lördag 29 december 2012

Nyårslöften?

Gomorron. Eller gomiddag... Här är det så grått och trist ute att det känns som tidig morgon fastän det är nästan mitt på dagen. Igår kväll snöade det, nu regnar det. Skönt i och för sig, då fryser inte snön fast, men ändå. Regnet gör att det blir mörkt.

Hur är det med nyårslöften? Skall ni ge några? Eller blir det samma varje år och så blir det bara pannkaka av allt ändå? Jag har ju haft samma nyårslöfte i 35 år; d.v.s. att gå ner i vikt. För första gången (nästan) känns det som om det inte är ett ouppnåeligt löfte, utan jag skall i alla fall försöka. Jag har ju verktyget (Dukan) nu. Sen har jag ett nyårslöfte till: att 2,5 år "för sent" lära mig att inte dricka till måltiderna. Jag dricker inte mycket, några klunkar, men det är ändå inte bra för GBP-opade. Bäst vore att inte dricka alls till maten eller 20 minuter efteråt. Dricker jag till maten eller strax efteråt så sköljs maten fortare genom tarmen och jag blir hungrig mycket snabbare. I en normalstor magsäck blandas ju mat och dryck och ligger där och skumpar runt lite. Min mat hamnar ju väldigt fort i tunntarmen då jag inte har någon magsäck att tala om. Det är därför man inte skall dricka till. Dricker jag för mycket till maten tar det stopp och jag dumpar, så det har bara handlat om lite. Men lite är för mycket. Lite te "måste" jag däremot ha till mina mellisar på jobbet, men om jag koncentrerar mig på frukost, lunch och middag så tror jag det blir bra.

När jag var hemma hos Jenny & Magnus i förrgår så visade Magnus mig några kryddblandningar från Santa Maria som han trodde jag skulle gilla. Det jag gillade mest var att de var utan socker! Det är en serie som heter Middagsräddarna, och han visade mig Chipotle Chiliburgare-kryddan. Mmm. Älskar chipotle (rökt chili). Så mitt på dagen igår så tog jag min "dramaten" och gick för att handla. Inte till Maxi, utan till Kvantum, för där visste Magnus att de fanns. Men först gick jag till SIBA för att kolla om det fanns något roligt på rean. 2,17 km var de tydligen dit. Sen gick jag vidare till Kvantum, handlade det och lite till och så till Frölunda Torg. Det var 2,03 km. Det fick bli bussen hem.

Hem och börja provlaga. Jag köpte 3 blandningar som skulle göras med nötfärs, alla krävde 500 g och mitt paket med nötfärs var på exakt 1,5 kg, så det passade ju bra. Jag gjorde biffar av allt, för jag vet att om jag gör biffar, som före stekning väger 50 g, så äter jag 3 om jag inte har något annat än lite kvarg till, och 2 om jag har grönsaker till. Smart att veta vad man orkar :)

Först ut var Chipotle:


Kryddblandning till hamburgare. Innehåller chipotle som är rökt och torkad jalapeño och ger en härligt grillad smak även i stekpannan. Servera hamburgaren med dina favorittillbehör.

Satan i gatan vad stark den var! Jag älskar starkt, så när till och med jag tycker att det brinner i munnen så har de lyckats med kryddningen! Denna kommer jag garanterat att göra igen, så god. Men om du har svårt för starkt så rekommenderar jag mer nötfärs till kryddorna :)

Sen kom Bifteki:


Kryddblandning till klassiska pannbiffar på grekiskt vis. Ger den rätta smaken av vitlök, timjan, mynta och persilja. Passar bra att servera till klyftpotatis, tzatziki och en härlig sallad.

Den var också god, men väldigt salt. Alla dessa 3 innehöll 15 % salt, vilket är mycket tycker jag som aldrig saltar något. Chipotlen kamouflerade saltsmaken i den första tror jag. Smaken vad väldigt god, men som sagt, jag vet inte om jag klarar saltet...

Och så kom Ćevapčići (som jag var tvungen att kopiera namnet till)...


Kryddblandning för Ćevapčići - en traditionell rätt från Balkan med bland annat svartpeppar och vitlök. Serveras traditionellt med grönsaksröran ajvar relish, kajmak (youghurtsås), lök och pitabröd. 

Samma här, mycket god, men alldeles för salt. Jag vet inte vad man kan göra för att den skall bli mindre salt... Mer vitlök hade inte skadat heller, men det kan man ju tillsätta själv.

Summa summarum: chipotlen var en klar favorit. De andra var goda, men för salta. Men lyssna inte på mig när det gäller saltet, för jag är jättekänslig för salt. Jag saltar knappt när jag kokar pasta...

Jag köpte också en kryddblandning för att göra "Kyckling stroganoff", men det får bli en dag när jag har tinad kyckling. Där skulle man ha i kryddan, creme fraiche (kvarg för min del) och lite tomatpuré. Verkar väldigt spännande.

Sen var det kvällen och några pannkakor blev inte stekta. Får se om de blir det idag. Nej förresten, så dum jag är. Givetvis skall jag vänta med att steka pannkakorna till nyårsdagen. Jag skall ju ha med mig pannkakor till Ellös, och de kan inte vara frysta då. De hinner tina på resan upp, så jag får frysa dem när jag kommer fram. Bra att jag kom på det nu!

Vi får se vad som händer idag. Känns som jag är på G med promenaderna nu, så jag skall väl få in en sådan också, om än på gåbandet. Skitvädret är ju inte särskilt upplyftande.

Jag hade förresten tänkt sticka och simma idag, om jag hade vaknat i tid. Men nu vaknade jag 8.30 så det var lite sent... I vilket fall som helst så kollade jag i reseplaneraren för Västtrafik igår innan jag gick och la mig. Om jag vill vara på Valhallabadet klockan 6.30 (när de öppnar) en lördag morgon, vet ni när jag får åka hemifrån då? 3.38!! Nattrafik till Frölunda Torg och sedan vänta där i 2 h tills första vagnen går. Innan omläggningen den 9/12 var det inga problem att åka buss till Valhalla på lördagmornar. Som tur är kan jag ju ta nästa buss och vara framme 6.47, men tänk om jag hade jobbat där? Tack gode gud för att jag slipper förlita mig på Västtrafik för att ta mig till jobbet, utan kan gå! För så skruttig som trafiken blivit här efter omläggningen trodde jag inte var möjligt.

Ha en bra lördag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar