söndag 10 mars 2013

Maraton i matlagning

Gomorron. Klockan är 8, solen skiner och det är kallt ute (-7°C). Om 2 h skall jag sticka iväg på en entimmespromenad, genom Änggårdsbergen och Botaniska. Det är dags att pärla hos Ung Cancer igen. Detta har jag sett fram emot sedan jag var där för 2 veckor sedan. Otroligt trevligt och så gör man lite nytta samtidigt. Känns gott.

Igår tog jag det lugnt fram till 11 och sen fick jag eld i baken. Det blev ett riktigt matlagningsmartaton som varade i lite drygt 4 h. Här är resultatet:


Först började jag med en sats av min grönsaksröra (skålen närmast). Det är ett recept jag uppfann för flera år sedan, och ett verkligt "man-tager-vad-man-haver-recept". Igår hade jag krossade tomater, gul paprika, champinjoner, morötter, vitkål, sambal oelek, vitlök, persillade och svartpeppar i. Starkt. Det blev mer än det som är i skålen, det är det som är i botten på pajformen längst in. Ovanpå är det tacofärs, stekt med tacokrydda jag köpte från LCHF-butiken för ett tag sedan. Lite svårt att dosera då det inte stod på hur mycket man skulle ha. Jag tog 2,5 msk + 1 dl vatten till 600 g nötfärs. Jag tror det blev för lite, det var väldigt svag tacosmak. Får ta mer nästa gång. Gratängen är i alla fall toppad med lite Västan 5 %.

Sen gjorde jag Cevapcici på 1 kg nötfärs. Det var en sån där Santa Maria Middagsräddarna-påse jag använde, fast jag tog dubbelt så mycket färs som man skulle. Jag har nämligen upptäckt att biffarna visserligen blir jättegoda om man gör som det står på, men fruktansvärt starka när man fryser in och sedan tinar dem. Så när jag testade med halva mängden kryddor (eller dubbelt så mycket färs) så blev de mycket godare. Det är i alla fall de biffarna som ligger på den svarta tallriken.

Efter det gjorde jag älgfärsbiffar, premiär för min del. Tror aldrig jag smakat på älgfärs tidigare. Jag hade i 600 g älgfärs, 1 ägg, 2 msk havrekli (istället för ströbröd), svartpeppar, torkade kantareller, 4 enbär och 1 tsk torkad timjan. De sista 3 ingredienserna malde jag med stavmixern. Smakade en liten bit när de var klara, och jag tror jag hade lite för mycket svartpeppar och lite för lite kantareller.

Vidare till en thaigryta med kyckling. I den hade jag 900 g kyckling som jag strimlade och stekte. En påse Santa Maria Paneng och en burk light kokosmjölk. Egentligen skall man ha 3 påsar kryddor och 3 burkar kokosmjölk till den mängden kyckling, men det är ju inte Dukanvänliga produkter, så jag tog mindre. För att få mer vätska hade jag i burkchampinjoner (hela som jag delade i 4 bitar) och böngroddar, båda inklusive spadet. För att få mer krydda tog jag lite av den kryddmixen jag köpte på LCHF-butiken (glömde av den när jag köpte den andra kryddpåsen).

Och så avslutade jag med att steka tunna pannkakor på 1 liter mjölk. Där är ju grundreceptet (Dukan) 2 ägg, 2 dl lättmjölk, 1 msk maizena och 1 nypa fiberhusk. Men sedan jag köpte Redix, kolhydratsfri redning, från LCHF-butiken så har jag använt den. Jag är inte riktigt kompis med hur mycket jag skall ha av den och fiberhusket. Igår hade jag 1 msk fiberhusk och 1 tsk Redix till 2 ägg och 2 dl mjölk. Det blev alldeles för tjockt efter en stund. I med 2 ägg och 2 dl mjölk till, fortfarande för tjockt. I med 1 dl vatten, då var det nästan lagom, men fortfarande för tjockt. Får fortsätta experimentera. I alla fall blir det pannkakor som innehåller "ingenting". Både Redix och fiberhusk är helt utan kolhydrater.

När allt detta var färdigt så var jag också färdig. Inget mer blev gjort efter jag städat köket (diskmaskinen blev körd 2 ggr igår...). Men nu har jag så jag klarar mig och kan välja vad jag vill ha till lunch/middag ett tag. Lite tråkigt med riktiga storkok (som brukar bli 20+ portioner i min storlek) för då får man äta samma så ofta...

Idag kommer bror och svägerska på lunch/middag, de hämtar mig på Ung Cancer. Det blir en buffé, man får ta vad man vill av ovanstående och värma i mikron.

Ha en bra söndag!

2 kommentarer:

  1. wow va duktigt! Allt både ser och låter jättegott. Hoppas du får en fin dag. KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enligt bror och svägerska så var det också gott :) Kram

      Radera