måndag 1 september 2014

Söndag och måndag

Gokväll. Sitter här på min lilla balkong och lyssnar på den grekiska musiken från barbequen nere i poolbaren. Jag var med men blev fruktansvärt besviken. Lite var väl mitt eget fel, som att jag inte satte mig vid ett bord där det redan fanns folk och således var tvungen att sitta helt själv. När alla hade kommit fanns det inte ett enda bord (mer än mitt) med lediga stolar, så då gick det inte att flytta... Maten var inte särskilt god, alldeles för mycket fett för min smak (grillat griskött på spett med massa fett i eller också små-kotletter med både ben och fett, samt fet korv). För första gången (detta är ju min tredje bbq) kunde jag äta tzatsiki, men av det blir man ju inte mätt. Så maten var en besvikelse. Dansarna var desamma som de andra två åren. Danserna lika så. Musiken var fruktansvärt hög. Jag kände mig bara anti och sur och gick hem istället. Till och med härifrån andra sidan poolområdet är musiken plågsamt hög. Men de slutar väl snart... Så om jag åker hit någon mer gång: GÅ INTE PÅ BBQ:n. Så, nu minns jag det till nästa gång...

Annars har jag det bra. Igår gick jag till stranden vid 10. Jag tog en annan strand än den jag varit på de andra två åren (det gäller att vidga sina vyer). Var fortfarande lite körig i magen, så när jag varit där en halvtimme bara så gick jag för att hitta toaletten. Nope, den ville jag inte gå på. Den var i ankelhöjd och hade jag kommit ner hade jag aldrig kommit upp... Lämnade min handduk och korsordstidning på solstolen (som jag betalat 4 euro för) och gick ända till mitt hotellrum. Låg sen på stranden till klockan 2 ungefär. 4 h, nytt rekord för mig. Hatar att inte göra någonting, fast jag löste ju korsord.


Jag konstaterade 2 saker när jag låg där och inte hade så mycket annat för mig: Det första var att grekerna är väldigt noga när det gäller att skydda sina barn från solen och att drunkna. Det var flytvästar, armkuddar och heltäckande uv-dräkter. Men de röker som galningar runt dem. Hur tänker de där? Det andra var att folk kommer i alla former och storlekar. Tycker det är härligt att alla "vågar" visa sig på stranden (inklusive jag själv). Men EN sak är inte snyggt: en vit kvinna (alltså icke solbränd) med lår och rumpa helt gropiga av celluliter skall INTE ha en vit STRINGbikini. Inte snyggt. Inte snyggt alls.

Oj, nu får vi se om jag kommer så mycket längre med detta... har massa bilder jag vill lägga in, men internettet får hicka hela tiden...

I alla fall så bestämde jag mig för att inte äta lunch ute igår, för jag är så krånglig med maten. Jag behöver ju mycket proteiner och när det är så himla varmt så orkar jag inte äta en hel måltid. Alltså får jag lämna mycket och det gillar inte Snål-Hanson. Så jag handlade lite på vägen hem från stranden: ägg, tonfisk och naturell yoghurt. Hemma hade jag redan tomat, champinjoner och tzatsikikrydda. Å vad min mage blev glad av denna maten!


Det är lite svårt att förklara, jag kanske har försökt det tidigare, men när min kropp inte får tillräckligt med proteiner så darrar jag liksom inombords. Detta var kalas för magen!

Efter dusch och ombyte så begav jag mig ner till stationen för "The little Fun train". Förr-förra året tog jag en tur med dem då de 2 utflykterna jag bokat med Solresor blev inställda. I år har jag inte bokat några utflykter, utan tänkte göra några såna här tågresor istället. Igår tog jag turen Hidden pleasures. Den avgick 16.30 och tog oss först till en vingård där vi fick provsmaka vin (det fick man betala extra för) och sedan vidare till ett nunnekloster. Här kommer lite bilder:


Vår guide på vingården.


Tänkte köpa en sån här flaska med olivolja, bara för att den var så snygg. Men för det första var de slut och för de andra inte värt de 15 euro de skulle ha för den...


En vacker kyrka i en av alla bergsbyar vi passerade.


