Till helgen har Willy's extrapris på färsk fläskfilé. Jag har aldrig i hela mitt liv lagat fläskfilé... på min altan har det grillats fläskfilé, men det är inte jag som varit grillchef då. Jag vill ha recept! Jag är ju inte så förtjust i kött, men just fläkfilé brukar gå ganska bra. Tänkte jag skulle ge det ett försök. Kan ni inte maila era bästa recept (min mailadress finns under min profil)? Helst inte sådana som kräver massa kolhydrater för att bli goda :)
OK?
Enklast och godast är att börja med att bryna filén i en het panna på alla sidor. Sedan i med en termometer, krydda med salt, peppar, grillkrydda, vitlök etc vad man gillar och in i ugnen. Helsteks till ca 68 grader. Då behålls saftigheten i köttet, och du kan skära upp och servera med sallad och kall sås, eller som jag brukar göra rosta rotsaker och servera till. Det blir inte alls lika gott att steka i skivor eftersom man lätt översteker och gör köttet torrt.
SvaraRaderaBaby, fläskfilé och fläskytterfilé är standardmat här hemma. Jag ska leta upp alla mina recept :)
SvaraRaderaKRAM
En god variant sedan tiden din pappa o jag var gifta: Skiva filén i cm-skivor. Bryn i panna med curry. Tvätta en apelsin, strimla skalet tändskickssmalt, befria klyftorna från hinnor, skär i bitar.Banda allt i gryta, skölj skyn från panna, häll i och pytsa på med grädde. puttra en stund.salt efter behov. Kram
SvaraRaderaja jag vet att du inte gillar curry, men det blir jättegott...lovar! Kram
Jag brukar göra en fläskfilégryta som jag såg att de visade en variant på halvåtta hos mig nyligen. Så jag klistrar in den receptlänken http://www.recept.nu/1.316722/ulf_stockholm/soppor_grytor/kott/kreolsk_gryta_med_flaskfile
SvaraRaderaJag har inte balsamvinäger i som det står i receptet och inte heller köttbuljong. Jag brukar ta lite valfri Bongs fond(kalv eller oxfond tex) utan glutamat och ev. lite soya om man vill få lite brunare färg.
Jag brukar inte ha saltgurka, utan köper cornichorns(små picklesgurkor) på Lidl som jag tycker är godare.
Jag har i mitt originalrecept i massor av mejram, som jag tyckte lät konstigt första gången.
Men både gurkan, syltlöken och den starka korven(man kan ta den korven man gillar bäst själv) och mejram är det som gör denna rätt. Det låter jättekonstigt som kombination, men den är en alltid uppskattad rätt när jag bjuder på den och jag brukar när jag gör den till både till fest och vardags inte ha grädde, utan gör egen "gräddmjölk". Jag blandar 40% grädde med mjölk och får då en nyttigare variant av matlagningsgrädde, utan en massa förtjockningsmedel och tillsatser i som tom 36% grädde har numera. Du tar en laktosfri variant naturligtvis. Behövs den bli tjockare så reder jag av med Maizena.
Hoppas du vågar prova denna, du kan ju blanda ihop lite som du vill själv. Stommen fläskfile, kryddig korv och mejram och sedan vad du själv vill om du inte gillar alla ingredienserna.
Servera med råris, matvete eller annat GI-vänligt tillbehör.
ett tillägg:
SvaraRaderadu kan skippa mejramen helt också om du inte gillar den...men jag som var så skeptiskt till en början gillar den kryddan speciellt just i denna grytan.
Du kan googla på "kreolsk gryta", så ser du lite olika varianter som folk har gjort av denna grytan för din egen inspiration.
Valfri mängd fläskfilé eller fläskytterfilé:
SvaraRaderaMARINADEN:
rapsolja
balsamvinäger
soja (Kikkoman)
vitlök
sweet chili sause
honung
salt och peppar
Sätt ugnen på 200°. Putsa fläskfilén. Dela 3-4 vitlöksklyftor till små stavar. Gör snitt i fläskfilén och tryck in vitlöksstavarna. Gnid in fläskfilén med balsamvinäger och låt den vila i ett par minuter. Lägg den sedan i marinaden. Minst i 30 min.
Bryn filén runt om i smör eller margarin i en stekpanna. Flytta över filén till en ugnssäker form och låt bakas tills den är genomgrå.
Serveras till en god sallad, rotsaker eller potatis.
Pastasås:
Fräs strimlad fläskfilé i smör, pressa över 4 vitlöksklyftor (eller efter smak), strimla champinjoner och lägg i. Tillsätt 2dl matl.grädde (jag använder milda 4% - du får ta någon laktosfri variant) 2msk fond (jag älskar oxfond med rödvin från Touch of taste) samt 2 msk fransk senap. Låt puttra. Spä med lite vatten.
Serveras till valfri pasta eller endast sallad. MUMS!
Fläskfilé thai:
strimla fläskfilé och stek i sesamolja och olivolja. Tillsätt 2 pressade vitlökar. Strimla morötter, salladslök, bambuskott och röd paprika. Stek upp med köttet.
Tillsätt panengcurry efter smak samt 1-2 burkar kokosmjölj (finns i light). Pressa i 1 lime eller 2 mks limesaft. Låt puttra;)
Serveras med fördel till ris eller äts som det är.
Jag kan hålla på i evigheter men börja med detta....
KRAM
aaah, glömde att du ska ha 1 tsk sambal i sista receptet....innan det börjar puttra...
SvaraRaderahttp://www.arla.se/default____17653.aspx?recipeid=14359
SvaraRaderahttp://www.tasteline.com/Recept/Thailandsk_flaskfilewok_med_rod_curry
SvaraRaderahttp://www.alltommat.se/recept/Tacogratang-med-flaskfile-6659
SvaraRadera