måndag 30 december 2013

Söndag

Gomorron. I skrivandets stund är klockan strax efter halv 8 måndag morgon. Om lite mindre än en halvtimme skall jag förhoppningsvis få Skypea med nästan hela min familj, då nästan alla befinner sig hos brorsan i Borås. Fram tills dess kan jag ju roa mig med att skriva ett mastodontinlägg. Vill ni inte se många bilder, sluta läs här... Jag tog över 100 bilder igår, och har valt ut ca 30 av dem... Jag är Facebookvän med många av tjejerna jag träffade när jag var här 1989-1991, och de väntar ivrigt på bilder :) För er andra kan det ju vara kul att få se hur denna underbara stad ser ut.

Sov dåligt under natten, var klarvaken mellan 3 och 7, och sen sov jag lite till. Så det blev en lugn morgon, kom inte iväg hemifrån förrän strax före 11.


Här står jag och väntar på BART på stationen Rockridge. Så vackert med San Franciscos skyline som utsikt.

Väl inne i stan tog jag mig en promenad en bra bit ner på Market street. Den gatan är hjärtat i stan och där händer det massor. Jag var hungrig och letade efter någonstans att äta lunch, men det var inte det lättaste.

Jag hade en uppgift, att hitta Victoria's Secret och handla lite till f.d. kollegans döttrar.


Hittade en affär, men det de skulle ha var slut.


Vidare på jakten att hitta något att äta. Jag var nu rejält hungrig. Gick in på ett japanskt snabbmatställe där man kunde beställa Ramen (nudelsoppa). Förklarade för servitören som pratade lindrig engelska, att jag inte kunde äta något med "dairy" (bäst att utesluta alla mjölkprodukter då de inte verkar ha någon koll på vad laktosfritt är) eller gul lök. Han föreslog en kycklingsoppa. När den kom in var det enorma bitar med gul lök i. För mig funkar det inte att bara pilla bort löken, den har redan "smittat". Magen totalpajar om jag får i mig den minsta biten. Inte roligt.

Servitören bad så mycket om ursäkt och föreslog en annan rätt. Med friterad kyckling, eftersom all annan kyckling först var stekt tillsammans med gul lök. OK sa jag. Fick in soppan och kycklingen "on the side". Kycklingen var verkligen friterad. Fet. Jag mår illa av fett. Smakade 2 bitar, behövde proteinet, och kände illamåendet komma. Smakade nudlarna (soppan). Gott. Men det såg väldigt vitt ut. Frågade servitören igen, är ni säkra på att det inte är någon mjölk i? Nej, basen till soppan är fläsk som fått koka i 2 h... Ännu mera fett alltså. Lämnade nästan all mat, illamående, och visste att jag skulle behöva hitta något annat att äta. Glömde dock bort det. Istället köpte jag en biljett till en sån där "hop-on-hop-off" buss, alltså en turistbuss som man kan åka med hur mycket som helst. Turen skulle ta oss ner till Fisherman's Wharf, och Norska sjömanskyrkan ligger i närheten, så jag hoppade på.


Den vackra julgranen på Union square, där bussen startade.


Den vackra portalen till China Town, största asiatiska kolonin utanför Asien.


Även om man aldrig varit här tidigare så känns väl denna byggnad igen? Transamerican Pyramid i Financial District.

Jag hoppade av bussen nere vid Fisherman's Wharf. Biljetten gäller fram till den 4:e, så någon annan dag skall jag göra klart rundturen.

Mot Norska Sjömanskyrkan, men först gick jag förbi huset där jag hyrde en lägenhet mitt andra år i stan.


760 Northpoint Avenue. Fönstret precis ovanför garaget (vänster sida) var mitt. Det var en väldigt sunkig lägenhet, men den dög.


Sen gick jag vänster upp för Hyde street. Visst ser det ut som om backen går neråt vid första anblicken? Men det är en väldigt brant uppförsbacke.


Här syns det tydligare. Oj vad många gånger jag har gått upp (och ner) för denna backen, på väg till eller från kyrkan.


Nästan uppe. Huset är så fint, och det är härligt att se flaggorna.

Nedan några bilder med utsikten från balkongen. Otrolig utsikt.




Och nu lite bilder inifrån huset, för mina norska vänner :)


Kyrkorummet.




Kiosken. Här stod jag ofta och hjälpte till att sälja godis och annat norskt.


Samma tallrikar som då, om än mer slitna. Fågeln syns knappt.

De stängde klockan 3, så då gick jag ner till Fisherman's Wharf igen och hoppade på en annan turbusslinje. Den skulle gå till Golden Gate Bridge. Hade jag vetat vad jag vet nu hade jag inte gjort detta. Klockan var ca 12 när jag åt den där soppan, eller lite av den, nere i stan. I kyrkan åt jag en väldigt liten halv fralla. Redan nu var det alltså mer än 3 h sen jag åt, jag behöver mat var 3:e timme för att må bra. Nåväl. Upp på bussen.


