söndag 4 januari 2009

Å vad skönt!!

Har precis kommit in efter en lång promenad, i alla fall lång för en som knappt varit utanför dörren på en vecka. 61 minuter och 6.632 steg blev det (109 steg/minut). Det var friskt och klart ute, och
-6°C. Många mer än jag var ute och promenerade.

Kissade på stickan innan jag gick ut, och ja, nu är jag i keton-fasen. Härligt! Här skall brännas fett!

Många av er har svarat med kommentarer på förra inlägget angående Xtravaganzas råd när det gäller mineralvatten/mängd/ smaksättning. Många olika bud. Fortsätt gärna svara ni som är med i XV. Skall skriva ut/skriva av svaren och "ställa min coach mot väggen" nästa gång. Det kan ju inte vara vettigt att de inom samma organisation har så delade meningar.

Slänger ur mig en fråga till: Tuggummi? Det är väl "förbjudet" överallt? Det är något jag saknar. Det är ju det enda som hjälper mot pälsen på tänderna!

När jag skulle gå över på halvfart i början av december (en fredag) så började jag redan på tisdag kväll att tugga tuggummi. Detta för att kolla om jag gick ur keton-fasen. Det gjorde jag INTE. Jag träffade en av coacherna om detta när jag var där på torsdagen och frågade om det var så att jag kunde tugga tuggummi nu (på helfart) utan att gå ur, och de sa hon att hon inte kunde säga säkert. Men sen sa hon att det skulle komma nyheter efter nyår som skulle glädja mig... Undrar vad det är?? Någon som vet? Nya rön när det gäller t.ex. tuggummi?

16 kommentarer:

 1. Hej, enligt min coach finns det de som är så känsliga att de reagerar eftersom vissa mineralvatten innehållet lite högre salthalt...

  Tuggummi är inte förbjudet på grund av att man kan gå ur ketosen utan för att tuggandet triggar hungerkänslorna enligt min coach...

  Återkom gärna med din coach svar sen :-) Men jag håller med om att det är väldigt olika, har hört vissa som inte får köra helfart längre än 10 veckor tex

  SvaraRadera
 2. Hej! Har en fråga angående ett gammalt inlägg hos dig ang håravfall. Har också lagt om kost mkt och förlorat en hel del av min övervikt men märker också att håret ryker i sjuklig snabb takt, har du märkt ngn avtrappning när kroppen vant sig eller har håreavfallet fortsatt? tack för inspirerande blogg, keep up the good work!kram karolina

  SvaraRadera
 3. Jenny: Å vilka olika bud det råder!! Om de triggar hungerkänslorna så är det väl min ensak om jag vill välja att vara hungrig eller ha päls på tänderna?? Jag håller på att sammanställa alla svar nu.

  Karolina: Kul att du tycker min blogg är inspirerande. Nej, jag har inte märkt någon avtrappning på håravfallet. Jag tappar fortfarande lika mycket hår som jag gjort de senaste månaderna. Det har med att vi chockar kroppen att göra. Nu har jag ju ätit i en månad, men det märktes ingen skillnad.

  SvaraRadera
 4. Förstår om det var härligt med en promenad efter dessa dagar när du inte mått så bra. Jag tänkte ta mig vovven och sambon ut på en promenad om liten stund =)Det härligt med stegräknare tycker jag, promenaderna blir lite roligare då.

  SvaraRadera
 5. Malin: Jag går ingenstans utan min stegräknare, har haft på mig en varje dag sedan början av maj... Går ingenstans utan min mp3-spelare med talbok på heller. Promenaden blev faktiskt uppskjuten en halvtimma för jag var tvungen att ladda batteriet på spelaren, den har legat still så länge. Lyssnar jämt när jag är ute och går, inte ens på promenaden till jobbet kan jag vara utan den (tar max. 10 minuter)...

  SvaraRadera
 6. Skönt att förkylningen börjar ge med sig!

  SvaraRadera
 7. Jag har också fått samma kommentar som Jenny. Tuggandet triggar hungerkänslorna. Men vad är bäst hunger eller slippa den äckliga beläggningen och smaken i munnen. Jag brukar inte tugga tuggummi i vanliga fall och gjorde det inte heller under helfarten. Jag har svårt för att tugga tuggummi, blir liksom helt besatt och tuggar tills käkarna är nästan ur led.
  Tugga du på Lena!

