tisdag 4 augusti 2015

London dag 1 och 2

Gokväll. Sitter just nu ganska obekvämt i sängen i mitt ytte-pytte rum i London. Tänkte att jag skulle skriva lite och berätta hur vi har det. Kommer nog att ta en stund för jag har väldigt många bilder... Internet är lite skakigt, så jag hoppas det går att ladda upp. I värsta fall kan jag koppla datorn till telefonen, för där har jag köpt 1 gb surf för 99 kr.

Jag kom alltså hem från Ellös i lördags eftermiddag och började tvätta direkt. Var inte klar med tvätten förrän ganska sent på kvällen, och kunde inte börja packa förrän dess. Sen frågade jag på Facebook om England och Sverige har samma ström/kontakter och fick nej, så då var det bara att börja leta efter min adapter. Hittade den till slut, men det tog nog en timme...

Ganska sent i säng. Tydligen var jag mer orolig än jag visste om eftersom jag inte sov många minuter i sträck på natten. Såg massa på Netflix istället... Upp klockan tidigt, som vanligt var jag klar att åka långt innan det var dags. Är alltid ute i alldeles för god tid. Bussen hemifrån gick i alla fall 8.15 och jag var uppe på Landvetter 9.15. Planet skulle gå 11.15. När jag checkat in åt jag den "sedvanliga" frukosten på cafét; en varm dubbel levain med kyckling och sambal. Lämnade det mesta av brödet, som vanligt. Gott som vanligt. Svindyrt som vanligt. Hahah, låter som värsta globetrottern, men det var femte gången på 3 år som jag åt den.


Hej då Sverige! Snart lyfter vi. Resan gick (som vanligt) mycket bättre än jag tror innan. Själva startögonblicket är inte roligt alls. Men för fem år sedan, när jag flög till och från min operation i Tyskland, satt jag och hyperventilerade, skakade och grät. Nu håller jag mig bara lite extra hårt i stolen. Sen är det bra. Vi fick lite fika (bröd och bulle) och sen somnade jag gott. Sov ända tills vi började gå ner och jag fick ett läskigt lock i ena örat.

Jag landade på terminal 5. Maria och Josefin skulle landa en halvtimme senare på terminal 2 (de flög Luleå-Stockholm-Heathrow). Vi hade bestämt att jag skulle ta mig till terminal 2 och att de skulle stanna där de var när de fått ut sitt bagage. Jag letade som fan innan jag hittade hur jag skulle ta mig dit (Heathrow express). Från tåget var det en bra promenad till själva terminalen. Hittade dem. Det visade sig dock att de också landat på terminal 2, på inrikesdelen, men sedan blivit bussade till terminal 5 där de egentligen skulle landat. Så hela min lilla resa var onödig. Det var bara att traska hela vägen tillbaka till Heathrow express och ta tåget in till stan. Maria hade förköpt biljetter åt oss alla tre.

Vi gick av vid Paddington och bor på Sussex Gardens, bara ett par kvarter därifrån. Hela gatan är full av massa små hotell. Alla väldigt smala. Vi fick rum på fjärde våningen. Hissen gick till tredje våningen. Sen fick vi släpa våra resväskor upp för de sista trapporna. Engelska trappor är alltid så förbannat smala och trappstegen så små, så det var verkligen inte lätt.


Ja ni ser...

Rummet är inte stort. Knappt man kan vända sig. Vi gick ut och handlade lite vatten och annat, sen vilade vi. Ut och gå för att hitta någonstans att äta. Vi gick och vi gick och vi gick men i slutändan kom vi tillbaka ganska nära hotellet.


Middagen blev en hamburgare. Jag är ju väldigt knepig med mat efter min operation. Jag klarar inte av för mycket fett. Inte bröd. Inte risnudlar och helst inte ris. Kött får jag lätt ont i magen av. Inte för mycket socker. Egentligen mår jag bäst när jag äter kyckling... Denna hamburgaren var väl OK, men den var väldigt "kompakt". Fick alltså ont i magen. Lämnade brödet och nästan all pommes. Bestämde mig för att jag bara skall äta kyckling.

Vi tog en tidig kväll och drog oss tillbaka till våra rum. Sov som en stock hela natten, trots att jag faktiskt glömde mina sömntabletter (det har aldrig hänt tidigare, har jag glömt dem sover jag som en kratta, det var nog för att jag inte sovit något natten innan).

Frukost ingår på hotellet, så vi möttes klockan 8. Ganska OK frukost för att vara England. Visserligen erbjöds endast rostat vitt bröd, men där fanns också ägg, 4 olika flingor, olika yoghurtar, juicer, te och kaffe.


Vi snodde några ägg till mig så att jag inte skulle behöva tvinga dem att äta lika ofta som jag behöver äta :)


Här är förresten den föga upphetsande utsikten från mitt fönster...


Här är Maria och Josefin. Nu skall vi ut och åka röd buss!


Och här kom visst jag med också. Kunde jag inte dragit in magen lite...

