lördag 15 oktober 2016

Handkirurgen

Gomorron. Alldeles snart skall jag gå ut i kylan och ta bussen till Mölndals Centrum. Där skall jag vänta 40 minuter innan bussen till Ullared kommer och hämtar upp mig. Jag hade väl kunnat ta nästa buss och bara behövt vänta i 10 minuter, men bussarna här i Mölndal är allt annat än pålitliga. Hur kul hade det varit att komma för sent till Mölndals Centrum? Då väntar jag hellre. Om inte vänthallen är öppen så vet jag att nedgången till tågen är det, så jag slipper stå ute.

I torsdags efter lunch ringde jag och beställde tid hos en handkirurg, för mina tummar. Jag fick tid redan igår morse kl 8. Samma hus som urologen jag var hos för ett tag sedan. Alltså på andra sidan stan, i Gårda. Det var svinkallt att moppa dit, trots att jag hade vinterjackan och överdragsbyxor.

Doktorn jag fick träffa var väldigt trevlig. Vad det betyder mycket när man upplever att läkaren verkligen lyssnar på en och förstår ens problem. Jag vet inte hur många gånger jag har varit hos en läkare och upplevt att de bara "pratar över mig" och minsann vet hur jag mår. Han sa att han nästan inte behövde göra några tester på mig, det räckte att se hur jag höll temuggen. Tummarna är inte med i spelet längre, de bara finns där. Jag använder dem inte. Svårt när man t.ex. skall hålla i just en tekopp. Men han klämde och kände och jag fick göra vissa styrkeprov. Vänstertummen är väldigt mycket sämre än högertummen.

Jag funderade på det igår, varför det var så. Under alla åren sen jag skadade min armbåge 1976 tills för 5-6 år sen när högeraxeln började krångla, så har jag ju egentligen inte använt min vänstra arm till något. Så hur kommer det sig att vänstern är sämst? Här är svaret:


Det är ju för att jag håller mobilen så här. Ofta under dagarna.

I alla fall skall jag till rehab nästa onsdag och prova ut ortoser (skenor) och så skall jag till röntgen vid samma tillfälle. Bara för att vi skall bli säkra på diagnosen som är artros i tumbenen. Sen skall jag tillbaka till doktorn om 6 veckor så får vi se hur det har gått. Funkar det inte med ortoser så är det operation som gäller. Då tar man bort det lilla benet närmast handen och så lånar man en sena och flätar fast tummen i handen. Eller nått. Men det är väldigt lång rehab efter en sån operation, 6 v i gips och så 6 v till utan. Men det tar vi när det kommer (om det kommer).

På vägen tillbaka glömde jag att ta på mig mina överdragsbyxor och höll på att frysa ihjäl. Det tog flera timmar innan jag tinat upp. Så här såg jag ut då.


Vilken konstig vinkel I-M har tagit kortet i. Ser ju ut som en sån där "huvudfoting". Haha.

Nej, nu måste jag hitta Maggie som är ute på altanen, och sticka iväg till bussen. Den går om 18 minuter. Ha en bra dag. Återkommer med mina fynd (om jag gör några) i morgon eller så.

1 kommentar:

  1. Hoppas du hittar mycket kul att shoppa idag. Tur att du kom på det där med kortet, som du skrev på fb. Hade inte varit lätt att shoppa utan det.😀
    Det är inte så dumt det jag oftast gör, kollar att kortet är med innan jag åker iväg.
    Ha en bra dag!
    Kram

    SvaraRadera