Vindlande, branta, smala vägar. Ett tungt tåg med 4 vagnar och säkert 50 pers. Jag var livrädd när vi åkte uppåt och fullständigt skräckslagen när vi åkte neråt. Det tjöt verkligen i bromsarna och det var ju inte så att chauffören saktade ner i svängarna eller så... Nej då. Och sen när vi körde genom alla byarna hade han en jäkla fart och stoppskyltar verkade bara vara ett förslag, inte en regel... Förvånad att vi alla överlevde...


Det otroligt vackra nunneklostret, helt byggt i sten som är bruten på plats. När de började bygga så hade de en tioårsplan, men en man som aldrig satt sin fot på Kreta, och som sedan blev helgonförklarad strax efter det  att han dog 1991, sa att de skulle vara klara på 5 månader. Detta för att en annan "helig man" skulle komma och besöka klostret den 2 september 2012. Och han hade rätt. På kvällen den 1 september 2012 blev de klara. Otroligt vackert byggt, mycket hantverk. Allt hantverk har nunnorna gjort själva eller också har barn hjälpt till (ikonmålningar, broderier, mosaiken på golvet, alla mönster i stenarna).


Utsikten var magnifik.


Runt om kring klostret finns hundratals grottor, många mycket gamla. I flera av dem har de kapell där de har gudstjänster på somrarna.


Kyrkan från utsidan.

Jag som inte är ett dugg religiös tyckte ändå att det var ett helt otroligt ställe. Man verkligen kände friden i väggarna. Nunnan som berättade historien för oss var från Australien.

Oj. Nu smäller något hotell av ett superdunderfyrverkeri... Tyvärr ser jag det inte, bara hör...

Hemresan gick som sagt bra, men jag var glad över att jag hade med mig min sarong. Den hade jag suttit på under hela tågresan, för att sitta på varma plastsäten är inte att rekommendera. Jag svettas som en tokig ändå... När vi kom ner från berget hade solen gått ner och det blev plötsligt riktigt kallt (fartvinden).


Väl hemma så bytte jag om och gick återigen till Farmer's House. Måste vidga mina vyer där lite grann tror jag visst... Mötte två trevliga svenska tjejer (de som jag träffade på bussen på Landvetter) och vi tjötade lite. Det var söndagen det.

Är ni kvar? Sorry för att det blir så långt, men som sagt, internettet hade hicka igår.

Idag gick jag ut och la mig i en solstol vid poolen halv 10 och låg kvar ända till klockan 2. Ännu längre än på stranden igår! Men då var jag uppe i rummet en halvtimme och åt lunch. Samma delikata lunch som igår. Var uppe och bytte baddräkt ett par gånger också, hatar när den börjar torka, det kliar så. Men solen är så stark på min balkong att den blöta hann torka innan jag skulle byta igen.

Efter dusch så tog jag en liten promenad. Jag verkligen hatar att jag svettas som en galning, framförallt i ansiktet och på ryggen. Inte många meter utanför dörren så är linnet helt plaskblött på ryggen. Det går inte att gå någonstans utan en näsduk att torka ansiktet med och en stor flaska vatten. Hittade lite vackra blommor:Sen var det bara att hoppa in i duschen igen och sedan la jag mig på sängen med AC:n på fullt ös (man är ju lika svettig när man kommer ut ur duschen...) och kollade lite på NCIS LA. Och barbequen har jag ju redan berättat om. Här kommer en bild på dansarna. Som sagt, samma dansare som förra och förr-förra året...


Det spelas fortfarande väldigt hög musik därnere. Jag som hade tänkt kolla lite mer på NCIS LA här ute på balkongen (med hörlurar), men jag tror inte jag kommer att höra något... Får väl stänga in mig i sovrummet istället.

I morgon tror jag att jag skall åka in till Chania. Men jag bävar för att jag kommer att bli så där äckligt varm och svettig direkt. Det är verkligen en plåga. Om jag åker hit nästa år igen så tror jag att jag skall ta det i mitten eller slutet av september istället.

Ha en bra måndagkväll! Och 1 september är det idag också. Höst. Känns "lite" avlägset just nu...

2 kommentarer:

  1. Så himla roligt med alla bilder och det du berättar, nästan så att man är med på resan :) /Åsa i N

    SvaraRadera
  2. låter inge kul med BBQ:en, Men i övrigt fina bilder dags o ta en tur utomlands tror jag man blir ju rätt sugen

    SvaraRadera