måndag 4 januari 2016

Lite turistshopping

Gomorron. Jag har just avslutat ett samtal (via Facebook) med bror och svägerska borta i Florida. De ligger precis 12 h efter mig, så där är det söndag kväll. De har det bra och åker hem på onsdag, jag åker ju i morgon tisdag. Deras semester är smockfull med äventyr och upplevelser och fina hotellrum. Min är mer "low-key" och budget. Jag tror inte jag hade orkat med att det hände saker precis hela tiden, men alla är vi olika. Någonstans mittemellan är nog mer lagom för mig :)

Nu längtar jag hem till allt utom kylan. Min säng. Min soffa. Min lägenhet. Att kunna laga mat själv. Grönsaker!! En god sallad!! Jag har inte sett en enda grönsak till salu här. I servicebutikerna finns inget sånt. Ingen frukt heller, men det kan man köpa i några gatustånd. Men inte många. Däremot är det gödslat med stånd där man kan köpa fruitshakes eller fruitjuices. Inte samma sak, då de häller i något sirapssliskigt som gör shakerna så söta att de inte är drickbara. Jag är trött på att äta ute på restaurang. Jag är trött på att inte vara sugen på någon mat men tvingas äta för att jag är hungrig och skakig. Det måste vara värmen. Oj vad jag klagar. Sorry. Det är skönt att jag längtar hem eftersom jag faktiskt skall åka hem snart :) Hade varit mycket tråkigare om så inte vore fallet. Men kylan ser jag inte fram emot. Det kommer att vara ungefär 40°C temperaturskillnad för mig. Inte något jag ser fram emot...

Igår gick jag till stranden mitt på dagen. Jag trodde att det skulle vara lika fullt med folk (thailändare) som i lördags, men så var inte fallet. När jag kommer ner till stranden så finns det en liten bit strand till vänster och väldigt mycket mer strand till höger (så långt man kan se). Till vänster finns ETT träd som kan ge lite skugga, och det var ledigt under det igår. Där placerade jag mig, så jag behövde alltså inte gå långt. Utefter den lilla strandstumpen ligger 4 restauranger med uteserveringar. Jag tycker att jag var ganska modig som gick framför alla människor på uteserveringarna när jag gick i och ur vattnet. Jag inbillade mig att de stirrade på "den strandade valen"... MEN ca 100 m bort låg en kvinna som hade ungefär samma former som jag hade innan min GBP. Jag inbillar mig att de stirrade mer på henne... :) Och jag kände mig faktiskt lite smal!!


Gårdagens utsikt. Jag går ingenstans utan minst en flaska vatten. Jag dricker vatten som en kamel. 2 såna här 6 dl vattenflaskor får jag varje dag när städarna varit i mitt rum. Det ingår. Men det går åt mer och det gör verkligen ont i mitt hjärta att alla dessa plastflaskor slängs i det vanliga skräpet. Jag som är så noga med att återvinna och källsortera hemma.


Longtailboats som kör folk till och från Railay beach.

Jag sysselsätter mig med korsord och så har jag en bok i öronen hela tiden (min vattentäta mp3-spelare). Trots detta står jag sällan ut mer än 3 h. Blir rastlös. Vid 15.30 igår packade jag ihop mina saker och gick en promenad på stranden, med fötterna i vattnet. Jag gick en bra bit bort, sen gick jag över på andra sidan den mycket trafikerade vägen och gick hemåt.

Vägarna här är läskiga att korsa. Byns huvudgata är mycket trafikerad av bilar, tuk-tuks och scooterförare. Alla kör lite som de vill och så gör det ju inte saken enklare att de kör på fel sida vägen... Övergångsställen finns, men ingen stannar när man står vid ett. Det är bara att kolla noga och så springa. Skitläskigt. När jag skulle korsa vägen efter marknaden i Krabi häromkvällen var jag faktiskt riktigt rädd. Det var 4 filer och mörkt ute, d.v.s. jag syntes inte. Stod där en bra stund innan jag vågade springa över. Så illa är det inte här i byn, men läskigt är det. På vägen hem till rummet köpte jag mig en pizza som jag tog med hem. Orkade inte hela, så jag har just ätit resten kallt till frukost.

