tisdag 20 januari 2009

En lång dag

Gårdagen blev en väldigt lång dag med allt bussåkande fram och tillbaka. När jag var klar på gyn strax efter kl 13 så fördrev jag tiden med att strosa runt på Frölunda Torg och läsa tidningar på biblioteket till kl 14.45 då spårvagnen skulle gå. Den kom inte i tid, så jag kom fram till Korsvägen en kvart före jag skulle vara på Carlanderska. Jag fick mer eller mindre rusa upp för backen, men jag hann. Väl inne hos doktorn så sa han att han misstänkte att jag inte bara hade ischias utan också spinal stenos. Det är en förträngning av ryggmärgskanalen och det är ärftligt. Min mamma har det. Enda botemedlet mot det är operation. Jag är mycket tveksam till om jag skulle låta någon skära i min rygg... Har googlat lite nu på morgonen och läst inte så upplyftande artiklar. Operation rekommenderas till dem som bara har benbesvär, men jag har ju både ben- och ryggbesvär. Risken för komplikationer vid operation är 10-15 % varav hälften kan anses livshotande. Oj. Det skall mycket till innan jag vill göra en sån operation!! Får ta mig ett ordentligt snack med pappa kirurgen innan jag bestämmer nått. Nu skall jag i alla fall få kallelse till röntgen med magnetkamera inom de närmsta 2 veckorna. Sen får vi se.

När jag var klar hos ortopeden så var det 1½ timme kvar till mitt möte med XV. Det var bara att promenera dit, det tog 30 minuter. Sen satt jag där och väntade en timme. Körde ett spår på mental träning i massagestolen, men det var lång väntan.

Soulsister, du bad mig fråga dem om potatis. Jag har ju inte riktigt kläm på om du går på lifetime eller halvfart, men jag sa till dem att du skulle äta kolhydrater i alla fall. Jag pratade med Lina, ägaren och hon sa så här: Potatis har fått oförtjänt dåligt rykte. Orsaken till detta är att det har högt GI-värde. GI-värdet kan dock sänkas om man först kokar potatisen, sen kyler den och sedan värmer den igen. Kyld och sedan värmd potatis har ungefär samma GI-värde som fullkornspasta. Allting handlar om mängden man äter. Hjälpte detta något?

Vi hade en vikarie på mötet igår, och givetvis glömde jag då att fråga om papper som förklarar vad VLCD är och hur det funkar. Jag hade blivit lovad det av min coach, att ha med mig till vårdcentralen nästa måndag när jag skall ta mina levervärden. Får se om de kan skicka dem till mig. Vi fick i alla fall ett Framtidskontrakt som vi skulle fylla i till nästa vecka. Och så skall vi skriva ett personligt brev till oss själva. Dessa 2 papper skall postas till oss på av oss angivet datum. Har ingen aning om vad jag skall skriva i det personliga brevet dock... Någon som gjort det och kan ge mig en idé?

Det snurrar mycket tankar i mitt huvud angående rygg- och benbesvär idag. Jag är så fruktansvärt trött på att hela tiden bli stoppad av dem, och av mina fötter. Jag vill så mycket mer men känner mig bara som en latmask när jag inte kan träna så mycket som jag vill. Jag hade helvetiskt ont i ryggen igår, jag vill inte ha det så resten av livet!! Men den stora frågan är nu om jag verkligen skall köpa mig ett terminskort på våtväst. Klarar ryggen det? Eller är det bättre att jag bara fortsätter med simningen och mina promenader? Skulle ju givetvis ha frågat farbror doktorn det, men man glömmer alltid att ställa viktiga frågor när man är hos doktorn. När jag har varit på magnetröntgen skall jag få en telefontid hos honom, då skall jag fråga. Jag tror jag avvaktar tills dess. Känns ju lite surt om jag inte skall göra den typen av träning och så har jag just köpt ett årskort...

7 kommentarer:

 1. Lilla raring. Ta dig inte vatten över huvudet LOL. Strunta i våtväst en tid i alla fall, nöj dig med simningen, som ju gör dig gott. Så talar en mamma som vet vad Spinal stenos är. Du är ofta ambitiös i överkant tycker lata morsan som bara går till brevlådan i stället för lång promenad. Var till affären igår dock, men var livrädd för det var glashalt.Vill INTE ha några brutna ben!

  SvaraRadera
 2. Stackare hoppas det nu inte är spinal stenos. Det är aldrig roligt med operationer! Jag håller med din mamma ta det nu lugnt tills du vet mer gällande diagnosen och klarar av mer. Pressa inte kroppen. Jag tycker du är ur duktig med dina lång promenader!

  Jag skrev ett personligt brev i min blogg men jag spaltade bara upp lite. Sen lovade jag även att jag skulle ta med mig det till XV men det har jag glömt. Jag får göra det på fredag!
  Sköt om dig!

  SvaraRadera
 3. Det är nog en bra idé att strunta i våtvästen om kroppen inte mår bra. Promenader och simning räcker gott och väl. Jag lyssnade inte på min kropp när jag brottades och fick därmed både diskbråck och ledproblem när jag var 17-18 år. Även fast att det är lindrigare idag.. Kram

  SvaraRadera
 4. De andra har redan skrivit det jag tänkte....så lyssna på dem!

  Tack för potatis frågan!
  Jag går på halvfart, men blev konfunderad i onsdags när jag var på XV då min konsult började prata om potatis. Hon sa precis samma sak som din konsult, o det där med att sänka GI'n i potatisen visste jag redan. Alla som var på XV sist gick på halvfart o vi pratade bara "BRA mat" o jag blev förvånad att potatis kom på tal. Innan har det alltid hetat "uteslut potatis, ris, pasta och bröd under viktnedgången".
  Jaja...jag vet inte vad jag ska tro...

  Sköt om dig och fortsätt med simning och promenader!
  kram

  SvaraRadera
 5. Mamma: Jag har bestämt mig, ingen våtväst. Och så skall jag lyda kroppen. Har jag ont skall jag inte simma/promenera så att det blir värre. Bra va?

  Sara: Nej, jag skall inte pressa kroppen :) Skall kolla in ditt brev och se om jag får någon idé. Kommer ihåg att jag läst det nu på din blogg.

  Malin: Skall lyssna :)

  Soulsister: Man blir inte klok på alla dessa regler som finns runt mat. Ibland är nått OK och ibland inte... Man får testa sig fram helt enkelt.

  SvaraRadera
 6. Ojdå, det var ett jobbigt besked och mycket att överväga. Själv hör jag ju till med som tycker man ska se optimistiskt, kan en sådan operation göra dig helt frisk? Försök hitta nån som gått igenom en sådan. Sköt om dig!

  SvaraRadera
 7. Råkade hamna på din blogg när jag satt och sökte på Spinal Stenos. Har nyligen genomgått en operation och kan bidra med mycket positivt runt en sådan här operation. Läs på min blogg. Det finns hopp.
  Hälsningar Lennart
  http://lennartliljenby.blogspot.com/

  SvaraRadera