söndag 4 januari 2009

Det finns hopp om livet!

Idag vaknade jag och kände mig mycket bättre. Så hittills verkar det som om det finns hopp om livet :) Idag skall jag klä på mig för första gången sedan nyårsafton och försöka mig på en liten promenad. Inte för långt, för jag är fortfarande alldeles darrig i knäna, men lite luft skall jag allt ha. Blir tokig på att bara vara inne!!

Jag skrev just en kommentar på Saras blogg om mineralvatten. Hon hade skrivit på Jennys blogg att Loka var bättre än Ramlösa, och att citron var den enda smaksatta som var tillåten. Från min coach har jag fått höra att INGEN smaksättning är tillåten, men däremot ingen skillnad mellan olika märken. Max. 1 liter om dagen har de också sagt. Själv köper jag "snål-vatten", d.v.s. billigt vatten. Just nu dricker jag ICA's, de hade ett erbjudande tidigare i veckan. Jag har en sodastreamer, men jag tycker inte att det blir lika bra bubblor i den. Bubblorna hjälper ju lite mot den dåliga smaken i munnen och mot beläggningarna. Så nu skickar jag ut frågan till alla andra XV:are där ute:

Vad har era coacher sagt angående mineralvatten?? Smaker? Mängd?

Det verkar ju vara olika bud på olika center. Fattar de inte att vi pratar med varandra och att de verkar oproffessionella när de ger olika svar hela tiden???

Ja, detta att börja med helfart mitt under en förkylning var väl inte en av mina mest briljanta idéer... Men nu känns det som om jag är över det värsta, så jag överlever nog. Inte någon gång under den jobbiga gårdagen fanns tanken att jag skulle äta, och det var ju bra. Hade jag ätit så hade jag bara fått ta skiten (minus förkylningen då) en annan dag, så det hade varit (nästan) lika illa. Jag vet att jag mådde skit de första dagarna i augusti också, så det var väntat.

Tack för all peppning, den hjälper!!

Nu funkar inte min Gmail gadget igen (funkade hela dagen igår), blir tokig. Och det står fortfarande att det är vecka 0... Termometern verkar funka, -6,8°C, och det är ju bra.

Jag har förresten gått över från psylliumfrön till linfrön, hittade en påse med 1 kg i affären som var mycket billigare än psyllium. Skall man göra på samma sätt med linfröna, d.v.s. 2 msk i vatten som får stå en stund?

15 kommentarer:

 1. Hej. Hos oss har de sagt att det spelar ingen roll vilket märke det är bara det är naturellt, man kan smaksätta själv med citron eller annan frukt bata man inte pressar i saften. Däremot skall man inte dricka så mycket sånt, det är massa mineraler och sånt i som kan störa. Det bästa är sodastream, där kan du ju få hur mycket bubblor som helst...
  Däremot så är linfrön big no no hos oss. Bara psylliumfrön och omega-3.

  SvaraRadera
 2. "Anonym": Nu blir jag förvirrad. Hos oss säger de linfrön, psyllium eller linfröolja...
  Jag får väl gå över till sodastream igen då. Billigare blir det ju också.

  SvaraRadera
 3. va hos oss ber dem oss inhandla linfrön för det är jättebra eller har linfröolja i soppan för att öka fettförbränningen.. inte konstigt att folk går ner olika haha..

  SvaraRadera
 4. hej å tack för kommentaren, har oxå kört 16 v inna tror jag det vart... har du gått upp mycke sen din första period... har 40 kg kvar.. pust

  SvaraRadera
 5. Sara: Mysko att vi får så olika "regler" att hålla oss efter. Hoppas att fler svara här och så skall jag ta alla svar och gå och fråga min coach...

  Marina: Jag har läst din blogg ett tag men inte kommenterat... Sorry. Jag körde ju bara halvfart i en månad och gick upp ca 3 kg.

  SvaraRadera
 6. 50 cl om dagen max av bubbelvatten. Har inte hört att den inte får vara smaksatt?

  Mvh Jessica/Kungsbacka viktcentrum

  SvaraRadera
 7. Jessica: Nu blir jag ännu mera konfunderad... Om jag fattar det rätt så jobbar du på XV, och borde veta...

  SvaraRadera
 8. Nu dricker ju inte jag något med bubblor i ändå, men om jag kommer ihåg rätt så sa de att man inte borde dricka för mycket bubbelvatten, 50 cl som har nämnts här tidigare var nog ungefär som de sa (inget exakt dock, jag menar det är ju inte helt plötsligt livsfarligt om man tar 52 cl istället för 50 cl, men det ska vara med "måtta").

