söndag 5 februari 2017

Hemma

Go eftermiddag. Nu är jag äntligen hemma, efter en liten omväg... Råkade sitta med telefonen lite för mycket så att jag missade att gå av tåget på Mölndals station, och hamnade i Kållered... Tittade upp och kände inte alls igen mig. Inte så konstigt. Tyvärr var det så att tåget tillbaka till Mölndal gick samtidigt som mitt tåg kom in, och det var 200 m mellan de olika sidorna av stationen, så jag hann inte. Fick snällt vänta en halvtimme. Men nu är jag som sagt hemma.

Det kändes väldigt konstigt att åka ifrån Ellös. Jag visste att det aldrig skulle bli som det skall vara igen. Aldrig. Igår kväll var jag alldeles ensam i mormors lägenhet. Jag skrev ett litet inlägg om det på Facebook, lika bra att kopiera:

Nu har moster och kusin gått till sig, Marita gått till sig, och jag har mormors lägenhet alldeles för mig själv. Så skönt med lite "tyst". Tyst är det inte, för TV:n står ju på, men jag behöver inte prata, inte vara trevlig, inte vara social :) Jag är ju i grund och botten en eremit och trivs bäst själv. Men det var konstigt med mig och mormor. Jag hade absolut ingenting emot att vara i samma rum som henne hela dagarna. Ibland pratade vi, ibland satt vi bara tysta. Hon stickade/virkade och jag löste korsord. Marita frågade henne någon gång om hon inte blev trött på mig, som pratar så mycket. Vadå pratar så mycket, sa mormor. För vi gjorde inte det. Vi kunde spendera kvalitetstid ihop utan att prata.
Detta är min sista kväll någonsin i denna lägenheten. Det är mycket sorgligt. Hon skall ju sitta bredvid mig här i sin fåtölj och sticka eller virka. Allt är så FEL.
I morgon åker jag hem. Kom på att det går en tidigare buss, 11.35. Då finns det lite dag kvar när jag kommer hem vid 14.30. Skönt. Men det blir svårt att lämna Ellös. Nästa gång jag kommer hit är det inte som "det skall vara".

Det är fortfarande så fruktansvärt svårt att greppa att mormor inte finns mer. Hon har ju liksom alltid funnits!!

Begravningen blir torsdagen den 23 februari. Packa väskan full med snor-fanor... fy vad jag kommer att gråta. Är en "sucker" när det gäller begravningar, pappas var fruktansvärd, denna kommer inte att bli mycket bättre. Mormor ville att vi alla skulle ha ljus klädsel, och jag har redan börjat få lite ångest över vad jag skall ha på mig. Om man skall ha ljus klädsel, funkar en beige klänning och en svart kavaj då? Något annat har jag inte. Jag trivs ju inte i klänning. Pappas begravning hade samma "regler", men det var sista maj, så jag hade på mig vita capribyxor och en blå-vit tunika som syrran köpt åt mig på loppis för 20 kr. Men capribyxor funkar inte i februari...

Alla barnbarn har fått sätta lappar på vad vi vill ha från mormor. Det var inte så mycket jag satte min lapp på. Mormors-hjärtat vill jag ha. Det är ju "mitt". Sen satte jag min lapp på en tjock skärbräda i trä som mormor gjort. En sån där 5 cm tjock sak. Ingen annan har satt sitt namn på den än. Och så satte jag min lapp på en lampa eller vad man skall säga. Jag fick ju en glasskulptur från jobbet när jag fyllde 50. Den står på en lampa och går i grönt och glas. Mormor hade en sån i samma stil, annan form, men samma färg. De skulle passa bra ihop. Och så satte jag mitt namn på mormors kräftgafflar. Såna har jag inte. Det var allt. Får se om jag får dem. Om flera personer sätter sitt namn på samma sak blir det lottdragning.

I morgon är det flyktingmötet direkt efter jobbet, så jag åker väl och hämtar Maggie på tisdag. Då får jag en lugn kväll på onsdag. Sen är det kören på torsdag. Måste gå. Veckan därpå är det sportlov och ingen kör, och veckan efter det är det begravningen, så då kan jag inte gå. Är säkert hemma så att jag skulle kunna gå, men tvivlar på att jag orkar. Lär vara helt urlakad efter den dagen.

Måste bara visa den otroligt vackra buketten som skickades till "oss" ända från Amerikat. Mormors kusinbarn skickade den. Så fin!


Tvättmaskinen går för fullt, måste hinna tvätta allt jag brukar innan dagen är slut. Egentligen hade jag behövt handla, men så kom jag på att jag kan ju beställa från Hemköp och få det hem i morgon efter klockan 19, då är jag hemma. Så bekvämt!

Ha en bra kväll. Själv skall jag försöka landa i sanningen. Lätt är det inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar