torsdag 2 april 2009

Planer

Godmorgon! Lifetime-mötet igår var annorlunda, vi var bara 8 personer istället för normala 25. Alla fick prata och det var bra. En annan tjej, om har lika svårt för mental träning som jag, fick sagt lite, och det var gott att höra att det inte bara är jag som har problem.

Efter mötet hade jag ett möte inbokat med en av coacherna. Hans råd till mig när det gäller frukost var faktiskt bröd! Det trodde jag inte. Fazer's osötade surdegsbröd, ligger dubbelt i påsar. En halva sånt med ost och grönsaker. Köpte bröd, lätt-mjukost och lite groddar igår. Har ju redan andra grönsaker hemma. Han tyckte gott att jag kunde komplettera detta med ett glas yoghurt. Köpte både naturell och med frukt. Jag skall sakta försöka mig på den naturella och se om jag får ont i magen och halsbränna av den, för givetvis inser jag att den naturella är mycket bättre för mig. Just nu är jag så glad att jag får i mig den med frukt i! Är lite tveksam till detta med bröd, det har vi ju hört så mycket om att vi inte skall äta... Men jag ger det en chans.

Sedan pratade vi om mellanmål. Jag har ätit ett stort äpple på första fikarasten, och inget på andra. Nu skall jag äta en liten frukt på båda fikarasterna. Går jag direkt hem efter jobbet så är det inga problem med middagen vid 17.30 och sen avslutar jag kvällen med en soppa innan jag går och lägger mig. Då passar ju en varm choklad-toffe alldeles utmärkt. Problemen för mig är ju när jag inte går direkt hem. Då föreslog han en hel bar och sen en halv middag när jag kommer hem.

För mig handlar det just nu inte så mycket om att jag skall hamna på exakt 1.400 kcal/dag, utan mer att jag skall få in rätt ätbeteende. För han höll med mig om att det var en bra idé att inte börja med helfart igen förrän jag kommit på rätt spår. Jag har gett mig själv en månad till, till den 1 maj. Klarar jag inte av att vända detta på en månad så vet jag i ärlighetens namn inte vad jag skall göra. 1 maj börjar jag i alla fall senast på helfart igen.

Gick som sagt till ICA Maxi efter mötena igår, vilket innebär att jag var ganska sent klar. Klockan var närmar 20 när jag skulle ta spårvagnen därifrån och när jag kom fram till Mölndals Centrum så var det 45 min kvar tills min buss skulle gå. Jag stuvade ner allt jag hade handlat i ryggsäcken gick hem istället. Det var tungt, men jag hade ingen större lust att stå där och vänta så länge. Det blev "bara" 4.811 snabba steg på 41 minuter, 117 steg/minut. Totalt 14.088 steg igår. Men jag hade ju inte planerat att gå några snabba steg alls, så allt är bättre än inget :)

Flyttade in min lilla stereo i sovrummet igår, och somnade till mental träning. Mycket behagligare ljud än den lilla högtalaren jag köpte till mp3-spelaren, som det inte gick att justera volymen på (det blev alldeles för högt). Till stereon har jag en fjärrkontroll som jag kan starta det hela med. Jag vill ju gärna läsa innan jag somnar, så jag tog äggklockan och ställde den på 20 minuter, ungefär så länge jag brukar läsa innan jag somnar. Kände att jag började dåsa bort då det var 2 minuter kvar, så då stängde jag av klockan, la ifrån mig boken, satte på spår 1 och släckte ljuset. Kom nästan igenom spår 1 innan jag somnade. Resten av skivan kanske absorberades i min hjärna när jag sov, de säger i alla fall att den gör det. Jag ger detta en chans i alla fall.

Idag blir det tidigt till jobbet igen, om jag jobbar över så gör jag ju det oftast före dagen börjar. Då är det oftast helt tyst i korridorerna och man får så mycket gjort. På eftermiddagen är det andra som jobbar över, och då får man inte det lugnet som finns på morgonen. Min stressiga period på jobbet har börjat och pågår ett antal veckor framöver, men jag har jobbat på firman i snart 14 år och är mentalt förberedd. Jag vet vad som kommer och kan ställa in mig på att det är mycket.

Idag skall jag försöka få in en promenad efter jobbet. Är det lika skönt vårväder som det var igår så kanske jag åker till havet igen. Vi får se. Idag säger jag också grattis till lillebror och svägerskan, som, om jag räknat rätt, firar sin 21-åriga bröllopsdag. Snacka om att det får mig att känna mig gammal, när lillebror har varit gift så länge!!

12 kommentarer:

 1. God morgon. Skönt att du kunde få några tips! Men att äta bröd låter verkligen livsfarligt :) Men funkar det för dig, så är det ju bara att köra på! Vad har du för nån stegräknare? En sån som man kan bära i fickan eller? Ha en solig torsdag! Kram Åsa i Norrköping

  SvaraRadera
 2. tack för att du lyssnar och för snacket imorse innan jobb.
  KRAM

  SvaraRadera
 3. Gör lite reklam för min blogg? (A) haha :D

  SvaraRadera
 4. Jag tycker definitivt att du kan prova att äta bröd i några dagar och se hur det fungerar. Min standardfrukost nuförrtiden är gröt och det står jag mig riktigt länge på. Jag äter inte direkt bröd numera, men jag ta mig ett finncrisp med lite ost ibland. Innan 1 maj tror jag definitivt att det har vänt.

  Hoppas du får en bra dag på jobbet!

  SvaraRadera
 5. Åsa: Jag skall testa med brödet tills detta paketet tar slut. Frukostmackan var jättegod, fast det inte var så mycket bröd. På med ett tunt lager 3%-ig mjukos, massa alfalfafrön, en körsbärstomat och en champinjon å så kryddor. Jag har en Omron Walking Style II stegräknare, som du kan ha i fickan, på bältet, om halsen eller nästan varsomhelst. Kram

  Soulsister: Tack detsamma, fick ju spy lite galla också :) Ta det lugnt nu!! Kramar

  Rebecca: Klart du får göra lite reklam!! Kram

  Malin: Jag är inte så förtjust i gröt, och så har jag inte druckit mjölk på 35 år, så det skulle jag inte vilja ha i gröten... Testar så här så får vi se. Kram

  SvaraRadera
 6. Oj jag trodde inte man fick ätas bröd på helfart, men vad gott! HOppas det kommer gå bra för dig nu då, men det tror jag allt :-)
  Föressten jag tänkte på en grej angående dina biffar.. vad menar du med rågade teskedar?:P jag har ingen våg hemma heller så jag vet inte riktigt hur jag ska veta att det är 50 g heller :/

  Hoppas du får en skön dag! Riktigt härligt väder ute!:)
  Kramar

  SvaraRadera
 7. Jag tror att du får äta surdegsbröd för att det är STOR skillnad mellan det och "vanligt" bröd, med tanke på hur det är gjort och fibermängd. Jag tror inte det är bra att äta vanligt fullkornsbröd då det är för mycket socker etc, men surdegsbröd är en annan sak.

  Dessutom, whatever works. Hellre äta bröd än att det stjälper hela dagens mathållning.

  SvaraRadera
 8. Tycker det är bra att du gett dig en månad till. Kan ju ta ganska länge för kroppen att vänja sig också eftersom du gått på pulver så länge. =)

  SvaraRadera
 9. Emma: Jag går inte på helfart, utan halvfart... Nej, jag trodde inte heller man fick äta bröd, men tydligen är osötat surdegsbröd ganska OK. Fazer har ett sånt bröd. En rågad tesked är en rågad tesked... d.v.s. så mycket som får plats på en vanlig tesked (med råge). Du behöver nog investera i en våg, annars blir det svårt att väga maten. I början behöver man väga den innan man lär sig hur mycket saker väger.

