lördag 15 april 2017

Glad Påsk från Oslo

Gomorron. Jag önskar er alla en riktigt Glad Påsk från ett soligt med kallt Oslo. Igår var det riktigt skitväder, men idag skiner solen. Det var ju en hel vecka sedan jag skrev, och när jag kollar i kameran har det hänt en del. Eftersom detta är min "dagbok" så kommer det en hel del bilder här.

I söndags var jag och min nya Eklandavän C på stadsmuséet för att se utställningen Göteborgs födelse. När var jag på museum i Göteborg senast? Hm. När man blev ditsläpad av fröken i skolan kanske? I alla fall var det hur länge sen som helst. Något jag inte visste var att när man betalat de 40 kr det kostade att gå in så hade jag nu årskort till alla muséer i stan. Strålande! I alla fall, utställningen var intressant, om än lite liten. Men de hade gjort en väldigt fräck 3D-rendering där man fick se hur det kunde ha sett ut 1698 (staden anlades 1621). Här kommer lite bilder:







Resten av dagen tog jag det lugnt. Hade ju promenerat långt på lördagen, så det var jag värd. Jag tog fram resväskan för att börja packa inför Oslo, och den fick genast besök av Maggie.


I måndags var det dags för första mötet med min nya språkvän K. Hon kunde ingen svenska och bara ett par ord engelska, så hennes 10-åriga son fick tolka. Vi pratade en halvtimme och bestämde att vi skulle ses på tisdag hemma hos henne. De bor också i Eklanda, men inte i det nya boendet för nyanlända, utan på ett annat ställe. Senare i veckan kom jag på att det inte alls funkade med tisdag, för då skall jag hämta Maggie från kattpensionatet. Skickade ett SMS till en arabisktalande man i kommunen och bad honom vidarebefordra den informationen till K, och vi bestämde att jag kommer på onsdag istället.

I tisdags åkte jag med både nya och gamla grannar till Orienthuset, Sveriges största ställe att handla mat från orienten. Det ligger på andra sidan av stan och är inte så lätt att ta sig till med buss, så de nyanlända var väldigt glada för skjuts. Jag köpte massa spännande saker; bland annat extra stark ajvar relish, starka cornichons och picklade vitlöksklyftor. Har inte testat några av dem än, men det skall bli spännande. När jag ätit middag skulle jag bara "vila huvudet lite", somnade som en stock i soffan och vaknade klockan 23... och jag som skulle packa! Gick upp lite tidigare på onsdagsmorgonen och hann med riktigt mycket. Tur man är morronpigg.


Packade färdigt på onsdagskvällen och satte även upp lite påskfjädrar i min häck.

På torsdagen jobbade vi till klockan 13 och sen var det bara att rusa hem och packa det sista. Marita kom och hämtade mig klockan 14 och vi åkte ner till Kungsbacka kattpensionat där Maggie skulle spendera några dagar. Usch vad nervöst det är att lämna bort henne till ett nytt ställe!


Hennes rum var på 6 m² och sen har hon lika mycket på utsidan. Det var skrämmande när vi kom, tur att den trygga buren var med.


Här är halva hennes rum, kunde inte fota hela pga vinklarna. Jag tvivlar på om hon fattar hur den där brädan funkar, så jag la ner en av filtarna på golvet. Både den och den uppe vid fönstret kommer hemifrån och luktar alltså tryggt.

Marita körde mig till Hede station och jag tog pendeln in till Göteborgs C. Där växlade jag lite pengar på Forex och sen hade jag nästan 2 h tills tåget skulle gå. Det blev en sallad på O'Learys och lite korsord.

Tågresan gick bra. Bredvid mig hade jag en ung tjej från Frankrike, som nu bor i Mölndal och arbetar som "PHD intern" på Astra Zeneca. Ungefär halvvägs in i resan började vi prata (på engelska) och sen gick det inte att få tyst på oss resten av resan. Det visar sig att vi skall hem med samma tåg på måndag, så då skall vi sitta tillsammas igen. När det var 45 minuter kvar fick vi byta till buss, det var visst något spårarbete. När vi kom fram blev vi avsläppta på en parkeringsplats en bit från Centralen, så Martha och jag hade lite svårt att hitta varandra. Till slut lyckades vi, när jag gått bort till Centralen.