  SvaraRadera
 8. Tack för kommentarerna på min blogg, det känns verkligen peppande! Ja jag fick också en härlig vinterpromenad idag - kallt och friskt. Vad roligt att du har kommit i ketosfasen igen - jag testade mig igår och jag är också där nu! :) Angående tuggummi så tror jag inte att man kan gå ur ketosfasen p.g.a. innehållet (om man inte tuggar alltför mycket då vill säga) men som en tidigare läsare skrev så triggar det ju både suget och hungern tyvärr eftersom kroppen tror att den ska få något i magen i och med att du tuggar. Jag kan ju inte tala för alla men så vet jag att det är för mig i alla fall. Lycka till!

  SvaraRadera
 9. Sofia: Ja verkligen. Idag kom livet åter!

  Sara: Jag brukar annars tugga varje dag, så jag saknar det verkligen!

  Emma: Men hur kan du som äter vanlig mat vara i ketonfasen? Eller har jag missat nått? Om tuggummi triggar suget bryr jag mig inte, jag har inte haft minsta tanke på att äta något när jag gått på helfart. Hungern kan jag leva med.

  SvaraRadera
 10. Hos oss gäller max 0,5l smaksatt mineralvatten/dag (utan tillsatt fruksocker) Smaksatt Loka innehåller mindre än 1kcal/100ml dvs det kan inte rent kcal mässigt ha inverkan på ketonfasen om man inte dricker abnorma mängder. Jag skulle gärna vilja höra från de coacher som säger att salthalten skulle ha inverkan - hur då?
  Testa med dina ketonstickor och testa att drick smaksatt mineralvatten så ser du hur det fungerar för dig. Jag drack smaksatt vatten under mina första 2 veckor och märkte inte att det skulle vara några problem.
  Denna artikel tycker jag kan vara läsvärd ur hälsosynpunkt om man går på helfart en längre tid.
  http://ltarkiv.lakartidningen.se/2000/temp/pda21626.pdf

  SvaraRadera
 11. Anneli: Vansinning intressant artikel, även om den är från 2000 (mycket kan ha hänt i forskningen). Den säger ju att det är OK att köra 16 veckor med pulver, att ingen läkarkontroll behövs och massa annat.
  Mineralvatten: Jag har hört salthalt och mineraler som påverkar ämnesomsättningen och att bubblorna rubbar den... Många bud. Skall kolla i morron när jag skall dit. Nja, så jäkla dåligt som jag mådde igår så vet jag inte om jag har någon större lust att testa... får se hur jag gör. Men under förra perioden drack jag väl max. 1 liter/dag och det verkar ju ha funkat det med. Fast inget smaksatt.

  SvaraRadera
 12. OBS! Till er andra som vill läsa artikeln så kom inte hela länken med i Annelis kommentar ovan. Den skall sluta med .pdf

  SvaraRadera
 13. Hej igen Lena. Ok... keton och ketos är kanske inte samma sak då? Kom gärna in på min blogg igen där jag har försökt förklara mig. Ok vad skönt att du kan tugga tuggummi utan att bli mer hungrig eller sötsugen. Det klarar inte jag :( ha det bra!

  SvaraRadera
 14. Emma: Man är i ketos eller i ketonfasen, så har jag fått det förklarat för mig. Skrev detta i din blogg:

  OK. Jag trodde att det var omöjligt att komma in i ketonfasen om man åt, eftersom det är väldigt svårt att undvika att äta kolhydrater. När man googlar ketonfas så kommer man till många sidor som alla skriver om pulverdieter och 400-500 kcal/dag som "krav" på att hamna här. I vår bok står det att man kan gå ur ketonfasen om man bara tar en tugga av t.ex. en morot...

  SvaraRadera
 15. OHH om de helt plötsligt är ok med tuggummi så blir jag skogstokig här har man luktat apa i flera månader haha :)

  SvaraRadera
 16. Sara: Jag återkommer efter att jag pratat med dem idag.

  SvaraRadera