söndag 9 maj 2010

Första dagen avklarad

Gomorron! Igår kände jag mig som "dagen-efter" eller som om jag varit sjuk en längre tid. Skakig, huvudvärk och yrsel. Hungern var inte så farlig, har inte så ont av att vara hungrig. Lider då mer av blodsockerfall i vanliga fall. Ingen huvudvärk idag ännu, och jag har just druckit min Persika med linfrön i. Det verkar som om jag har fått en chans till mer XV-pulver, blogg- och Facebook-kompisen A kan köpa ut åt mig :) Igår drack jag 3 påsar XV-pulver, 1 Nutrilett Smoothie och en vanlig Nutrilett. Fy fasen vad knepigt den vanliga Nutriletten smakar! Man känner verkligen att det är ett pulver, och så smakade den kemiskt. Det fattas 10 dagar för att jag skall kunna få 3 påsar XV-pulver om dagen, tror jag ber A att köpa ut för 14 dagar. Jag höll mig i alla fall under 800 kcal igår, det är ju bra.

I kommentarerna igår ifrågasattes detta med kalorier och ketonfasen. Om man äter/dricker mindre än ca 50 g kolhydrater per dag så hamnar man i ketonfasen. Detta är väldigt individuellt, men det är ett bra riktmärke. 3 påsar XV-pulver = 51 g kolhydrater. Ingen marginal alls alltså. Orsaken till att smaksatt mineralvatten skulle kunna få en ur ketonfasen har jag ingen aning om, mer än att det funkar för vissa men inte för andra. 100 g av de tuggummin jag tuggar (Extra Citron) innehåller 61 g kolhydrater. Det blir inte så många g per bit, men det är ju som sagt ingen marginal med bara de 3 påsarna. Det är därför man kan åka ut ur ketonfasen på grund av tuggummi och smaksatt mineralvatten. Men nu behöver jag ju inte bry mig om det, utan snarare om antalet kalorier, och då är det 800 kcal/dag som gäller. MEN det är fullt möjligt att "äta sig till en ketonfas" om man äter väldigt lite kolhydrater!

Igår skulle jag kolla en grej på bloggen och fick då se denna trevliga besökssiffra:


Den var så tjusig att jag gjorde en skärmdump :)

Jag var iväg på secondhandaffären Reningsborg igår, första gången jag var där. Jag har skänkt massor dit tidigare, men aldrig varit där själv. Jag ville ju hitta lite tröjor/toppar, men hittade inga. Däremot hittade jag en söt blå blus för 30 kr som var för liten nu, men jag skulle tippa att den passar om 10-15 kg, så den köpte jag. Sen gick min vita jacka sönder i dragkedjan när jag åkte hemifrån, så jag var väldigt glad då jag hittade en grön vindjacka för 50 kr. Den fick också följa med hem. Tyvärr är det ingen kapuschong på den, det börjar ju ofta regna när jag är ute och går och jag lyssnar alltid på talbok. Men jag får väl ta av mig lurarna och inte lyssna mer när det börjar regna då... Skulle också handlat Priorin, men det var så himla dyrt, så jag skall kolla lite på nätet. 400 kr för något jag inte vet funkar, det är lite mycket det. Har sett det på Toppformula för 340 kr, men då tillkommer frakt. Skall kolla vidare.

Idag skall jag i alla fall ut och gå. Igår var det inte aktuellt, var alldeles för svag. Hoppas det blir bättre idag och att vädret visar sig från sin vackra sida :)

Idag är det 3 veckor kvar tills jag åker. De förbannade askan har inte lagt sig än, snarare tvärtom. Vill inte ha den att oroa mig för också, det räcker med själva flygningen och operationen!!

Förresten fick jag ett otrevligt uppvaknade vid 1-tiden i natt. Cornelia spydde i sängen. Hon såg lika förvånad ut som jag... Orkade inte byta underlakan så jag flyttade ut i soffan istället. Jag sover ju så bra där :)

Veckan som kommer blir skön, jobb måndag, tisdag och halva onsdagen. Ledig torsdag och jobb fredag. Funderade länge på om jag skulle jobba eller ta semester på fredagen, men kom fram till att jag vill spara mina semesterdagar. Verkar som om ganska många skall jobba ändå.

Ha en bra söndag!!

3 kommentarer:

  1. Tror du ska försöka vara i ketos så mycket som möjligt i alla fall, även om du inte "måste". Syftet med ketonerna är ju att de skyddar musklerna från att brytas ner när du är i svältfas - dvs äter under 800 kcal. Det var därför det var så viktigt att hamna i ketos på XV, annars riskerar man att musklerna bryts ned, och det vill du ju inte!

    Lycka till med pulvrandet, jag är inte avis på just den delen!

    SvaraRadera
  2. Hej Lena och tack så jättemycket för sopprecepten via mail!
    När jag frågade tidigare vad du upplevde var svårt efter du slutat pulvra och skulle börja äta vanligt igen, så var det inte "vad du gjorde för fel" som du skrev i svaret, utan mer vad du upplevde som svårt och jobbigt och vad som gjorde det svårt och jobbigt, om du förstår mig rätt.
    Jag vill veta då jag kan tänka mig att det är jättesvårt att övergå från pulvrande till att börja laga mat efter konstens alla regler på ett nytt sätt.
    Jag har funderar på att börja pulvra själv om några veckor, men tvekar lite då jag inte vet hur jag kommer klara av övergången från pulver till vanlig mat.
    Så alla tips och råd vad som är jobbigt med övergången mottager jag tacksamt!

    SvaraRadera
  3. Emma: Se dagens inlägg...

    Norea: Jag vet inte riktigt vad jag skall svara dig... jag hade ju verktygen, d.v.s. hur jag skulle äta, men gjorde inte rätt. Det är inte svårare att börja äta nyttigt efter pulvringen än att börja äta nyttigt med en gång, om det är det du menar. Visst, när man har pulvrat så länge som jag gjorde första omgången, 16 veckor, så måste man ta det lite lugnt i början. Små små portioner och så, men annars var det inga problem. Vissa lyckas, andra (som jag) lyckas inte behålla det sunda tänkandet. Jag ångrar dock inte att jag gjorde det, för det satte igång tänkandet i mig och är orsaken till att jag är där jag är idag. Utan pulvrandet och tiden med XV hade jag säkert fortfarande stoppat huvudet i sanden. Hoppas detta luddiga svar kan hjälpa dig...

    SvaraRadera