lördag 31 mars 2012

Lite ändrade planer

Gomorron. Kall som en ispinne. Katten vad jag frös när jag moppade till och från Valhallabadet. Jag måste ha fått hjärnsläpp som inte kopplade de 0,5°C på termometern till att det skulle vara nödvändigt med långisar eller överdragsbyxor. Nä då, jag stack iväg ändå och höll på att ramla av moppen för jag frös så. Jag fick sitta i omklädningsrummet en lång stund och tina innan jag tog av mig kläderna... Det var i alla fall skönt att simma, men jag är glad att jag är hemma igen. Jag måste ut senare för att handla, men inte just nu.

När jag bestämde mig för att börja med Dukan-dieten så läste jag lite på nätet. Där stod det att attackfasen (den första fasen som jag är i nu) skulle vara från 1-10 dagar. Jag räknade lite i kalendern och insåg att om jag körde 10 dagar så skulle jag vara inne på dag 4 och 5 av min första fas med grönsaker och proteiner på påskafton och påskdagen. Efter attackfasen så alternerar man alltså mellan dagar med proteiner + grönsaker och dagar med bara proteiner. Jag ville ha grönsaker de dagarna jag spenderar med familjen på Ellös i påsk, kanske lite roligare än bara proteiner när de mumsar massa annat gott.

I vilket fall som helst så läste jag lite mer i boken och på nätet igår. Det visar sig att 10 dagars attackfas visserligen endast rekommenderas till de som har mer än 20 kg att gå ner (som jag), men dock bara under medicinsk kontroll. Man tjänar inget på att ha en längre attackfas än den som rekommenderas, eftersom kroppen då går in i svält och det blir svårare att gå ner i vikt. Innan jag började så gjorde jag ett test på www.dukandiet.co.uk/ där man bland annat fick fylla i ålder, längd, vikt, kön och hur kraftig benstomme man har. Jag fick där rådet att köra 7 dagars attackfas. Enligt dem skall jag alltså börja med grönsaker i morgon.

Sen kan man välja om man vill alternera varannan dag, eller 5 dagar i taget. Jag har tänkt köra 5 dagar, om jag orkar, för eftersom jag bor själv så är det ingen som äter upp grönsakerna de dagar jag inte äter dem. Lättare om man kör 5 dagar i stöten. Hur jag än vänder och vrider på det, om jag börjar med grönsaker i morgon så skall jag inte äta grönsaker och proteiner både påskafton och påskdagen, om jag inte "justerar" mitt schema. Jag tror faktiskt jag bryter efter idag, och börjar med grönsaker i morgon, eftersom de så uppenbarligen mer eller mindre varnar för att köra för länge med attackfasen.

Sen får jag se hur jag gör under påsk, jag lär ju knappast falla död ner om jag äter grönsaker när jag "inte borde". Men jag är stenhård mot mig själv och VET att om jag börjar frångå planen så skiter sig allt. Jag MÅSTE ha dessa regler för att det skall funka och jag VILL att det skall funka!

Vågen gjorde ett jättehopp igår, så nu har jag gått ner 2,7 kg på 6 dagar. Härligt! Dock VET jag att nu när jag börjar med grönsakerna så kommer det att avstanna eller till och med att jag ökar i vikt, men det är tillfälligt. Jag är bara så jäkla lycklig över att jag GÖR NÅGOT!

Oj, det blev mycket tjat om detta. Sorry. Men ni som någon gång bantat vet att när man är inne i det så är det bara det man tänker på. Nästan. Man blir lite enkelspårig :)

Nu skall jag mysa lite här med min goa katt och försöka få upp värmen. Jag skall också planera vad jag skall handla för mumsiga grönsaker senare i eftermiddag. Jag beställde den här boken igår, skall bli spännande att se vad det finns för recept. Fram tills dess får jag klara mig med de recept som finns i boken jag har, eller hitta på egna.

Ha en bra lördag!

4 kommentarer:

 1. Jag vet! Har kört itrim. Man blir ganska fokuserad :) Gröna grönsaker över jord kan du ju ta lite mer av och vara försiktig med resten. Prova dej fram med en eller två sorter i taget så ser du vad som händer. Kram /Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dukan-metoden har 28 tillåtna grönsaker. Varken mer eller mindre. Dessa grönsaker är tillåtna i obegränsad mängd:
   Kronärtskocka
   Sparris
   Aubergine
   Fänkål
   Kål (vit, röd, grön, savoy, blomkål, brysselkål)
   Selleri
   Endiver
   Zucchini
   Champinjoner
   Gurka
   Spenat
   Paprika
   Broccoli
   Gröna Bönor – Hericots verts
   Purjolök
   Lök
   Pumpa
   Rädisor
   Sallad
   Harsyra/ängsyra
   Sojabönor
   Kålrot
   Mangold
   Tomater
   Majrovor
   Morötter
   Rabarber
   Rödbetor

   Finns grönsakerna på listan ovan behöver jag alltså inte vara försiktig. Finns de inte med, så skall de inte ätas. Enkelt :)

   Radera
 2. Grattis till vågskuttet! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Känns underbart ;-)

   Radera