torsdag 8 oktober 2015

Yinyoga

Gomorron. Trodde jag skulle vakna stel som en pinne idag, efter gårdagens övningar, men så illa var det inte. Bara lite stel :)

Igår kväll var det äntligen dags för mig att prova Yinyoga första gången. Jag har redan visat vad mitt gym skriver om den typen av yoga, men här kommer det igen:

Yinyoga är precis som annan yoga men också dess motsats. Vi fokuserar på yin-delarna i kroppen så som skelett, fascia, bindväv, ligament, inre organ och de så kallade meridianerna. De mycket enkla positionerna utförs oftast liggande eller sittande. Till skillnad från de flesta andra yogastilar låter yinyogan dina muskler slappna av helt. Yinyogan är ett utmärkt komplement till annan fysisk aktivitet såsom löpning, styrketräning och andra mer dynamiska yogastilar. Yinyogan passar alla människor och kroppar. Den är dock särskilt effektiv för stela och orörliga personer. Den har visat sig hjälpa personer med ryggvärk, knä och/eller nackproblem och framförallt personer med en stressad och snabb livsstil med mycket prestation. Denna yoga öppnar sakta upp stela höfter, baksidor av ben och vader som blir smidigare och mer elastiska. Yinyogan fyller dig med färsk ny energi och lugnar ditt sinne.

I bokningsappen stod det att det började kl 19, så jag var där i god tid. 18.45 var jag ombytt och klar och satt utanför och väntade. Det visade sig dock att de hade skrivit fel tid i appen, så det började inte förrän 19.15. Jag tog en matta och satte mig längst bak i lokalen. Som nybörjare ville jag hålla mig lite i bakgrunden. Big mistake. Jag hörde bara vart 10:e ord hon sa. Först hade hon på sig en mikrofon, men då hörde man bara hennes andetag. Hon pratade väldigt tyst och otydligt med någon typ av "sjungande satsmelodi" som var väldigt svårförstådd.

I alla fall så höll vi på en timme. Jag hade förbannat ont överallt nästan hela tiden. Det var inte ett dugg avslappnande. Vissa positioner var väldigt plågsamma. Man stannar i samma position 3-5 minuter, så det går inte över fort heller. Jag frågade efteråt om det var meningen att man skulle kunna slappna av i de olika positionerna, och det var det.  Jag blev lite ledsen och besviken på mig själv att jag inte ens klarade detta utan problem. Och över att jag var så fruktansvärt osmidig att mina positioner inte var ett dugg lika alla de smala och smidiga runt omkring mig. Kände mig lika graciös som ett kylskåp. En liten tröst var i alla fall att det fanns flera osmidiga stora personer i salen. En var ungefär lika stor som jag var när jag var som störst. Så jag var inte "värst". Alltid något.

Men samtidigt kände jag att det var bra för mig att verkligen sträcka ut alla muskler. Jag ger inte upp än, utan ger det minst ett försök till. När vi satt och väntade utanför salen så kunde man se in i simhallen där våtvästen pågick. Det såg så kul ut. Tycker inte om att jag behöver välja. Vill kunna gå på båda!

Är det någon annan som har testat denna yogastil? Jag har ju aldrig varit på "vanlig" yoga tidigare, och har inget att jämföra med. Pilates har jag testat en gång, och det var ingenting för mig. Alldeles för många positioner där man hängde på armarna t.ex., det klarade inte jag.

Torsdag idag innebär kören. Sen är det fredag å så helg. Inget planerat denna helgen heller. Ha en bra dag!

2 kommentarer:

  1. Känner igen din beskrivning "graciös som ett kylskåp" ;) ge det ett par gånger till, du kommer märka stor skillnad på vad du klarar efter ett par veckor och faktiskt - min kropp började släppa ifrån sig en del kilon när jag kört ett tag. Kram / Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ger det åtminstone en vecka till. Fast jag vill ju köra våtväst också. Har hittat ett klipp på 1 h 19 min på YouTube med Yinyoga. Jag har inte sett det en men det verkar vara så man kan köra själv hemma.

      Radera