till att jag lagt lappar på ritningen ovan är att det är uppgångarna till lägenheterna ovanpå. Den ytan försvinner alltså. Ser ni på min ritning att mitt kök är pyttelitet? Inte en vettig avställningsyta finns det. Mycket mindre än vad som visas på ritningen eftersom ytan till höger om spisen (till vänster i bild) bara är ett djupt hål som mikron står i. Jag har en bänk bred som en utdragbar skärbräda på vänster sida och kanske 25 cm till höger, framför mikrodörren. Och sen 60 cm till höger om diskbänken. Det är allt. Något som blir jobbigt är att förrådet blir så mycket mindre. Vi har inga externa förråd, så detta är allt. Men det har ju gått tidigare...

I alla fall, det här med beslutsprocessen. jag tänkte tanken för någon månad sen. Sen försvinner tanken och den har kanske poppat upp 2 gånger sedan dess. Bara en tanke alltså. Men så pooff så kommer det upp ett beslut. Japp. Jag vill flytta. Bara så där. Jag är alltså ingen person som går och grubblar på saker. Det är som om jag tänker en tanke och så lägger jag undan den, sen fortsätter tankeprocessen utan att jag är medveten om den och så kommer det fram ett beslut. Utan att jag "har haft något med det att göra". Mysko. Svårförklarat. Men så är det. Alla mina beslut tas så här. Stora som små. Att jag skulle åka till USA för 27 år sedan och arbeta som au-pair. Att jag skulle göra en Gastric Bypass. Att jag skulle åka till Thailand. Att jag skulle köpa en ny TV. Att jag skulle börja i kören igen. Som sagt, stort som smått.

Så nu får ni hålla tummarna! Eftersom det bara finns 12 lägenheter så kan det ju ta lång tid, men jag vill i alla fall anmäla mitt intresse. Jag har lagt upp en annons på Mölndalsbostäders sida för hyresgäster och jag skall sätta upp lappar på våra soprum. Jag skall bara hitta en bra formulering först. Jag är ju inte bara intresserad av ett direktbyte mellan min trea och en tvåa, jag vill ju också åt de som vill flytta överhuvudtaget. Då kan ju jag ta deras tvåa och Mölndalsbostäder lägga ut min trea på annons istället. Jag har försökt formulera det hela morgonen, men inte lyckats.

Igår när jag gick hem från jobbet klockan 16.42 (för att vara exakt) slogs jag av hur ljust det är ute!!


Det finns hopp om våren!!

Väl hemma tog jag fram alla ingredienserna till panang curry gryta (jag hade tagit fram 2 kycklingfiléer i förrgår) och satte igång och lagade. Jag hade ju mitt recept från Thailand, och sen stod det ett recept på panang curry-burken också. I mitt recept skulle man ha 1 tsk (ca 10 g) paste till 200 g kycklingfilé. På burken skulle man ha 50 g (!) till 350 g kyckling, alltså en väldig massa mer. Jag följde receptet från Thailand och det blev alldeles lagom. Det andra borde ha blivit för starkt till och med för mig. Enligt Thailandsreceptet skall man inte ha några grönsaker i, men det kan jag inte tänka mig. Så jag hade både champinjoner, morötter och långbönor (och strimlad chili, fast det ingick i receptet). Och denna gången hade jag light kokosmjölk, inte den krämiga och fetare jag hade i helgen. Mycket godare. Hela grytan blev superdupergod!! Och nyttig också! Till denna äter jag shiritakinudlar (de är ju utan kolhydrater).


Det enda "felet" var konsistensen. Jag hade gärna haft såsen lite tjockare (men utan smaken och fettet från den krämiga kokosmjölken). Kan man reda av en sån här gryta? Hur gör man det (jag är lite kökshandikappad)...

På kvällen var det kören. Vi kämpar vidare med våra sånger och igår började vi prata rörelser och förflyttningar mellan låtarna under konserten. Detta skall bli så kul!!

Ha en härlig fredag, det tänker jag ha!

4 kommentarer:

 1. Maizena redning är enklast. Bara å strö i kokande vätska.
  Jenny C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte på det. Men skall det inte blandas med vätska innan det strös i? Och så skall man väl inte ta för mycket?

   Radera
 2. Det finns maizenastärkelse och maizenaredning.

  Stärkelsen är det vita pulvret. Blanda med lite vatten till en smet o häll i tills du är nöjd med konsistensen. Brukar blanda 1-2 msk med lika mycket vatten, ta i lite, röra o se om jag vill ha i mer.

  Redningen innehåller fler ingredienser (tror vete också) o kan strös i direkt. Då ska man välja den ljusa redningen till en så lätt gryta (finns ljus o mörk redning).

  Jag föredrar den rena stärkelsen. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips! Gjorde ny "sats" igår och upptäckte att jag inte hade någon Maizena hemma, inte i någon form. Däremot hade jag min kolhyrdratsfria redning, jag hade glömt den. Tog väldigt lite, då jag vet att den är "stark". Konsistensen blev OK, lite geleig. Jag får testa vidare.

   Radera