Å vad det var kul att ses igen! Det märktes inte att det var 27 år sen senast. Vi hittade varandra direkt. Hem till henne och så bjöd hon på en jättegod soppa. En soppa som innehöll både selleri och broccoli, som jag egentligen hatar, men det var gott. Och jag var hungrig. Vi gick och la oss sent, för vi tjötade massor.

Jag sov gott på hennes soffa. På fredagsmorgonen tog vi det väldigt lugnt, och det bjöds på en otroligt god frukost.


Rena hotell-lyxen. Det var nog första gången jag åt scrambled eggs, mycket gott. Vid 12.30 satte vi oss i bilen och åkte söderut en bit, för att träffa Elin. Elin var i San Francisco mitt andra år, så det var också ett kärt återseende.


Martha till vänster och Elin till höger. Inte heller här gick det att få tyst på oss. Jag har inga som helst problem att förstå norskan, skönt att det sitter kvar i minnet. Minns att jag hade det lite svårt i början där i San Francisco, men det släppte ganska snart.

Efter ett par trevliga timmar hos Elin åkte Martha och jag till Holmenkollen. Oj vilken hoppbacke! Hur fasen vågar man? Och hur vågar man första gången? Gaah!






Uppe  på "fjellet" var det riktig vinter, massa snö. Vi var inte klädda för sådant väder, så vi frös massor. Tack och lov för "rumpvärme" i bilen!


Sen åkte vi hem igen och slöade lite i soffan. På kvällen åt vi Pekinganka. Jag har alltid trott att det är en stor, hel anka man ställer på bordet, men oj vad fel jag hade. Först stekte vi små pannkakor av mjöl, kokt vatten och olja. Man kavlar dem 2 och 2 för att få dem tunna och sedan drar man isär dem när de är färdigstekta. Då blir de riktigt tunna. Sen tar man ankan och friterar den. Det där klarar inte jag, allt fett, så vi tog undan en bit till mig som bara värmdes i mikron (ankan var färdig när den köptes). Sen drog vi isär köttet så att det blev mindre bitar.


Först lite Hoisin-sås i botten, så anka, skivad gurka och salladslök.


Sen rullar man ihop allt och äter. Mums!


Hoisin-sås är en viktig ingrediens. Det var i alla fall mycket gott, men jag orkade bara 3. Martha och hennes fosterson Håkon åt massa fler.


När vi var ute tidigare på dagen var det skitväder, grått och trist. Men nu sken solen... Här är utsikten från Marthas köksfönster.

Tidigare på dagen hade vi förberett glass-smet, och nu skulle den göras klart. Det blev så mumsigt, med krossade Oreo-cookies i.

Massa tjöt även denna kväll, och så lyssnade vi på musik. När jag bodde i San Francisco introducerade Martha mig för en norsk, kristen artist som heter Sigvart Dagsland. Den CD:n som hon visade mig har jag spelat hundratals gånger sedan dess. Så underbar musik och hans röst är härlig. Vi lyssnade på den och på hans senaste skiva.

För ett tag sedan tipsade brorsan mig om ett spel på mobilen som heter Cell connect. Jag har fastnat i det, och nu visade jag Martha.


Och här sitter hon... Detta var igår kväll, men när jag skriver detta sitter hon där och spelar igen. Hehe. Nu skall vi snart sticka iväg till mataffären och handla något till ikväll, sen skall vi "ut på byn". Får se vad vi hittar på idag. Imorgon är vi bjudna hem till en av hennes systrar på middag, förutom det har vi inga speciella planer. På måndag jobbar Martha, så då får jag klara mig själv. Tåget hem går klockan 18 på måndag.

Jag har det som sagt jättebra i Oslo och det får absolut inte ta 27 år till innan jag ser mina vänner. Det var flera som hade velat mötas men inte kunde denna helgen, det får vi ta nästa gång.

Ha en riktigt skön påsk! På återhörande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar