söndag 5 juni 2011

Nostalgitripp

Gomorron. Även idag startade jag dagen med en rask morgonpromenad. 6.994 steg på 58 minuter, raskt för mina korta ben i alla fall :) Nu sitter jag på altanen och skriver blogg, kan livet bli bättre? Idag har jag lite åldersnoja, det hänger dels ihop med nostalgitrippen jag tog igår (se nedan) och dels att det idag är exakt 1 månad kvar tills jag fyller 46. 45 var illa nog att fylla, men 46 är ju ännu närmare 50! I dagarna är det 30 år sedan jag gick ur grundskolan. Vem fasen snodde tiden?

Igår var det altansittande nästan hela dagen. Jag verkligen njöt och hade det jättebra, livet på en pinne. Vid 17.30 kände jag att jag behövde ut och röra på mig, även om det blev en moppetur. Precis innan jag stack iväg kom jag på att det kanske vore en bra idé att fylla upp den lilla extraflaskan med bensin som jag brukar ha i lådan bak på moppen. Reserven funkar ju inte, så när det är soppatorsk, då är det soppatorsk...

Jag åkte neråt mina gamla trakter, där jag är uppväxt.


I detta huset bodde jag från det jag var 6 till jag var 10 ungefär. De som köpte huset av oss 1975 bor fortfarande kvar.


Hinsholmskilen, eller som vi kallade det, Tjingtjongkilen, där vi hängde mycket som yngre.

Sen åkte jag ner till Saltholmen, där jag köpte en portion thaimat och satte mig nere vid båtarna och åt den. Strax innan jag kom fram fick jag soppatorsk, så jag var glad för att kommit ihåg att ta med extra bensin...


Båtarna ut till öarna gick förbi hela tiden, men vid den här tiden på dagen så var det fler som kom in till Saltholmen än åkte därifrån. Vädret var underbart och jag satt kvar ett bra tag och bara luktade på havet.


Färden gick vidare till Långedrag där vi hade våran båt. Pappa har fortfarande kvar båtplatsen, men den är uthyrd eftersom de inte varit hemma med båten sedan 2001. Den är ju faktiskt i Sverige nu, fast i Ellös.


Hinsholmskilen är fortfarande fullt med icke sjösatta båtar. Högst upp på berget (Osberget) bakom alla träden låg nästa hus vi bodde i.


Här är Osberget från andra hållet, och i denna backen åkte vi pulka när det var vinter. Jag skulle aldrig våga åka i denna branta smala backen nu, den slutar mitt i en väg. Det syns inte så mycket på bilden, men backen är verkligen brant och lång.


Här är nästa hus vi bodde i, det ser ut precis som när vi bodde där. Vissa av grannarna har målat huset vitt, mycket snyggare, men detta är kvar i originalfärgen. Huset var 20 m långt, och 1½ plan, så det var jättestort. Fönstret längst upp till  höger var mitt.


Gamla Påvelundsskolan, här gick jag i 1:an till 3:an. Ser ut precis som vanligt.


När jag gick i 4:an till 6:an så stod här baracker som vi gick i, men nu är det fasta hus. Fortfarande Gamla Påvelundsskolan.


En liten bit av den stora Nya Påvelundsskolan, ett stenkast från Gamla. Här gick jag i högstadiet. Undrar vad det är i den lilla utbyggnaden, den fanns inte där förut. Där vi hade bamba (matbespisningen för er icke Göteborgare) är det nu en fritidsgård, undrar var barnen får mat?


I detta fina lilla huset bodde jag aldrig, hit flyttade mina föräldrar och min lillasyster efter jag och bror hade flyttat hemifrån. Här bodde de ända fram tills de flyttade till båten 3 år innan de stack ut på sin jorden-runt-segling.


Sen åkte jag upp för den enorma backen som är ovanpå Gnistängstunneln och kom till det sista huset jag bodde i före jag flyttade hemifrån. Detta huset bodde vi alltså i efter det på Osberget. Strax innan jag kom upp här så dog moppen. Backen var så enormt brant att den inte orkade, den var inte rolig på vintrarna. Speciellt inte eftersom det var en 90° sväng mitt i allt... Här stannade jag och pratade lite med de som bor här nu, de satt på altanen och åt middag. Jag frågade om jag fick ta kort, det hade ju varit lite pinsamt annars. Det fick jag och vi snackade en stund. Huset var ljusblått med vita knutar när jag såg det senast.

Jag hoppades att moppen dog för att backen var brant och inte för att jag kört slut på bensinen. Det var ju bara 2 dl i extra flaskan, så jag skulle behöva tanka snart igen. Moppen startade och jag körde iväg, kom väl 1 km innan den dog igen :( Släpade moppen ca 4.000 steg innan jag kom till en bensinmack. Tankade och vände mig om och tog det sista kortet:


Här på andra våningen på hörnet bodde mamma efter det att hon och pappa skilde sig 1975. Hon hade en annan liten lägenhet lite längre bort först, men där bodde hon inte så länge. Här bodde hon ett bra tag dock, och jag har själv målat hela yttersidan :) Balkongen var ungefär lika lång åt andra hållet, så det var mycket yta att måla.

Jag kom hem vid 20-tiden, mycket nöjd med dagens nostalgitripp. Det blev ett tag till på altanen innan det blev för mörkt att sitta där.

Just nu är vädret underbart, så jag skall sitta här ett tag till. Jag VILL inte vara inne och greja i lägenheten när det är så skönt ute. Får se hur mycket av mina planer att möblera om arbetsrummet som blir gjort idag. I morgon blir det sämre väder, jag kanske skjuter på allt tills dess...

Ha en skön söndag!!

2 kommentarer:

 1. Njut av altanen så mkt du kan när vädret är fint. I Malmö är det högsommarvärme :) o jag jobbar som vanligt.

  En härlig tur du fick dig igår, många fina bilder.

  Ha en fin dag
  kram

  SvaraRadera
 2. Åh, Lena dina bilder väckte så många härliga minnen.

  Kati

  SvaraRadera