  Dock vet jag att min coach absolut inte "förbjöd" smaksatt vatten. Istället berättade han att när han hade testat helfarten i ett par veckor så hade han någon av de sista dagarna tagit en loka med äppelsmak, och att det hade gjort att han känt lite hungerskänslor. Han varnade alltså för att det kunde vara en effekt så att man kanske skulle vara försiktig med smaksatta bubblor, men att det såklart också kunde vara olika hur man uppfattar det från person till person.

  Däremot har min coach sagt, precis som "anonym" skriver, att man kan även smaksätta vanligt vatten med gurka, lime, citron (står ju också i boken) men att man inte ska pressa ner saften utan bara ha frukterna liggande i vattnet i så fall.

  Vad gäller linfrön så tror jag ni blandar ihop det hela lite.. Vi har en tjej som är vegetarian varför hon inte äter fiskolja. Hon äter linfröolja som omega-3, istället för fiskoljan, alltså INTE som jämförelse med psylliumfröna. Psylliumfröna äter man ju för tarmarnas funktion. Så jag tror inte att man ska ta linfröolja istället för frön eftersom det inte har samma syfte. Däremot kan du säkert ta linfrön istället för psylliumfrön för tarmarnas skull. Huvudsaken är ju att det är frön som inte bryts ned (och därigenom påverkar ketosen) utan går hela igenom tarmarna som hjälp där. Det är jag 99 % säker på att linfröna också gör, om du inte tuggar i dig dem.. Häll dem i soppan om du kan så slipper du ju bekymra dig för blötläggning etc.

  Ha en bra dag! Här är det -10 grader och strålande sol, så nu blir det påpälsning och ut på promenad!

  SvaraRadera
 9. Emma: Nu börjar det bli en intressant diskussion :) Alla har hört olika. Ang. mineralvatten så tror jag nog att det inte skall vara smaksatt. Lime har jag ju redan i mitt vanliga vatten, så det kör jag vidare med. Mängden verkar också vara olika, men det är bättre att gå på det minsta, d.v.s. ½ liter.
  Ang. psyllim/loppfrön så vet jag att de har samma funktion. Båda går igenom tarmen som de är och det är gelen som är bra. Blötläggningen är ju bara för att gelen skall bildas, men det kanske funkar om man har fröna direkt i också. Inga problem att blötlägga dock, gäller bara att komma ihåg det en halvtimme innan. Omega 3/linfröolja är också samma sak, var kanske inte tydlig nog när jag skrev det... Men jag äter Omega 3, så det är inga problem.

  Någon som har fler åsikter??

  SvaraRadera
 10. Vad roligt att du mår bättre igen =) Knepigt att de inte har en riktlinje, borde vara mycket enklare att följa dem då. Men så är det väl med allt inom ämnet kost & hälsa..

  SvaraRadera
 11. Jag har hört att det går bra att dricka vilket bubbel vatten som helst då menar jag varumärket. Sen vilken smak spelar ingen roll. Bara det inte är fruktsocker i. Skillnaden mellan Linfrön och psyllium frön är mängden Omega 3. Det är mer i Psyllium frön sen har de båda samma funktion båda bra för magen. Jag körde under helfart psyllium frön sen gick jag över till krossad kli vilket innebär att jag inte behöver blötlägga de innan. Jag bara blandar det i vatten eller soppan. Jag håller med om att XV ger olika bud till oss alla de ska vara överens om vad som är bäst för oss som snabbt vill uppnå resultat.

  Vad skönt att du mår bättre Lena!

  SvaraRadera
 12. Malin: Tack så mycket!

  Sara: Säger de att du kan dricka smaksatt? Himla konstigt. Jag skall skriva ut denna sidan med kommentarer och ta med mig nästa gång jag skall dit. Vi måste ju få reda på vad som är rätt!

  SvaraRadera
 13. Sara: En sak till. Gogglade psyllium och fick fram detta:

  Om du skulle lägga till krossat linfrö till din vanliga kost skulle få i dig väldiga mängder extra kalorier. Psylliumfrön passerar tarmarna utan att någon energi tas upp.

  Står på linfrö förpackningen:

  Helt linfrö går praktiskt taget oförändrat igenom kroppen. Däremot tillgodogör vi oss ingående näringsämnen i krossade frön.
  Innehåller /100g
  protein 23
  kolhydrater 0
  kostfibrer 35
  fett 31

  Så du krossar dem väl inte när du går på helfart?

  SvaraRadera
 14. Tack Lena hade ingen aning om det!

  SvaraRadera
 15. Glömde tillägga att på helfart så var det psyllium frön som gällde för min del.

  SvaraRadera