söndag 8 september 2013

Rundtur och hemma igen (massa bilder!)

Gomorron. Jag har dragit mig lite för att blogga när jag var på Kreta, och nu kom jag just på varför... Det är så många bilder jag vill visa. Det smartaste hade ju varit att blogga varje dag, men eftersom jag inte gjort det så blir det så måååånga bilder varje gång. Nu kommer i alla fall det sista blogginlägget från Kreta (för denna gången), så ni får stå ut med massa bilder. Fast jag är ju en sån som gillar bilder, hoppas ni gör det också.

När jag lämnade er sist skulle jag precis gå upp till bussen och åka på rundturen Det gömda Kreta. Det var en heldagsutflykt (vi åkte kl 9 och var hemma 17.30). Först åkte vi till ett nunnekloster i närheten av Chania.

Det fanns 2 kyrkor på klosterområdet. Den gamla kyrkan fick vi inte lov att fotografera. Vi fick heller inte lov att fotografera nunnorna. Men det fanns en nyare kyrka som hade otroligt vackra bilder.
Eftersom det är en nyare kyrka så är ju alla vackra bilder också nygjorda. Här är en där de bara skissat, kul att se hur de byggs upp.


På gården hade de något som jag aldrig sett förut:


Ett avocado-träd! Vi var många som insåg att vi faktiskt inte ens funderat på var avocados kommer från... om de växer på träd eller buskar. Men här var svaret. De hade också stora, fina lime-träd.


Och flera enorma Bougainvillea. Så vackra!

Sen åkte vi vidare på slingriga och branta vägar. Jag var så glad för att vi inte hade tisdagens våghalsiga chaufför, utan den mycket lugnare Janis. Men jag var skraj ändå, för det var så smalt och brant ibland att man inte riktigt visste hur den stora bussen skulle kunna passera...

Nästa anhalt var hos bonden Leonida. Han gör allt på det gamla sättet. Han pressar sin egen olivolja och stampar sitt eget vin.


Den vackra ingången till hans och familjens hus.


I denna kvarnen pressas oliverna till olja och drivkraften är åsnan Apollon.


Inget fel på utsikten...


Apollon


I detta huset görs oljan. I det vita karet till höger stampar han sitt vin. Inga kvinnor får stampa, det betyder otur.


De har en taverna där Leonida underhöll oss med sitt spel.


Vi fick också titta in i deras hem. Inte RIKTIGT min stil...


Jag påpekade för reseledaren och de andra att det var ett väldigt konstigt vardagsrumsbord de har. En verktygsbänk...


... men vid närmare titt visade det sig vara en k-pist, med ammunition och allt! Detta hade reseledaren aldrig sett, och hon har varit därinne flera gånger!

Sen var det dags för lunch i en liten bergsby och sen vidare transport till en annan bergsby där vi drack kaffe/öl/läsk och tog en liten promenad.


Caféet. Vid ett bord sitter 2 norska herrar i 65-årsåldern, Trond och Knut, som jag hade som lunchsällskap. Otroligt trevliga. Skönt att få snakke norsk igen :)

Sen var det in i bussen igen och så vidare till en vingård som jag tyvärr har glömt namnet på. Jag vet dock att den börjar på D.... Den drivs i alla fall av familjefadern Andreas och 3 av hans familjemedlemmar. De fyra gör 150.000 flaskor vin per år. 1/3 av druvorna till detta vin odlar de (och plockar för hand) själv, resten köper de in. Vi fick en liten rundvandring som avslutades med provsmakning av 5 olika viner.


Andreas och vår reseledare Karin.


Andreas berättade och visade hur man gör vin.


I en lagringskällare höll ett brudpar, som konstigt nog inte hade något med vingården att göra, på att ta sina bröllopsbilder. Mysko val av plats...

Sen åkte vi hemåt igen. Det var en mycket trevlig rundtur, med trevligt folk. Vi var bara 13 personer, det var skönt att vi inte var så många.

Hem, bada, äta och sen hamnade jag i baren. Och vad hittade jag väl där... å vad jag ville packa ner honom och ta hem honom, men Maggie hade nog ätit upp honom till frukost...

I fredags så var det dags att checka ut från hotellet klockan 11.30, och sen fick man roa sig bäst man ville tills bussen hämtade 21.55. Det var otroligt lång tid att vänta... Jag låg vid poolen fram till klockan 17.30 då jag duschade (finns dusch i källaren). Sen gick jag till Farmers House och åt min "sista måltid". Var nervös för flygningen och åt fel mat (för mycket ost = fett) så jag mådde illa. Strålande...