Ghirardelli square, här tillverkades förut väldigt lyxig choklad. Nu säljer de den.


Ett typiskt hyreshus. Jag tycker de är så fina.


Divisadero street. Är det en biljakt i en film som utspelar sig i staden kan jag nästan garantera att den går uppför eller nerför denna gatan.


Vi fick se skymten av Palace of fine arts. Hit skall jag definitivt igen. Det är ett otroligt ställe med massa såna här "byggnader" nästan mitt i ett bostadsområde. Älskar stället!!


Enorma mängder trafik på väg till och från bron.




OK. Här blev det problem. Ser ni huset därframme? Alla bilar skall bara köra runt det. Total trafikstockning. Jag uppskattar "loopen" runt huset till ca 200 m. Vet ni hur lång tid det tog? 1,5 h!!! Och där satt jag, nu rejält hungrig och kände blodsockerskakningarna komma. I huset därframme finns endast toaletter, ingen som säljer någonting någonstans.


Men jag fick ju i alla fall ta denna vackra bilden.... Till slut kom vi loss och kunde åka tillbaka till staden. Vi var där ganska exakt kl 18, nu alltså 6 h efter jag åt senast (och då åt jag ju inte mycket). Letade och letade efter någonstans att äta, men det var köer, konstiga menyer och svindyrt. Till slut blev jag desperat och gick in på Burger King. Beställde en "kycklingburgare" (EJ friterad utan bara grillad). Tog 2 bett (med bröd och allt) och känner en megadumpning komma. Vet att jag MÅSTE ha i mig mat, så jag tog ut kycklingfilén och fick med stora problem i mig halva den. Fy fasen, mådde skit. Hela eftermiddagen hade jag förbannat mig själv för att jag inte hade en av de 4 medhavda Allevo-barsen med mig. Kan ju meddela att 2 nu ligger i handväskan... Nåväl, jag överlevde detta också men lärde mig en läxa. Jag vet ju att jag måste ha mat vid vissa tider, och det går inte att hoppa över/ignorera/äta fel. Bara att acceptera.

När jag ätit gick jag till en annan Victoria's secret, men velourseten var slut även där. Klockan var nu 19 en söndagskväll och alla affärer var fortfarande öppna. Jag älskar denna stan på natten, så otroligt vacker. Speciellt på julen då alla julljus är uppe.


Här är granen på Union Square igen. Det är Google+ som har lagt till blinket, men det stämmer faktiskt överens med verkligheten då ljusen blinkade. Jag är väldigt imponerad av min mobilkamera som kan ta så bra kort med dåligt ljus. Skall jag ta en blixtbild väljer jag alltid den (Samsung Galaxy S3) framför min Canon Ixus digitalkamera.


Vid 19.30 tog jag BART hem och var hemma 40 minuter senare. Frös gjorde jag då. Jag hade på mig capribyxor, sandaler och en tunn blus och till detta min sommarjacka. "Infödingarna" hade tjocka jackor och stövlar... Fram emot kvällen var jag dock för tunt klädd...

Nu har jag Skypeat med alla och skrivit färdigt detta mastodontinlägg. Grattis om du kom ända hit! Idag funderar jag på att åka åt andra hållet, in till Berkeley University. De brukade ha en "street-fair" (marknad) där, med massa konst och hantverk. Får se om de är kvar. Eller också åker jag in till stan igen. Klockan är bara 8.30, så jag har all tid i världen att bestämma mig.

Ha en bra kväll. I morgon är det nyårsafton. Någon som skall göra något roligt? Jag har inte bestämt mig för vad jag skall göra. Det finns ett sushiställe på väg mot BART-stationen, kanske köper jag med mig lite gott och sitter och kollar på TV eller DVD. Har inte riktigt listat ut hur TV:n funkar... Men jag har ju halva säsongen av NCIS kvar och så en säsong av The Mentalist. Men det hade ju varit roligt att få lite nyårskänsla. Kanske hittar jag någon trevlig restaurang och firar där. Den som lever får se!

9 kommentarer:

  1. Underbara bilderLena.
    Känns ju nästan som man har rest med dig.
    Kram Angela

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hade varit roligt att ha med dig :) Kram

      Radera
  2. Tack för att du delar med dig! Man blir allt lite inspirerad! Kul att du vågade ta steget och göra denna resa trots flygrädslan och andra oklarheter. Hoppas att du får en riktigt bra fortsättning på resan nu!

    Kram från en okänd läsare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, ibland är man mer modig än man tror man är (när man bokar resan), sen är det bara att "följa med"... Kram

      Radera
  3. Många o fina bilder

    SvaraRadera