söndag 6 september 2015

Slänga/skänka/shoppa å så laga lite mat

Gomiddag. Nu har jag gått skyttetrafik till sophuset och en container vi har här på området denna veckan. Mycket har slängts, bland annat gamla altanstolar jag aldrig använder för att de är så fula, och ett gammalt bord. Mycket har gått till återvinning i sophuset och det känns ju extra bra.

Igår la jag upp en "annons" på Facebook om min gamla kontorsstol som jag ville skänka bort. Dels i mitt vanliga flöde och dels i en grupp för mitt område jag är med i. Stolen är ful som stryk, men annars är det absolut inget fel på den. Jag betalade 5.000 kr för den för 12 år sedan. Jag fick just svar från en kvinna i den gruppen, hon arbetar på ett LSS-boende i området och de tar gärna emot stolen. Så glad att den kommer till användning. Här kan ni se hur ful den är:


Tror att det är främst Nellie och Cornelia som har använt den som klösbräda...

Mina nya fina skor var inte så sköna... jag hade bara haft dem en halvtimme innan jag insåg att de inte skulle funka. De var lite för stora, kanske en halv storlek, och så var de lite för höga i hälen. Kände direkt när jag började använda dem att de skulle glappa och ge skoskav. Jag bytte genast till ett par gamla skor jag har stående på jobbet och kollade under sulan, ja de skulle gå att lämna tillbaka.

Jag gick hem efter jobbet och hämtade då också tangentbordet jag köpte häromdagen. Det hade jag också insett att det inte skulle funka. Det var alldeles för litet. Smidigt med ett litet, men inte om man har fingrar som falukorvar (känns det som)... Lämnade tillbaka tangentbordet på Media Markt och fick pengarna tillbaka. Skorna lämnade jag tillbaka på Intersport och köpte dessa istället:


De kostade också 399 kr. Nu har jag haft på mig dem i flera timmar och de känns jättesköna. Jag vet ju att mina fötter funkar med Reebok, så det är väl lika bra att jag fortsatte med det märket :)

Igår började jag dagen med en promenad. Inte alls så lång som jag ville att den skulle bli, men det berodde på århundradets åskoväder. Åska och blixt exakt samtidigt, kombinerat med värsta syndafallet gjorde inte promenaden särskilt angenäm. Jag var som en dränkt katt när jag kom hem. Sen blev inte mycket mer vettigt gjort under dagen, mer än korsord så klart.

Jag shoppade lite på nätet också. Älskar att shoppa på nätet, så mycket smidigare än att gå omkring i affärer (bortsett från när man handlar kläder, då vill man ju prova). Jag beställde ett tangentbord på Netonnet, ett med bakgrundsbelysning.


Jag sitter ju oftast här på mornarna och skriver i mörkret, så bakgrundsbelysta tangenter verkar ju vara en bra idé. Jag beställde också en ny dockningsstation eftersom ljudkontakten på den jag har har pajat. Jag sitter ju här med skärm (24"), högtalare, roller-mouse och tangentbord kopplat till dockningsstationen, och sen är den kopplad till min laptop som står här med locket stängt. Med ljudkontakten trasig kommer ljudet nu inte ur högtalarna, utan från under locket på laptopen... "Något" burkigt om man säger så.

Sen shoppade jag lite säkerhet också. 3 år med virusprogrammet Panta Antivirus Pro 2016. Jag hittade en länk där jag kunde handla det från deras Panda store för 466 kr, mot normala 1.200 kr. Det gällde bara att veta hur man skulle klicka sig dit. Konstigt att de har så olika priser. Och så köpte jag 1 år med Antimalwarebytes, ett program som tar bort skadlig kod och malware och skyddar en från sånt som jag har haft så mycket problem med, popuprutor och webbsidor som tar över datorn. Så nu kör jag hängslen och livrem :) En sak som är bra med Panda är att jag kan aktivera WiFi-skydd, så att jag är skyddad när jag surfar i öppna WiFi-nätverk, t.ex. när jag är ute och reser. Vanliga gratis antivirusprogram har inte de skydden, och då är datorn helt oskyddad när man surfar på t.ex. hotell eller flygplatser.

Som "motpol" till detta shoppande har jag satt in en del pengar till Röda korset. Jag satte in 1 % av min månadslön. Sen satte jag in det en gång till. Det känns bra. Jag utmanade mina vänner på Facebook att göra detsamma, men den utmaningen fick inte många svar. Undrar om det bara var så att folk inte svarade men har skänkt pengar redan, eller om de skiter i det? Att läsa kommentarerna på inlägg om katastrofen är hårresande. Kändisar som anordnar insamlingar/auktionerar ut tavlor eller "uppträdanden"/eller på annat sätt engagerar sig möts av vissa med förakt. Att de bara gör det för att synas i rampljuset. Eller en svensk VD som skänker 400.000 kr istället för att ta med personalen på en resa. Detta skulle också göras endast för att synas i tidningarna, enligt vissa kommentarer. Jag blir mörkrädd. Andra kommentarer som öppet skriver att asylboenden skall brännas ner, gärna då med de boende i, gör att jag skäms för att vara svensk. Hur kan folk ha den inställningen? Jag blir som sagt mörkrädd.

Nog om detta.

Nu har jag kyckling på tining, tänkte jag skulle laga en teriyaki kyckling. Jag älskar teriyakisås, men det är så mycket onödigt socker i den. Nu har jag hittat ett recept där man kan göra den själv, så det skall jag testa. Receptet ger 1,5 dl sås:

2 msk strösocker (jag använder Stevia)
4 msk vatten
1 msk färsk ingefära, finhackad
1 st stor vitlöksklyfta, finhackad
2 tsk japansk risvinäger
1 dl japansk soya

Det skall bli spännande att se hur detta blir. Tänkte steka kycklingen med strimlad morot, böngroddar, strimlade bambuskott, röd lök och kanske strimlad vitkål. Och så lite sesamfrön så klart. Återkommer med "recension".

Ha en bra söndag, det som är kvar av den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar