måndag 13 december 2010

Vilken slappardag!

Gomorron. Efter en sån här helg, när jag slappat nästan hela tiden, känns det skönt att gå tillbaka till jobbet. Det kan bli lite för mycket av det goda ibland... Nu är det i alla fall måndag morgon sista hela veckan före jul. Hur skall ni vara lediga i jul? Jag har inte bestämt mig än. Jag har 7 semesterdagar kvar att ta ut, varav en som måste tas före årsskiftet. Jag har ju inte planerat att göra något speciellt, så jag har sagt att jag är flexibel. Jag är ju beroende av att andra ger mig material att jobba med, så om alla de andra är lediga så kanske det inte finns något för mig att göra. Ett par dagar kan jag nog roa mig med sådant som blivit liggande, men sen blir det tomt. Vi får helt enkelt se hur det blir, ett par dagar hade det varit skönt att vara ledig i alla fall!

Mamma kommer ju hit på julafton, juldagen är jag hemma själv och sen på annandagen skall jag träffa pappa, Marita, syrran med familj och brorsan med familj. Vi vet bara inte vart vi skall vara än. Det löser sig! Nyårsafton skall jag inte göra någonting, hoppas bara jag mår bättre än vad jag gjorde förra nyårsafton! Då hade Emma sovit över från dagen innan, och vi lyxade till det med omelett med färska räkor på morgonen. Det var då jag fick konstaterat att jag inte längre tål ägg. Fy fasen vad illa jag mådde hela dagen! Den goda laxen jag hade köpt till mig själv som nyårsmiddag (Emma åkte hem till sina föräldrar igen på förmiddagen) fick stå kvar i kylen och jag åt nästan ingenting på hela dagen. No more eggs for me. Trots detta så försökte jag en gång till någon månad senare med omelett. Samma resultat.

Igår blev det alltså mycket slappande. Löste en massa korsord, läste ifatt massa bloggar (hade nästan 300 olästa inlägg där ett tag) och kommenterade lite. Slängde ut en fråga på Facebook vad jag kunde göra med massa nötfärs och fick lite intressanta svar. Bland annat från Susan som föreslog Tacogratäng. Det lät intressant. Här är hennes recept (kopierat rakt av från meddelandet hon skickade mig på Facebook):

I ask Philadelphia ost (jag brukar använda light eftersom det inte finns mer kolhydrater i den än vanlig)

I ask crème fraiche (lätt, 2,5 dl) som du rör ihop med Philadelphiaosten och lägger i botten på en form.
Stek köttet
Egen och mycket nyttigare tacokrydda som du rör ihop och kryddar köttet med och efter det stekt så häller du på ca 1½ dl vatten och låter det puttra. (Det går med färdigköpt tacokrydda men den innehåller alldeles för mycket ”gift” och sjukt mycket kolhydrater)

Taco krydda
1½ tsk salt
2 tsk chilipulver
2 tsk paprika
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
2 krm Cayenne peppar
3 tsk spiskummin

När köttet stekt och puttrat klart brukar jag tillsätta en burk Taco sås (Santa Maria – utan socker)
1 strimlad purjulök och hackad tomat som du rör ner i köttfärsen innan du häller över färsen på ostbädden. Sen avslutar du med riven ost.
Låt stå i ugn tills den rivna osten smält. Ca 10 minuter – burkar räcka i min ugn :)
Du kan alltid tillsätta vad du vill i gratängen - t.ex. paprika. Sen servera med sallad :)

Det blev en promenad till Maxi för att inhandla ingredienserna, skönt att komma ut lite. Jag ändrade lite på receptet, som vanligt... Tog en ask laktosfri Lätt creme fraiche och en ask laktosfri Philadeplhiaost, men mycket mer färs än vad hon föreslog (hon skrev senare ca 400 g). Jag behöver ju mer protein, så i slutändan blev det faktiskt 2 gratänger med 800 g i varje! Bredde ostblandningen i botten på 2 formar, la på ett ganska tjockt lager tacofärs. Dock gjorde jag inte den egna kryddan då jag hade flera påsar färdig hemma, men när de är slut skall jag definitivt göra egen! Sen stekte jag ihop en röd paprika, en gul paprika, 1 ask med körsbärstomater som jag delade i mindre delar, 2 burkar champinjoner och massa morötter tillsammans med vitlök (massor). I med en burk hot Tacosås och så bredde jag detta över köttfärsen. På med ost (älskar Slanke Danica 10 %, det är så mycket smak i den!). Jag har inte provsmakat än, då jag ställde ut dem på altanen för att svalna. Tror att gratängen måste vara iskall när man skär den, annars blir det kletigt med ostmassan i botten. Den ena formen var mindre än den andra så det blev lite färs över som jag åt till middag. Idag på lunchen blir det provsmakning, återkommer med recension!

Nu skall jag packa ner frukost och mellanmål och bege mig till jobbet. Är redan påklädd och klar för avfärd. Ute är det kallt, -10°C, så det är bara att klä på sig ordentligt! Ha en riktigt skön Lucia! Missar luciatåget på TV då jag redan är på jobbet (det sänds så sent att jag knappast hade hunnit se det ens om jag gått i normal tid).

6 kommentarer:

  1. Vilken skön helg du haft.
    Smarrigt receptet låter, det norpar jag...

    Ha en bra dag!
    Kramis

    SvaraRadera
  2. Det där lät smarrigt, ska nog testa den varianten en dag i veckan
    kram

    SvaraRadera
  3. Japp, jag stäl receptet också. Gjorde en tacogratäng med tacochips i botten i helgen. Ingen höjdare om man inger gillar sega nacochips förståss. Ditt recept låter godare.

    Kramen i

    SvaraRadera
  4. Åh tacogratäng som är så gott :) Var länge sen jag gjorde det nu. Kram

    SvaraRadera
  5. Du jag har sparat några bilder från marknaden från din blogg. Vill gärna lägga ut de i mon blogg. Jag tror nog det är ok om jag känner dig rätt så jag tar risken att lägga ut de..hehe...

    Kramen i

    SvaraRadera
  6. Lena S: Helgen var lagom slapp och aktiv :) Hoppas du gillar gratängen! Kram

    Katarina: Kul om du också testar receptet! Kram

    Inger: Sno på! Blä för blöta chips! Kollegan berättade att de gjort sådan här gratäng också, som alla sen åt direkt ur formen med nachochips som "verktyg". Låter smartare tycker jag! Kram

    Malin: Har aldrig provat det tidigare, men det var inte sista gången! Kram

    Inger: Jag mailade originalbilderna till dig, du snodde ju bara de små! Nästa gång du snor bilder så klicka på dem först så blir de större, och spara de varianterna istället! Kram

    SvaraRadera