fredag 11 mars 2011

Om Kalla Fakta igår

Gomorron. Å så var det fredag igen. Fasen vad tiden går fort, det var ju måndag alldeles nyss... Igår blev det inte mycker mer gjort här än jobb och sedan lite mera jobb när jag kom hem. Jag behövde göra lite saker helt ostört, full koncentration krävdes. Skönt då att kunna göra det hemma, där den enda som stör mig är katten :)

Kalla Fakta igår. Ja, vad skall man säga? Det fanns ju bara en som var positiv, och det var Daisy. Läkaren från Örebro, tydligen en av pionjärerna, framställdes ju som något velig och fnittrig. Inte särskilt seriöst. Dr Lars Sjöström, från Sahlgrenska, framställdes desto bättre. För 100 år sedan, eller rättare sagt ca 1986, var jag patient hos honom. Jag gick på Meritene (finns det fortfarande?), ungefär som Modifast, i 3 månader. Det var första gången jag kom i kontakt med pulverdiet. Han var en bra läkare, men som med så många andra behandlingar man gör så släpps man vind för våg efteråt, och se bara vart det gick...

Jag kan inte förstå varför det inte hade en person med som hade gjort operationen (utan misslyckad gastric banding för 11 år sedan), och som var nöjd till 100 %. Det är ju väldigt många som är nöjda, varför inte spegla det? Och tjejen med huden då... men hallå! Vad tror ni händer om man bantar 50 kg? Huden har ingen bra resår, klart som katten att det är stor sannolikhet att man drabbas av överskottshud. Sen att det är så olika regler i de olika landstingen om vad man får för operationer efteråt, det är inte rätt. Det borde vara samma i alla landsting. Men så som hon framställdes så var det nästan som om hon var förvånad över hur mycket hud det blev...

Tjejen som hellre vill ha tillbaka sin stora kropp trodde tydligen innan att hon skulle bli lycklig bara hon blev smal. När hon sedan inte blev det så blev allt fel. Jag tror inte att man blir lycklig bara man blir smal, däremot är det vissa saker som fungerar bättre om man är smal(are). Redan nu känner jag skillnaden, och jag har ju en bra bit kvar.

Däremot tror jag att det är väldigt viktigt med uppföljning, jag har mer och mer börjat inse detta nu. Det känns som om jag är lite sen med denna insikt... jag måste försöka få en remiss till en dietist, för jag har ju ingen eftervård alls i och med att jag är opererad utomlands. Att det opereras lite på löpande band utan tanke på eftervård och konsekvenser framgick ju tydligt, och det håller jag med om. Jag är med i ett forum på nätet där sådant diskuteras, och vissa sjukhus verkar bara operera och sedan strunta i vad som händer sen. Komplikationer tas inte på allvar osv. Det hade varit intressant att få reda på hur många som får medicinska komplikationer, för det framställdes ju som om väldigt många får det. Psykiska komplikationer är ju svårare att mäta, men de framstod ju också som om de flesta fick det...

Sammanlagt kan jag säga att jag blev besviken. Jag hade förväntat mig, eller rättare sagt hoppats, på en mindre vinklad inriktning. GBP är ett bra hjälpmedel till viktnedgång, men det är viktigt att man inser att det är ett hjälpmedel och inte en quick fix. Många icke opererade tror ju just det, och det hade ju varit bra om det hade framgått bättre. Många icke opererade lär också få intrycket att alla som opererar sig är psykiskt störda...

Detta blev mest ett virrigt inlägg (som så många andra....) men jag tror jag fick fram det jag ville säga :) Vad tyckte ni (om ni såg programmet)?

Dags att göra sig i ordning. Med hopp om en bra fredag!!

PS. Jag älskar min nya väska! Det får ju plats hur mycket som helst! Igår när jag gick hem från jobbet hade jag detta i väskan: plånbok, tuggummi, liten necessär, pennor, kalender, regnbyxor, 5 burkar jag haft kvarg i som mellanmål, en burk med thaimat, massa mappar med jobb och lite annat. Och det fanns plats kvar! :)

10 kommentarer:

  1. tack för din kommentar och för dina fina ord. Jag är mycket positiv till operationer, för trots att jag gjorde en operation 2000 (gastric bandning) som gick jättebra de första åren) och fick göra en omoperation så är jag jätteglad. Inte alls negativ. Tvärtom. och enormt tacksam och ödmjuk att läkarvården hjälpt mig.

    Önskar dig lycka till i fortsättningen och kul att du hittade min blogg.
    Kram Daisy

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Jag tror att du satte huvudet lite på spiken och anledningen till varför man vinklade programet "negativt" för att så månge tror att det är just en quick fix och inte inser konsekvenserna. Speciellt inte eftersom det idag är så många unga som väljer att operera sig och kanske inte inser att detta kommer påverka dem resten av deras liv.