Tog fram min dator och satte mig vid poolen och kollade på lite NCIS innan batteriet dog (orkade inte dra fram sladden). Spelade lite på telefonen för att fördriva tiden. Till slut kom bussen.

Ett av målen med denna resa var ju att köpa mer tzatsikipulver... :) Det "rätta" märket hittade jag inte någonstans, så jag hade köpt på mig 5-6 påsar av olika märken. Men när jag kom till flygplatsen och hade checkat in hittade jag det rätta pulvret (på samma ställe där jag köpte det förra året):


6 påsar införskaffades. Skulle köpt mer, men jag hade inte mer kontanter, orkade inte handlar för några Euro på kort. Jag gav ju bort lite förra året, men klarade mig på 8 påsar under hela året. Nu köpte jag 6 påsar, har en kvar hemma, samt de andra märkena, så jag klarar mig nog ett år till.

Planet skulle lyft 00.30, men det var försenat med en timme. Vi fick väldigt dåligt med information och vi var alla väldigt trötta. Det var mycket barn som väntade och jag måste säga att de flesta skötte sig exemplariskt, även om det var väldigt sent för dem.

Resan gick bra, jag är väldigt stolt över att jag faktiskt inte fällde en enda tår under starten på någon av resorna, men jag satt och "sjöng" eller pratade för mig själv för jag tyckte det var så förbannat läskigt. Men jag klarade det! Det var lite ovanligt att äta middag halv 3 på natten, men jag var hungrig så det gick ner. Sen somnade jag och vaknade när vi korsade svenska kusten.

Sen var det bara att vänta på bagaget, min väska kom sist av alla. Taxi och så hem. Öppnade dörren 5.15 ordentligt trött. Men där väntade Maggie på mig!


Jenny och Magnus hade lämnat henne på kvällen.

Och mitt nya golv! Så smidigt att det kunde göras när jag inte var hemma. Jag tycker det blev jättesnyggt, det är bara lite kallt att gå på. Maggie älskar det, hon ligger raklång på det, kallt och gott antar jag.


Fint va?

Försökte sova lite, fick ju en timme på planet och lyckades sova 1,5 h på morgonen. Sen latade jag mig i soffan (tvättmaskinen var den enda som jobbade) och gick och handlade. Äntligen min kvarg! Äntligen kan jag också äta tzatsiki utan att få ont i magen!!


Efter att ha gått omkring som i dvala hela dagen gick jag och la mig vid 20.30. 9 h sömn senare och livsandarna är nu med mig igen!

Nu på morgonen är Maggie och jag invägda. Å vad det skall bli skönt med normala matvanor och att slippa äta på restaurang varje dag. Nu skall vi banta både katten och jag!!

Hoppas ni orkade med alla bilder. Detta var en underbar semester, i alla fall från i måndags då jag fick byta hotell och "komma hem". Åker jag till Kreta någon mer gång skall jag definitivt åka till Okeanis Golden Resort. Det rekommenderas till alla!

Ha en bra söndag! Nu skall jag packa upp resten och röja lite här.

10 kommentarer:

 1. Jättefina bilder!
  Välkommen hem vännen
  kram

  SvaraRadera
 2. Tack för att du visar alla bilder. Kul att se ett avocadoträd. Jag har heller aldrig funderat på hur dom växer. Om jag nångång åker utomlands skulle det vara för att se alla underbara blommor.
  Kram på dej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Vet du vad jag skulle tycka var helt jäklar superroligt? Att dra ihop en bloggttäff utomlands. Gärna då på detta underbara ställe, Okeanis, och så bara umgås. Kram

   Radera
 3. Kul att så en massa kort från utflykten du var på.
  Otroligt att reseledaren inte sett k-pisten! :o

  Trevligt med några gubbar till lunchssällskap.

  Katten var söt också och gulligt att Maggie att sitta och
  vänta på dig! Du var säkert efterlängtad.

  Kram och ha en mysig söndag hemma nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar. Jag tror att jag var lite efterlängtad... Tydligen hade hon legat vid dörren och fräst åt Buster (nyaste katten hos matte och husse) hela veckan. Här är hon ju ensam matrona och har hela altanen att njuta av...

   Kram

   Radera
 4. Jättefina bilder. Jag gillar ikonerna. Och allt det andra naturligtvis. Förstår att det var en mysig dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den var trevlig. Bortsett från körningen... :)

   Radera
 5. Maggi ser ut som hon har en boa runt halsen .-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hon har en hel del päls... ;)

   Radera