måndag 7 september 2015

Kycklinggryta

Gomorron. Idag hade jag kunnat betala dyrt för att slippa gå upp och gå till jobbet. Vaknade med väldigt ont i halsen och skallebank och fryser gör jag med. Det började redan igår eftermiddag. När jag känt av det ett par timmar kom jag ihåg att jag hade ColdZyme i skåpet, det skall tydligen vara en underkur för att mota bort en förkylning. 2 sprejningar i halsen varannan timme man är vaken. Började direkt. Halsen och skallebanket är värre idag än igår, så jag vet inte om det hjälper. Men jag fortsätter.

Jag var i alla fall iväg och handlade lite igår eftermiddag, innan stolen skulle bli upphämtad. Kompisen J kom också förbi och hämtade upp mina mysbyxor som jag köpte när jag var på Ullared. Jag är handikappad när det gäller att sy, men hon är väldigt duktig. Byxorna var ficklösa, måste ju ha fickor! Hon skulle hjälpa mig att fixa det.

Innan jag kunde börja göra min kyckling Teriyaki hade jag lite råvaror att ta hand om. 1 kg morötter skulle strimlas, 1 vitkålshuvud likaså och så 6 hela vitlökar som skulle skalas och malas. Jag är väldigt glad över min lilla hjälpreda (har ingen aning om vad en sån här kallas).


Tidigare har jag använt den när jag skär ner massa champinjoner som jag fryser in, då har jag använt den andra insatsen som ger skivor. Igår testade jag den för första gången på morötter. Jag skar morötterna i ca 2-3 cm långa bitar och så tog jag dem en och en på den minsta fyrkanten. Otroligt smidigt. I vanliga fall brukar jag göra strimlor likt tändstickor, och det tar en evinnerlig tid. Jag gillar inte "slantar" och rivjärnet blir inte bra det heller. Detta var perfekt! Vitkålen däremot skar jag som vanligt.


Så smart att ha i frysen och bara ta en näve eller två när jag skall laga någon gryta. Vidare till vitlökarna, de skulle skalas och sen malas i matberedaren. Lite pilligare. Sen fryser jag ner dem i stavar och bryter bara av så mycket jag behöver när jag lagar mat.


Jag hade också köpt massa chilisar som jag skar ner och fryste in.


Starkt å gott!

Kycklinggrytan blev väl så där. Jag hade fått rådet att marinera kycklingen i teriyakisåsen först, tycker dock att det blev för mycket. Men det blev inte äckligt, bara lite för mycket. Det går ner. Jag hade i kyckling, chili, morötter, vitkål, vitlök, röd lök, böngroddar, färsk spenat och bambuskott.


Tur jag bara gjorde på 2 kycklingfiléer. Jag har 4 filéer kvar i kylen som jag får steka upp idag.

Hoppas nu verkligen att jag lyckas mota bort förkylningen, har varken tid eller lust med sånt trams. Ha en bra måndag!

4 kommentarer:

 1. Jag har också en sån hjälpreda. Kommer inte heller ihåg vad den heter. Men suverän är den. Perfekt för mej att hacka grönsaker till salladen när jag har svårt hålla i och skära med kniv. Har haft den länge men glömt bort den.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade en tidigare där det krävdes väldigt mycket kraft för att använda den. Denna är suverän, krävs inte mycket kraft alls. En halv lök går som en dans :)

   Radera
 2. Glömde skriva... Krya på dej. Hoppas förkylningen försvinner fort.
  Kram igen 😊

  SvaraRadera