Vi skulle ner till London Eye och ta en båttur. Vi var dock tvungna att byta buss vid King's Cross.


Eftersom jag aldrig varit där tidigare passade vi på att besöka Platform 9 3/4. Där fanns givetvis också en Harry Potter shop som vi gick in i.


Man kunde köpa trollspön....


... Marauder's map (har ingen aning om vad den heter på svenska då jag bara läst/lyssnat på HP på engelska)...


... magneter och nyckelringar (köpte en magnet, faktiskt det enda jag shoppade idag).


Det var så mycket folk att de fick ha en vakt utanför...

Vi tog en ny buss till London Eye (Pariserhjulet på bilden nedan). Där tog vi en båt på Themsen. Vi köpte tur- och returbiljetter.


London Eye.


Ser ut som Transamerican Pyramid i San Francisco :)


Passade på att ta en selfie, min nya profilbild på Facebook.

Sen delade vi på oss. Jag hoppade av vid Towern och Maria och Josefin åkte vidare till Greenwich. Josefin skall börja plugga på college där i september, så de ville kolla in hur det ser ut. Jag ville till St Katarine's dock, där vi låg när vi seglade hit 1992.

Det var hur mycket folk som helst runt Towern, jag var glad att jag inte skulle in där. Hur dyrt som helst att gå in också.... Rundade Towern och gick till hamnen.


Här slussar man in. Sen är själva hamnen flera bassänger omgivna av hus. Många av husen har restauranger och butiker i bottenplan, men det finns också massa kontorshus.
Här låg vi de fem dagarna vi var här 1992.


Himla mysigt ställe.

Lunch åt jag på Dickens Inn.


Här åt vi 1992 också. Tänkte jag skulle prova deras fish and chips (ja, jag vet, jag sa ju bara kyckling... men man måste ju äta fish and chips en gång i London...).


Blev dock gruvligt besviken. 1999, sist jag åt fish and chips (tågluffade 2 veckor (Bath/Oxford/Penzance/Isle of Wight/London)) var fisken panerad. Här var den friterad. Jag och fett går inte ihop. Smakade en bit, smakade absolut inget annat än fett. Kryddar inte engelsmännen någonting???


Pillade ur fisken. Lämnade resten... Nä, ingen höjdare alls. Mådde illa, trots att jag bara tog någon tugga med det friterade.

Sen vandrade jag tillbaka till båtpiren vid Towern och mötte Maria och Josefin på båten tillbaka. Vi hoppade av en "hållplats" tidigare och tog bussen tillbaka till hotellet. Helt slut igen, somnade som en stock i sängen och sov en timme eller två.

Josefin stannade kvar i rummet med sin dator och jag och Maria gick till en pub vi hade fått tips om, den låg nära hotellet. The Monkey Puzzle. Hur kan de komma på så konstiga namn??


Trots att det var lite rökigt (dörrarna stod öppna och folk rökte på uteserveringen) så var det ett trevligt ställe. Vi beställde mat.


Och nej. Ingen kyckling nu heller. Istället delade vi på en Monkey Puzzle Platter. Rökt lax. Rökt makrill. Fiskpinnar (som de sa var "breaded" men de var återigen friterade, smakade inte ens på dem). Bröd. Vi beställde också vitlöksbröd med ost. Inte ett uns vitlök på dem, däremot jättefet ost, de dröp av fett. Jag åt hälften av laxen ovan, 2 bitar makrill och nästan all sallad. Maria åt hälften av laxen, resten av makrillen och en fiskpinne...


Resten lämnade vi... Vi satt där och surrade ett bra tag och sen gick vi till butiken vid affären för att köpa vatten och en macka till Josefin.


Såg dessa 2 flaskor i vinkylen. Haha! För det första, ett vin som heter Fat bastard!? Sen ett viktväktarvin. Alltså färre kalorier än vanligt vin. Vi kollade alkoholhalten, den var som vanligt. Undrar hur det smakar...


... men jag köpte inget vin, utan bara en "liten" flaska Pepsi Max :)

Puh. Nu var jag klar. Det blev långt, men detta är min dagbok.... kul att ha senare. Nu är klockan väldigt sent för mig (23.40) och jag skall ta och sova lite. I morgon blir det nog lite shopping. Kanske. Vi skall i alla fall till Harrod's, fast där har man väl inte råd att köpa något. Sen skulle vi vilja ta en sån där turistbuss och se lite mer. Fast jag såg just på nyheterna att det varit en olycka med en sån buss idag. Den hade kört för nära ett träd och grenarna hade skalat av det halva taket. Flera turister hade skadats, men som tur var ingen allvarligt. Vi får se vad det blir. Vi har ju bara en hel dag kvar.

Nu när jag blivit en sån "globetrotter" så kan jag ju åka hit en långhelg igen. Så jag behöver inte se allt på en gång :)

Ha det gött, återkommer kanske i morgon kväll, eller när jag kommer hem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar