lördag 13 december 2008

Gott julbord!

Godmorgon alla morrontrötta människor. Själv vaknade jag strax efter 4 som jag gjort varenda dag denna veckan. Älskar att vara uppe tidigt på morgonen när det är mörkt och tyst i grannhusen, men jag älskar det inte lika mycket när jag börjar bli trött strax före 21 på kvällen...

Igår mådde jag jätteilla halva dagen. Maten stod mig upp i halsen och magen stod i 4 hörn. På morgonen var jag tveksam till om jag överhuvudtaget skulle få i mig pulvret till frukost, men det gick. Till lunch åt jag mycket mindre än jag skulle, fick helt enkelt inte i mig det. Mellanmålet hoppade jag över. Detta innebär att jag faktiskt för första gången på hela veckan var hungrig när det var dags för julbordet, och det var en härlig känsla. Jag tycker konstigt nog att det är skönt att vara hungrig...

Jag slutade kl 16 och gick fort hem och duschade. Slappade lite innan jag klädde på mig, och för en gångs skull blåste jag håret. Mitt hår bli alldeles flygigt och konstigt när jag blåser det, men det var nollgradigt ute och jag ville inte ge mig ut med blött hår. Bussen gick strax före 18, och en hållplats hemifrån "plockade jag upp" 7 manliga kollegor. De hade suttit på jobbet och förfestat lite så de var glada. Kände mig som en dagisfröken som skulle hålla ordning på dem, tala om när vi skulle gå av och byta buss och vart vi skulle åka... När vi kom in på restaurangen så fick vi glögg, och jag tog faktiskt ett litet glas med alkoholfri glögg. Redan där började vissa kollegor försöka få mig att dricka starkglöggen istället. Starkglögg är jättegott, och en av de få alkoholhaltiga drycker som jag dricker, men jag tänkte att det skulle bli en chock för kroppen så jag lät bli.

Maten var superb. Det fanns 3 "bord"; sill & lax, kallskuret och varm mat. Jag höll mig faktiskt bara till laxbordet (gillar inte sill). Vad jag åt ser ni här:


Gravad lax, kallrökt lax, varmrökt lax, en liten klick gravlaxsås, sikrom, löjrom, en liten klick gräddfil, alldeles för mycket röd lök, en ägghalva och en jättesmarrig sallad med räkor och kräftor i. När ovanstående portion var slut tog jag lite sallad och lax till, men orkade bara hälften av det jag tagit. Ett tag senare tog jag några matskedar ren fruktsallad och ytterligare lite senare en clementin. Till detta drack jag en flaska julmust och 2 flaskor Loka. Julmusten var precis så god som jag mindes den

Min kamera vandrade runt bordet och 60 kort togs. Massor av dem på mig, och inga av de 60 korten blev bra. Själva korten blev bra, men motiven.... Att folk kan se så lustiga ut är för mig en gåta. Vi får se om jag lägger upp korten på nätverket så alla kan se dem... Förra firmafesten, precis när jag börjat pulvra, var det ingen som tog kort. Det är bara jag som brukar ha med kameran.

Jag är mycket nöjd med mig själv för att jag 1) inte åt mer än att jag var lagom mätt och 2) att jag inte åt något julgodis eller pepparkakor eller någon av den mer onyttiga maten. När jag vaknade i morse så var jag inte mätt, utan precis lagom, så som det skall vara. Mina kollegor är nog både proppmätta och bakis idag, men det är inte jag :) Jag har ju berättat tidigare att jag har fått akupunktur och blivit mycket bättre i magen (IBS) så att jag till och med kunde äta rå rödlök. Igår slevade jag på ordentligt av löken, men det blev jag "straffad" för under kvällen. Men det var det värt, för åååhhh vad gott det var med rödlök, lite gräddfil och sik- och löjrom! Hör man min röst idag så låter jag bakis, men det beror bara på att det var så himla många blommor där som jag inte tål...

