söndag 23 maj 2010

Om en vecka lyfter planet

Gomorron! När jag skriver detta är klockan 7.45. Det betyder att om exakt en vecka på minuten, startar planet. Det är det moment i flygresan som skrämmer mig allra mest. När vi väl är uppe i luften är jag bara lite rädd, men starten... Jag har läst lite för mycket mekanik och hållfasthetslära för att riktigt tro att det skall funka varje gång :)

EN VECKA!!?? Vart tog tiden vägen? Det var ju mars alldeles nyss och jag fixade med biljetter och allt verkade så långt borta. Jag fick i alla fall med mig en resväska från kollegorna igår, och den är så stor att jag tror att jag skulle kunna få med mig Cornelia :)

Jag ringde och grattade pappa på 70-årsdagen igår, de befann sig just då i Korintkanalen och skulle lägga till på eftermiddagen och gå ut och äta något gott. Tydligen hade vi bättre väder än vad de hade igår :) Jag undrar vad mina syskon skall göra den dagen jag inte längre finns... fick påminna dem båda om vad de var för en dag igår så att de kunde ringa och gratta. Och pappas enda levande bror ringde efter kl 22 och frågade efter telefonnumret... Måste man påminna alla?? :)

Sen gick jag in och jobbade mellan 9 och 13. Efter det gick jag direkt till Maxi och handlade ingredienser till sopporna. Det var ju en del grönsaker i receptet på bassoppan som jag inte gillade, men jag bytte ut dem. Så istället för blomkål, broccoli och selleri valde jag zucchini, champinjoner och vitkål. Eftersom allt skall mixas och silas till en slät blandning spelar det ju ingen roll vilken konsistens grönsakerna får när de kokas. I en vanlig soppa kanske zucchini inte är det första valet man gör. Paprika ingick också, äter den sällan rå (för stark), men i soppa funkar det nog.

Väl hemma släpade jag ut dynor, dator, vatten, korsordstidningar och annat till altanen och satte mig där ett par timmar. Corny och jag njöt av värmen, fast det var faktiskt så varmt att jag var tvungen att ha lilla fläkten på.

Tog fram allt som skulle tina inför sopplagandet och konstaterade att jag alls inte hade några skurna morötter i frysen som jag trodde när jag var i affären. Det var bara att gå dit igen... Började ganska sent och fick nästan genast problem. När jag hackat rotfrukter (morötter, potatis, vitkål och palsternacka) och hällt ner den i 2 liter vatten med 2 buljongtärningar, så var min 5 liters kastrull nästan full. Hur skulle det gå när resten av grönsakerna skulle i? Testade ändå och hällde i dem, och då blev kastrullen rågad. Det skulle ju aldrig funka med uppkok där. Jag skulle smaksätta bassoppan på 3 olika sätt, så då skulle den ändå delas, lika bra att göra det redan nu, innan de andra grönsakerna kokat upp.

Sagt och gjort, det gjorde jag, och det blev SÖLIGT!! Himla tur att jag inte städat än, för det var buljong och grönsaker över hela golvet. Det var inte lätt att sleva alla grönsakerna till ett durkslag och sedan vidare till 3 olika skålar och så buljongen i en annan skål. Jag tror jag hade lite för mycket grönsaker i, det var nästan 3 kg... Hällde tillbaka 1/3 av grönsakerna och 1/3 av buljongen och smaksatte det med tacofärs jag hade färdigstekt i frysen, en burk med tacosås, vitlök och en burk med laktosfri creme fraiche. Det brände fast ordentligt i kastrullen så den fick jag sen skura med svinto.

Den andra delen smaksatte jag med en påse med torsk- och laxtärningar, en burk kräftor (utan lagen), lite räkor jag hade i frysen, en burk laktosfri creme fraiche och lite lime. Den tredje delen smaksatte jag med grillad kycklingfilé jag hade i frysen, en burk lätt kokosmjölk och en påse thaikryddor (stir-fry).

Så här blev det. Nu står de i kylen och har svalnat över natten, skall mixa och sila dem innan jag fryser in dem i 1 dl portioner. Kanske bäst att göra det också innan jag städar köket? :) Jag får frysa in dem i omgångar, tar alla burkar jag har och fryser in 1 dl i varje, sen när de är klara så tar jag ur "klamparna" och lägger alla i en plastpåse. Sen är det dags för nästa laddning. Så små portioner fryser ju ganska fort, så jag borde får gjort alla idag eller möjligtvis i morgon.

Vädret verkar bli lika bra idag, så lite tid på altanen skall jag nog få in också. Måste ju ta det lite lugnt i helgen... I veckan som kommer måste jag ta mig till Frölunda Torg och Forex för att växla pengar, sen kommer jag säkert på mer så fort jag börjar fundera på packningen. En hel del jobb blir det också. Fattar inte hur jag skall hinna klart allt... men det får bli som det blir.

Ha en bra söndag!!

5 kommentarer:

  1. Ett tipps annars är att du fryser dem i fryspåsar så får du små portioner :)

    SvaraRadera
  2. Ispåsar alltså... Blev lite otydligt ;)

    SvaraRadera
  3. Godmorgon
    Plastmuggar kan man oxå frysa i men det kanske är lite sent för det tipset nu. Hopppas du får en skön söndag med solsken coh städ.
    Kramis från Mia

    SvaraRadera
  4. Vad goda sopporna såg ut! Synd att du behöver mixa dem, såg så härligt ut med alla olika färger på grönsakerna :)

    Hoppas du får en skön dag, själv är jag rädd att ovädret når hit snart. Mycket grå himmel och regnet hänger i luften! - Jaha, och just som jag skrev det så satte det igång med värsta skyfallet!

    SvaraRadera
  5. Lovis: Det blir ju alldeles för små portioner! 1 dl blir alldeles lagom.

    Mamma Mia: Plastmuggar hade varit jättebra om jag hade haft några hemma :) Kram

    Emma: Sopporna var säkert goda, fast alldeles för tjocka. Om jag någon gång gör dem igen så måste jag ha i mer buljong eller mindre grönsaker! Här var det skönt väder hela dagen, lite för varmt för att städa, men jag fixade det ändå.

    SvaraRadera