    Enhetschefne från Sahlgrenska påpekade också detta- man har dragit igång någonting som man inte är riktigt rustad för då eftervården är en betydligt större bit än själva operationen eg.

    Min mamma gjorde en gastric banding för många år sedan och ingick i den här SOS studien som så många hyllar och bygger så mycket på men ALLA i hennes testgrupp mår idag jättedåligt, har liknande problem som Daisy och har gått upp 90% av det de gick ner igen. Att så gott som varje gång vi äter behöva se sin mamma få gå och spy, se hur dåligt hon mår och veta att hon inte får någon hjälp, nekas omoperation sätter sina spår så jag tycker det var bra att de lyfte fram de negativa sidorna också för det är ingen dans på rosor eller quick fix som så många idag tror när man diskuterar detta.

    Dock är jag glad över att du är så nöjd!
    Kram

    SvaraRadera
  4. Jag blev också besviken på gårdagens program, däremot tog de upp vissa saker som jag poängterat i snart ett år nu. Att huvudet inte hänger med på viktresan och jag önskar man kunde bli erbjuden en samtalskontakt parallellt med att vikten dalar. Att få rätt på skallen så den hänger med....så inte kroppsuppfattningen blir så skev som min blivit.

    Sen tycker jag det borde finnas nationella riktlinjer för vad som gäller för plastikoperationer efter viktnedgång. Det är inte rätt att vissa landsting ger både buk och bröst SAMT lår, medan andra endast ger buk. Då ska man ha tur att bo på rätt ställe....

    Sen kan jag inte förstå hur man kan opereras med tron att man ska bli lycklig....är du inte lycklig innan hjälper inte alla världens operationer.

    Kul att du gillar din väska, jättefin!

    KRAM

    SvaraRadera
  5. Jag såg också programmet och blev besviken. Jag gjorde min operation 6maj-10. Såklart har det varit både bra och dåliga sidor, men jag har inte ångrat mig en enda gång. Visst, jag kan inte vråläta och huden hänger, men jag kan göra så mycket annat jag inte orkade göra förut. Jag mår bra och är piggare. Jag får på mig kläder jag bara kunde drömma om förut.
    Men det är klart att man måste ha ett bra psyke om man ska ändra sitt liv så totalt.
    Uppföljning får jag på Sahlgrenska. Det jag skulle vilja ha ändrat på är att jag skulle viljat samtala med någon/några som hade gjort operationen för att veta lite mer.
    Ångra mig? Aldrig.
    Kram

    SvaraRadera
  6. I sådana här program vinklas det ju alltid och för att få fram en mer rättvis, mångfacitterad bild av hur en viktoperation påverkar patienten krävs nog mer än knappa timman TV-program.
    Själv väntar jag på operationstid hos Akademiska sjukhuset i Uppsala och är SÅ tacksam att jag får opereras där (istället för Västerås där jag hör hemma) då deras förberedelser och uppföljningar tycks vara bland de mest omfattande inom svensk obesitas-vård.
    Sen måsta jag ju säga att jag har likadan väska som du, bara en annan färg(köpt för två år sen)och den är superbra som jobbväska eftersom man får i ALLT och lite till! Tack för en bra blogg, följer dig dagligen. Mia i Västerås.

    SvaraRadera
  7. Jag såg programmet igår och tänkte också på att de bara hade 1 nöjd med. Kanske kommer det fler, för visst ska det bli fler program om detta tror jag, kanske...
    Mycket beror väl på inställningen kan jag tänka mig, tror man att det är "en enkel väg" så blir man nog besviken... Trevlig helg. /Kram

    SvaraRadera
  8. "Många icke opererade lär också få intrycket att alla som opererar sig är psykiskt störda..."

    Ja så är det faktiskt. Det hade främst att göra med den unga 22-åringen som inte borde ha hängts ut på det sättet. Hon visade upp sina lår som ju inte kan tävla med Lady Gagas eller så...men vad fanken...

    Jag som skattebetalare vill inte vara med om att betala för lyxproblem innan vi har löst Cancer/Hjärt-Kärl/Lung etc. Ser detta som ett lyxproblem.

    Glad för din skull dock så lite kluvet är det!

    SvaraRadera
  9. Hilda- du betalar redan för de överviktiga. Hur många tror du inte har sökt hjälp (och vilket i många fall också är ett krav för att få operation) genom "vanlig" vård och därmed, om man ska hårddra det, tar tid från att lösa de problem som du vill betala för?
    Den här "vanliga" vården tar både mer tid och kostar mer pengar än en snabb operation. Och hur många gånger kopplas inte övervikt ihop med just några av dessa sjukdomar som du nämner? Så om man kan minska övervikten i landet genom operation och riktig eftervård (inkl hudop) så bör ju därmed tiden till att forska kring cancer/lung/hjärt/kärlsjukdomar som inte är kopplade till övervikt öka, eller?

    SvaraRadera