måndag 21 februari 2011

Jag är en katastrof i köket

Gomorron. Här vaknar vi till ytterligare en iskall dag, nu står termometern på -11,4°C. Jag vill inte gå ut! Det sa jag igår också, och då gick jag inte längre än till grannens brevlåda (i morronrock kl 22 på kvällen...). Hon har varit bortrest så jag tog in hennes tidning. Idag måste jag klä på mig, jag tror kollegorna skulle börja fundera ifall jag kom dit i pyamas :)

Pyamas hade jag alltså hela dagen igår, duschade på morgonen men satte sen på mig en ren. Jag gillar att gå omkring och loda i pyamas och morronrock :)

Igår skulle det alltså lagas fläskfilé. Jag hade ju bestämt mig för att prova Katarinas första recept, den där marinaden lät så himla mumsig. Sagt och gjort, jag blandade ihop den och efter lite samtal till svägerskan och föräldrarna fick jag ytterligare några frågetecken uträtade, jag är ju lite kökshandikappad... Trots att jag nu hade recept på både själva tillagningen och hur man skulle blanda marinaden så lyckades jag inte. Filén hade nog varit i ugnen 10 minuter innan jag kom på att jag glömt steka den... Haha, snacka om att vara en katastrof i köket. Jag räddade det hela genom att ta ut den och steka den, och sedan in igen. Slutresultatet blev dock väldigt gott. Den marinaden skall jag testa på mina kycklingfiléer någon gång. Mums!

Nu ser köket ut som ett bombnedslag, "glömde" bort att städa upp efter mig. Det får jag ta itu med idag.Sen pillade jag ett par timmar med min receptblogg, som ni kan se i inlägget nedan. Jag funderade först på att ta bort alla recept jag inte provat själv, men då hade det ju inte blivit något kvar... Om det är någon av er som har provat några som jag inte har provat, så säg till. Kan ju vara kul med en liten recension. De med * efter har jag provat själv och de är jättegoda (* står på receptfliken ovan och alltså inte på själva receptbloggen). Det är ju inte många som vet att jag har haft en blogg till, så nu kanske det märks lite mer med fliken ovan. jag har inte varit duktig på att uppdatera den, men det skall bli bättring på det. Lite bilder skall in också, jag skall ta och rota fram några ur mina gömmor.

Resten av dagen hände det inte mycket på... Spelade en del på datorn och fastnade för ett spel på Facebook där man skall bygga ord på engelska. Om jag får säga det själv så är jag väldigt bra på det spelet, så där satt jag ett antal timmar... Mitt i allt så ringer telefonen, och det är ett sånt där långt nummer som försäljare brukar ha. Vill först inte svara, men å vad glad jag är att jag gjorde det. Det var min morfars gamla syster Daga (90 år) som ringde från Monacco. Henne har jag inte pratat med sen jag slingrade mig ur att gå på morfars begravning i april 2001... Jag skulle vara med på min första föreställning med kören och helgen som morfars begravning var på skulle vi ha genrep. Begravningen var i Karlstad, så hade jag åkt hade jag missat hela genrepet. Efter samtal med mor och bror så kom vi fram till att jag lika gärna kunde säga hej då till morfar här hemma, men vi trodde inte att morfars sambo och resten av släkten skulle acceptera det, så jag simulerade urinvägsinfektion eller nått...

Daga bor alltså i Monacco och där bor också hennes dotter Christina och dennes italienske man James och deras två tvillingdöttrar. I Sverige finns Dagas son Peter med fru och 3 söner. Nu är de i tvist om arvet efter Holger, Dagas man. Han var stenrik och Peter och en stiftelse försöker gå emot Holgers testamente där Daga skulle få allt, och barnen skulle få det när Daga dött. Å vad skönt det är att inte vara så rik! Det är bara bekymmer för dem.

När jag var 17 år var jag nere hos Daga och Holger i deras "palats" i södra Frankrike, 3 veckor där jag fick leva ett liv jag bara sett på TV. 5-stjärniga restauranger, folk som passade upp på en hela tiden, stor pool på tomten och bara lyx. Tomten som för övrigt var enorm med hundratals fruktträd, en golfbana och så pool och poolhus. Jag hade en hel vinge av huset för mig själv och det var som sagt inte ett liv jag upplevt tidigare.

När Daga är hemma i Sverige bor hon på Åkers Styckebruk, och om jag har fattat det hela rätt så är det de som äger det. Jag har inte så bra koll... i vilket fall som helst så lovade jag att om hon åker dit till sommaren (om hon lever/är kry nog) så skall jag åka och hälsa på henne. Det var nog 20 år sedan vi sågs, så det skulle vara väldigt roligt.

Motionsmässigt blev det noll igår, men jag behövde en vilodag. Jag hade verkligen ont i kroppen, och framförallt då höften, efter den långa promenaden i lördags. Idag blir det gymmet! Hoppas det blir lite varmare så jag kan ta moppen, annars får det bli bussen.

Hoppas ni får en bra måndag!

7 kommentarer:

  1. Skönt med lodardagar ibland! Det ska man unna sig :)
    Och tur att fläskfilén blev god i slutändan iallafall. Det är ju så gott!
    Lyxlivet tycker jag du ska va´ra glad att du fårr uppleva. Minnen kan man leva gott på ... ;)

    Ha en bra dag! PEPP PEPP

    SvaraRadera
  2. "Vara glad att du fått uppleva" ska det naturligtvis stå! Stavade som en kråka...

    SvaraRadera
  3. Kroppen behöver vila också för att orka med all aktivitet däremellan.


    Kram o ha en bra dag, kul att du gillade marinaden :)

    SvaraRadera
  4. Kul att maten blev bra :)

    For future reference så är anledningen till att man bryner filén att täppa till porerna så att vätskan stannar kvar i köttet när man sedan sätter den i ugnen. Då behålls saftigheten i köttet så det inte blir torrt. För egen del rekommenderar jag att göra det på allt kött man lagar i ugn, ex blir kycklingfilé mycket godare om man bryner dem som hastigast i en panna innan in i ugnen.

    Hoppas du får en bra vecka!

    SvaraRadera
  5. Hur har det gått med gymmet ?

    SvaraRadera
  6. Jag måste kika in din receptblogg :) det är alltid bra med nya middagsförslag.

    SvaraRadera
  7. Sussie: Jag undrar varför jag aldrig har lagat det tidigare, det var ju vansinnigt gott. Lite variation till kycklingen och nötfärsen var verkligen behövligt. Det var kul att uppleva lyxlivet för en begränsad tid, men jag är väldigt glad för att jag slipper det i vanliga fall. Lite mer pengar hade det inte varit fel att ha, men så mycket som de har vill jag INTE ha. Bara problem! Pepp tillbaka :)

    Katarina: Marinaden skall definitivt testas på kyckling också :) TACK!! Kram

    Emma: Jag har aldrig tänkt tanken på att steka kycklingfiléerna innan jag ställer dem i ugnen, de blir så saftiga ändå eftersom de tinat i marinad. Men jag skall testa det någon gång!

    Christer: Det bidde inget gymmande i helgen, tog ju en ordentlig promenad i lördags och vilade i söndags. Igår blev det mest lek...

    Marie-Louise: Säg till om du testar något jag inte har testat tidigare!

    SvaraRadera