  Kram

  Emma H: Detta var inget socker i, bara surdeg och massa annat. Fazer Rågform heter det. Hittills funkar det bra i alla fall!! LOVAR att skriva i helgen...

  Kram

  Sofia: Jag kan inte skylla på att kroppen skall vänja sig eller att jag promenerar så mycket i evigheter... Det är dags att se sanningen i vitögat, jag har helt enkelt inte ätit rätt!!
  Kram

  SvaraRadera
 10. Min coach rekomenderade precis samma bröd, och annat bröd- så länge det är surdegsbröd!!! Ingen fara, man måste lära sig en balans med det också! Jag tror på dig!

  Jag jobbar senthårt med den mentalabiten men mer ur ett KBT-perspektiv, var dag i olika situaioner. Däremot klarar jag INTE av kvinnan på den där cd-skivan så den har jag kastat i soporna. Hon stressade livet ur mig med sitt smaskande och henne trött röst. Fick piggar av henne och det var inte av välbehag.

  Jag kan bli orolig och beklämd över en del bloggar jag följer där jag läser om människor som lyckats fantastiskt med XV, men som sedan går upp ganska mycket i vikt igen....det är som om själva roten till övervikten inte är hjälpt av- det tror jag beror på att man inte bearbetat ätbeteendet som du skriver om. Jag tror dessa människor använt sig av den mentala delen för klara av sopporna- istället för ätbeteendet och impulskontrollen gällande dumma val av mat/snacks.
  Tål att funderas över.

  Du har ett sunt tänkt och verkar ha en bra coach! Lita på din magkänsla helt enkelt.

  SvaraRadera
 11. Surdegsbröd är gott!!Hoppas det funkar!!

  SvaraRadera
 12. Lina: Jag kollade just i affären idag och Fazer har flera bröd som innehåller surdeg och inget socker. Så det finns flera att välja mellan.

  Mamma gav mig rådet i en tidigare kommentar, eller om det var i telefon, att lyssna på mental träning när jag gör något annat; t.ex. promenerar eller löser korsord. Då jobbar man med olika hjärnhalvor och det går in bättre, även om jag inte aktivt lyssnar på vad som sägs. Jag skall ladda min lilla mp3-spelare med en av skivorna och testa nästa gång jag sätter mig med korsord eller går ut och promenerar. Jag vill ju inte lägga den på min vanliga spelare då jag förlorar var jag är i boken när jag byter till mentala träningen.

  Jag blir också lite deppig när jag läser om andra som låg före mig som inte lyckas behålla sin vikt efteråt. Många av dem slutar blogga helt, och det tycker jag är tråkigt. Jag har blivit så biten av blogg-masken att jag inte kommer att sluta blogga i första taget. Men om man slutar blogga så kan man också "mörka" att det inte går så bra, vilket inte funkar om man fortsätter blogga. Då får man antingen erkänna att det inte går så bra, som jag har gjort, eller också ignorera det. Men har man läsare som man träffar mer eller mindre varje dag, som t.ex. kollegorna, så funkar inte det heller. Bättre att vara ärlig och försöka göra något åt saken, vilket jag gör nu. Jag vet att jag inte har lyckats ändra mitt beteende, om det beror på att jag inte har lyssnat på den mentala träningen eller ej låter jag vara osagt, men den stora skillnaden mellan förr och nu är att jag är medveten om ATT jag gör fel och inte stoppar huvudet i sanden.

  Tack för din långa kommentar, nu fick du ett ännu längre svar :)

  Mamma: När jag pratade med en annan coach idag så var hon inte så förtjust i att jag äter bröd. Men jag är ju ingen brödmänniska så för mig är det inga problem att bara ta en bit. Andra har svårt att nöja sig med en bit när det väl är tillåtet att äta bröd, du hade t.ex. haft väldigt svårt för det :)

  SvaraRadera