Duschade och slöade. Skajpade med mamma. Kollade på DVD. Vid 19.30 gick jag ut för att hitta någonstans att äta. Duktigt trött på att äta på restaurang och kände inte för någonting. Jag gick och jag gick och jag gick. Längre än jag gått tidigare. Det regnade faktiskt flera droppar. Skönt! Men det slutade tyvärr väldigt fort. I alla fall kom jag bortom alla dessa turistaffärer, massageställen och restauranger. Lite större butiker fanns det där. Jag hittade Burger King, McDonald's och Subway. Häagen-Dazs och Mövenpick. Var förresten inne på Häagen-Dazs för att kolla vad de tog för en glass, sugen som jag var. Men det kostade ungefär 30 kr för en skopa, så jag la ner det. Köpte mig en isglass för 2 kr istället.


Fortfarande massa restauranger, men lite större sådana varvat med butiker. Jag åt faktiskt middag här:


Det blev bröd med parmesan och oregano och på det kycklingfilé och grönsaker. Smakade nästan som hemma, fast här får man rivna morötter på sin också, det får man ju inte hemma. Det var gott som ombyte till all thaimat.

Jag strosade hemåt igen. På vägen hem hittade jag massor att köpa! Jag hade tänkt att köpa lite presenter, men det mesta nedan är faktiskt till mig... Jag har lite andra småsaker med mig hem som folk kan få. Vi får se.


Jag var ju lite ledsen i förrgår för att jag bara köpt 1 par brallor i Krabi. De var ju lite större än standardstorleken och när jag gick ut samma kväll hittade jag inga som var så stora. Köpte ett par till bloggkompisen L, och de gick precis på mig. Men jag mätte upp lårmåttet på mina med min hörlurssladd (i brist på måttband) så jag visste hur breda de skulle behöva vara för att de skulle passa mig. Och jag hittade ett ställe som hade större storlekar! Fast de sa att det bara var one size. Tyckte dock att dessa såg större ut, så jag mätte. Japp. De skulle passa (och det gjorde de). Han ville ha 250 bht styck för dem, men jag prutade ner dem till 200 bht/st (52 kr/st). Färgerna stämmer inte riktigt, de till vänster är lila och de till höger är smaragdgröna. Dessa blir perfekta för yogan och att mysa i!


Såna här kokosnötsskålar har jag gått och spanat på hela resan. Speciellt de i blått och grönt. Finns massa mönster och färger, men dessa har liksom ropat på mig. Man blir förblindad av de höga siffrorna i priserna, men när man översätter priserna så är det ju ingenting. Prutat och klart gav jag 130 kr för båda dessa skålar. Tror nog att jag behåller båda själv... Vi får se.


Skålarna finns i massa mönster och färger!


Detta är väl någon typ av mindre necessär/väska att ha småsaker i. Tycker de var söta. 100 bht (26 kr) för alla 3.


Mamma hade beställt en lite Buddah. Denna fick det bli.


Och då den obligatoriska kylskåpsmagneten till mig. Konstigt nog står det Krabi på allt man kan köpa här nere. Aldrig Ao Nang. Det fanns några kylskåpsmagneter med foton på (tråkiga) där det faktiskt stod Ao Nang, men det var allt. Men det är hela provinsen som heter Krabi, inte bara staden, så det är väl därför.

Jag hade tänkt gå och lägga mig i tid igår, så att jag hade kommit upp i tid idag, men det sket sig. Tror klockan var 1 när jag somnade och så sov jag till 9. Dygnsrytmen kommer ju ändå vara helt kass när jag kommer hem, så det spelar ju ingen roll.

Nu skall jag ta och klä på mig och dra mig mot stranden. Jag antar att det blir ungefär samma som igår, d.v.s. jag står ut till i eftermiddag någon gång. Då går jag väl hem och duschar och börjar packa så smått. Nästan mittemot mitt "hus" ligger Forest Spa. Det var där jag fick min fotmassage en av de första kvällarna. Kvinnan som gav mig massagen hejar så glatt varje gång jag går förbi och jag sa redan då att jag skulle komma tillbaka. Igår när jag kom tillbaka efter middag och shopping stannade jag och pratade med henne. Hon ville se vad jag hade köpt. Jag visade henne och lovade att jag skulle komma ikväll, min sista kväll. Så dit skall jag. Jag fick väldigt många blåmärken förra gången (får lätt blåmärken, är väldigt känslig i huden) och de har precis börjat blekna nu... Dags för nya :)

Ha en bra måndag! Antar att det är många som går tillbaka till jobbet idag. Hoppas det går bra.

1 kommentar:

  1. Va mycket fint du köpt, kul. Njut av sista dagen nu innan du ska hem till kylan igen.
    Ha det gott!
    Kram

    SvaraRadera