tisdag 25 juli 2017

Äntligen här!

Gomorron. Eller gomiddag för er. Här är i alla fall klockan snart 8. Oj vilken pärs det var att ta sig hit! Men vi börjar väl från början.

Vaknade av mig själv flera gånger under natten till igår, men gav upp 4.10 och gick upp. Packade det sista och kontrollerade att lägenheten var klar för städerskans besök på onsdag. Bussen gick 6.43.


Det blev kabinväskan ändå. Vet inte om jag ångrar det eller ej just nu, men mer om det senare. Jag kom fram till Landvetter med tid över. Jag hade försökt boka loungebesök på Landvetter, där jag kunde äta frukost, men av någon konstig anledning gick det bara i Stockholm. Där skulle jag inte ha tillräckligt mycket tid för att kunna utnyttja loungen, så jag struntade i det. Köpte mig istället en macka på vägen, för jag var hungrig. Framme på Landvetter tog jag bara en kopp te och satt och slappade. Kul att titta på alla folk som skall ut och resa.

Jag glömde säga till om gång-platser när jag checkade in. Fick ju boardingpass för båda flygturerna och såg att jag till Stockholm skulle sitta i gången men till New York vid fönstret. Resan till Stockholm gick bra. Klarade starten galant. Jag måste säga att jag är VÄLDIGT stolt över mig själv varje gång jag inte får panik :)

I Stockholm tog säkerhetskontrollen lite tid. Jag blev slumpvis utvald och de checkade mig för sprängämnen och öppnade mitt handbagage. Inga problem, jag kom igenom :) Sen var det inte mycket tid kvar till start.

Här är mitt plan.


Jag satt vid fönstret men hade som tur var bara en utanför mig. Bra utsikt!!


Starten gick bra (igen) och allt flöt på. Jag hade bullat upp med massa korsordstidningar, en tidning om mord och brott, flera avsnitt av en serie i offlineläge på Netflix, men jag kollade istället på 9 (!) avsnitt av När & fjärran på skärmen. Aldrig sett det programmet tidigare, var ju riktigt kul. Lyckades sammanlagt sova 40 minuter. Här är lite vyer under vägen.


Här passerar vi Grönland.


Maten var god, kyckling i barbecuesås och vildris. Sallad och bröd. God chokladpuddig (ganache) med något krispigt i.


Canada.


Mycket moln på vägen ner.


Första titten på New York, kraftigt zoomat.

Vi landade 14.45 lokal tid. Först lång kö för att få fingeravtryck tagna och foton tagna. Sen lika lång kö (efter bagaget hämtats ut) för bagagekoll. Klockan var nog 16.30 när jag var "utsläppt".

Sen började det jobbiga på resan. Lång historia. Skippa ner till bilderna om ni inte orkar läsa :)

Min värdinna Louise hade tipsat mig om att ta en Airport shuttle från Newark in till Union Square. Hon hade gett mig namnet på ett hotell och vilken gata det låg på, för att kunna boka sån shuttle måste man uppge ett hotellnamn. Men det gick inte. Jag hade inte fått gatunumret. Då kunde de inte boka in mig. Skitsur gick jag vidare och tänkte att det måste finnas ett tåg. Frågade och det fanns ett som gick till Penn station. Därifrån borde jag ju kunna ta mig vidare. Köpte biljett ($13, bussen skulle kostat $21) och ställde mig att vänta. Det var en smalt förarlöst tåg på en skena som kom. Något skeptisk dubbelkollade jag med en tågvärd på perrongen om detta gick till Penn station. Javisst sa han.

Vi packade in oss som sillar i de små kupéerna. När vi åkt 2 hållplatser gick alla utom en annan tjej och jag av. Vi blev väldigt förvånade när tåget gick tillbaka samma väg det kom! Vi började prata. Hon var från Tyskland och kanske 20 år. När vi kom tillbaka till Newark så frågade vi vad som hände. Vi fick då reda på att vi skulle gått av på den där sista stationen och bytt till det riktiga tåget. Men gaah! Kunde de inte sagt det då? Så det var bara att gå på igen och åka tillbaka. Vi skrattade åt vår miss.

Vi lyckades gå av rätt och letade oss fram till det riktiga tåget. Det tog 20 minuter innan det kom. Vi dubbelkollade igen att vi var på rätt tåg. Ja visst! Vi åkte iväg och när vi kom till Penn station gick vi av. Vi frågade en värd vart vi skulle ta vägen (hon skulle bo på ett hostel i närheten, och jag skulle hitta tunnelbanetåg Q). Vi fick då reda på att vi gått av vid FEL STATION!! Va??? Vi gick ju av på Penn station! Jo det gjorde vi, men detta var Newark Penn station, inte New York Penn station.... GAAAH! Bara att vänta igen.

På det nya tåget träffade vi en äldre kvinna som lovade visa mig vart jag skulle ta vägen för att hitta Q-tåget. När vi gått av så hittade hon en väninna, så jag fick klara mig själv. Hittade tunnelbanestationen och det visade sig att det inte fanns någon hiss eller rulltrappa. Nu ångrade jag valet av 2 resväskor. En mycket snäll amerikanska tog min tyngsta väska och vi gick ner 4 trappor. Hon sa att jag kunde åka på hennes kort och "swipade" in mig (sen kom jag på det att jag inte skulle kommit ut på andra änden eftersom man måste swipa av också). I alla fall när vi kommit innanför grindarna visade det sig att mitt tåg inte alls gick där. Vi skildes åt och jag gick ut igen och frågade i informationen hur jag skulle åka. Han pekade uppför alla trapporna igen och sa att jag skulle gå till andra sidan gatan och ta tåget där.

Nej sa jag. Jag går inte uppför alla trapporna med mina väskor. Då kom han på att jag kunde ta vilket tåg som helst en station till 42nd street och byta där. Så in igen (efter jag köpt ett veckokort) och ta tåget. Bytet gick bra och till slut var jag framme på min station, Beverly Road i Flatbush.

Helt slut. Svettig. Och ytterligare trappor att ta mig upp. Fick än en gång hjälp av en trevlig amerikanska. Denna gången tog jag den stora väskan själv, den var inte lätt. Upp på gatan och 2 kvarters promenad och jag var ÄNTLIGEN framme! Jag hittade nyckeln och kom in. Underbart! Det var varmt och jag fick igång AC:n. En "fönsterskakare" som vi säger "i branschen" (aggregatet går igenom fönstret och består bara av denna del).


Resan från Newark och hit tog från 16.30 till 18.55... Efter lite chatt med min värdinna om saker jag undrade över så började jag packa upp. Skulle jag gå ut och leta efter mat först eller duscha? Valde mat, var hur hungrig som helst. Min kroppsklocka var 1 på natten och jag hade inte ätit sen den lilla mackan jag fick på planet vid halv 8 svensk tid. Hittade bara en sån där liten affär där man kan köpa konserver, chips och dricka. Köpte lite dricka. Gick vidare och hittade en spansk tapasbar, där beställde jag en "flatbread" med skinka. Gott. Åt hälften och gick ut i regnet och hem för att duscha. Ljuvligt.

Somnade ganska exakt 24 h efter jag gick upp hemma i Sverige. Mig veterligen är det första gången jag "dygnar". Vaknade mitt i natten, vid 3 (amerikansk tid) och hade då sovit 4,5 h. Inte nog. Lyckades somna om 3 h till.

Nu har jag organiserat lite mer. Tycker jättemycket om rummet förutom 2 saker: det finns inga ytor att ha saker på! Det finns ett skåp som TV:n står på, med 4 hyllor. Men alla hyllorna var fulla med kuddar och täcken. Med lite styrka lyckades jag frigöra 2 av hyllorna, fick knö ordentligt för att kuddarna och täckena skulle få plats på 2 hyllor istället för 4. Nu har jag en hylla till alla kläder som inte hänger i garderoben, och en hylla till mat och saker.

En annan sak jag inte gillar är att det är ganska mycket trafik på gatan utanför. Jag vill ha fönstret öppet. Har jag det stängt så är det istället AC:n som låter. Men jag skall köpa öronproppar idag, då funkar det nog :)

Nu skall ni få se hur jag bor!


Det är alltså ett rum och badrum. Denna bild är tagen från ytterdörren. Litet kök till vänster i bild.


Och denna är tagen från sängen.


Toan.


Duschen.


Min veranda. Det är en glasdörr utanför den vanliga ytterdörren, så man ser inte in i vanliga fall.

Jag beställde en sån där plan från Telenor så att jag kan ringa, SMS:a och MMS:a gratis och surfa 0,5 gb. Men vi får den inte att funka, vi har försökt hela morgonen. Vi har testat fram och tillbaka. Just nu testade jag att låsa telefonen i 2G och då funkade det! Pratade just med mamma :) Puh.

Nu skall jag ut och leta mat. Klockan är 8.40. Får se vad jag hittar på sen, men in till New York åker jag i alla fall!

På återhörande (och grattis om ni orkade läsa ända hit...).

1 kommentar:

  1. Herregud vilken start på resan. Jag skulle dött på fläcken.
    Det känns mycket bra att bara läsa om dina bravader, jag är inte ett dugg avis. Hem ljuva hem!
    Kram 😊

    SvaraRadera