onsdag 11 maj 2016

Pill pill och så behöver jag ett råd...

Gomorron. Onsdag. Halva veckan har snart gått. Helgen är i sikte. En helg där jag inte riktigt vet hur jag skall göra. Jag saknar en sån där helg där jag bara går hemma och skrotar och gör ingenting. Förr-förra helgen var jag på Ellös. Förra helgen var jag i London. Jag hade alla avsikter att just ha en sån där skrotarhelg fram tills mormor ringde igår och frågade om jag kommer upp på fredag eller lördag. Svårt val. Måste fundera lite mer. Jag är ju ganska bra på att göra ingenting på Ellös också... Vi får se.

Igår kom min nya telefon till ICA Maxi. Det var osäkert in i det sista om de hade skickat med ett SIM-kort, men det hade de. Jag var ändå tvungen att moppa till Frölunda Torg för att köpa ett nytt skal, det klarar jag mig inte utan. Känns väldigt surt att köpa det andra skalet (399 kr) på 5 veckor. Sura pengar. Självrisken på själva mobilen är 750 kr, och så minneskort på 150 kr. Så detta äventyret var inte gratis, även om det tack vare försäkringen var bra mycket billigare än det skulle kunna varit.


Men oj vad massa pill det är att få det som jag vill. Känns som om jag kan detta nu, gjorde det ju 2 ggr för 5 veckor sen. Här ovan har jag precis satt igång och fått operativsystemet uppdaterat. Jag är inte klar på långa vägar, men alla appar kom ner automatiskt, nu handlar det om att ordna dem i mappar och logga in på alla. På tal om försäkring. Jag har haft mobiltelefon sedan 1996. Smartphone sedan 2011. Jag har aldrig tappat bort en telefon. Aldrig tappat en telefon. Aldrig fått en repa eller spricka i glaset. Denna försäkringen, som jag fick gratis de 2 första månaderna, kostar sedan 99 kr/månad. Är det något att ha och fortsätta betala för? Jag tror inte det, även om jag är väldigt glad för att jag inte hunnit säga upp den än.

Samtidigt som jag pillade med detta igår så pratade jag med Skandiabanken i telefon. Mitt bankbyte drog igång på riktigt igår, så jag fick mina nya kontonummer och har fört över hälften av alla mina pengar. Jag kan ju inte stänga mina konton på ICA-banken rakt av, eftersom jag måste fånga upp alla efakturor som jag inte fått än. Autogirona kunde de hjälpa mig att flytta över, men efakturorna måste jag vänta in, printa och betala manuellt, makulera på ICA-banken och sedan starta upp igen på Skandiabanken. Massa krångel.

Men jag har en fråga. Hur skall jag göra med kort? Det finns 2 alternativ. Båda är VISA-kort. Båda kan man betala med överallt (nätet, utomlands, Sverige).

Alternativ 1. Bankkort. Så fort jag handlar något dras pengarna på kontot. Jag får 5 Eurobonuspoäng per 100 kr. Gratis bankomatuttag. Kortet kostar mig 20 kr/månad.

Alternativ 2. Kreditkort. Pengar dras automatiskt från mitt lönekonto den sista i varje månad. Kostar mig ingenting om jag inte utnyttjar krediten (vilket jag inte gör om pengarna kan dras i slutet av varje månad). Jag får 10 Eurobonuspoäng per 100 kr. Bankomatuttag kostar 30 kr, men om jag tar ut pengar samtidigt som jag handlar (rundar av uppåt med 300 kr till exempel) kostar det mig ingenting. Kortet är gratis.

Vilket skulle ni ta? Jag beställde bankkortet till att börja med. Men jag är tveksam.

I alla fall var jag fullständigt slut i huvudet när jag väl kom i säng nästan en timme senare än vanligt.

Förresten, välkomna på After Work på Teater Uno torsdagen den 26 maj klockan 18. Det blir sångunderhållning :) Det finns ett event på Facebook där man kan anmäla sig. Känns som om jag redan skrivit om detta, men det kanske inte skadar att upprepas :)

Dags att sätta sprutt! Ha en bra onsdag!

2 kommentarer:

  1. Jag hade valt kreditkortet. Du verkar ha otroligt bra koll på din ekonomi så det känns inte som en risk att du "överhandlar". Du får även dubbelt så mycket bonuspoäng.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har fått reda på lite mer idag. Kostnaden för bankomatuttag på kreditkortet är inte 30 kr. Det är 1 %, dock minst 30 kr. Kan alltså bli mer. Bättre reseförsäkring på kreditkortet. Och det är bara gratis första månaden. Men det lutar åt att jag byter till ett sånt ändå, för det där med att pengarna dras direkt när man handlar känns inte särskilt tryggt när man handlar via internet (det gör jag mycket) eller utomlands...

      Radera