Den jäkla vågen trilskas fortfarande med mig, +0,2 i morse. Nu har jag alltså gått upp 1 kg. OK, jag vet att det inte är mycket, och jag vet att det kommer att vända, men jag har mått så illa de senaste dagarna att jag måste försöka reda ut varför. Det finns 2 möjliga orsaker: 1) jag äter för mycket (skall väga allt idag för att kolla) eller 2) jag tål inte de haricot vertes jag har ätit de senaste dagarna. Jag har ju problem med bönor och linser och haricot vertes är ju faktiskt bönor. Nu skall jag inte äta dem på minst 4 dagar och se vad som händer. Jag skall på möte på XV på måndag, och då skall jag ta upp detta med dem. Som jag skrivit tidigare så har jag aldrig varit en sån som gått och skåpsnallat på kvällarna; det har inte funnits något att nalla i mina skåp. Min fallgrop var när jag var ute och gick förbi ett ställe där man kan köpa mat eller godis, då köpte jag det. Jag tog sällan med mig godsakerna hem, och gjorde jag det så var de slut nästan med en gång. Jag har heller inte, någonsin i mitt liv (inte ens när jag bodde hemma), fått in vanan att äta middag varje dag. Mitt huvudmål har alltid varit lunchen, och sedan något litet när jag kom hem. Så det här med att äta en lagad middag mellan 17 och 18 och sedan dessutom kvällsmat, det är helt okänt för mig.

Nu i helgen har jag mycket att göra:
* Skriva 45 julkort
* Göra "Musligott" att ge bort när jag skall besöka folk under julhelgen
* Göra köttbullar till julafton
* Och sen har en ny korsordstidning kommit...

I morgon har pappa, Marita och Maritas mamma bjudit in sig själva på middag. Jag förvarnade dem om att det blir min mat som serveras, ingenting annat. Det blir grillad kycklingfilé och sallad och det tyckte de skulle bli jättegott. Spännande att se hur grillen hanterar 4 kycklingfiléer på en gång. Plats finns det nog till 5-6 filéer, men jag vet inte hur det blir med tiden, om det tar längre tid.

Oj, nu har jag skrivit så där mycket igen. Sorry. Glöm inte att tävla. Flera av er som röstade fram vilka halsband som skulle vara med i tävlingen har inte tävlat än. Hoppas det kommer lite fler deltagare under dagen och morgondagen, i morgon klockan 20 drar jag vinnaren. Lycka till!!

5 kommentarer:

  1. Vad god din tallrik såg ut! Jag är imponerad av din styrka! Kanske julgodiset inte heller var så lockande eftersom det fanns så mycket annat ännu godare att välja på. Härligt!

    SvaraRadera
  2. Hoppas du hade kul på julfesten! Maten såg god ut, jag älskar fisk och skaldjur

    SvaraRadera
  3. Starkt jobbat! Jag äter ju inte gärna fisk, så min tallrik såg något annorlunda ut (mest kallskuren kalkon och några köttbullar)

    Kanonbra att du hoppade över godis, gröt o kakor!!!

    Hörs snart på chatten
    kram från mig

    SvaraRadera
  4. Julmaten såg jättegod ut och duktigt av dig att enbart välja sånt som är nyttigt. Förresten det är kul när det skriver så mycket =)

    SvaraRadera
  5. Emma: Skriver snart ett mail, har inte orkat på morgonen... Jag var lite sur för att jag var så mätt när jag tog lite fruktsallad, den var vansinnigt god. Skalade mandarinklyftor, massa olika melonsorter, jordgubbar m.m. Hade kunnat äta mer av den.

    Sofia: Skaldjur framför allt är min passion. Fisk. Nja. Lax är jättegott på längden och tvären, men resten är inte riktigt min grej.

    Soulsister: Fördelen med lax och skaldjur (tycker jag) är att man inte blir lika tung i magen när man ätit det. Ja, jag tycker att jag var stark som inte åt något av det söta. En kollega sa när jag sa att det enda jag hade velat smaka på var en skumtomte: Ta den, jag skall inte skvallra (eller nått liknande). Jag sa att hade jag bara velat ha en skumtomte så hade det varit OK, men jag vill inte få smak för dem, för då finns risken att jag vill ha fler. Så jag tog ingen.

    Malin: Kul att någon uppskattar mitt "babbel".. :) Jag resonerar som så att detta är min dagbok, och om folk tycker att jag skriver för mycket/för tråkigt eller nått annat fel så får de väl låta bli att läsa då!!

    Ha en skön Lusse alla!

    SvaraRadera