fredag 28 juli 2017

Brooklyn Bridge, Ground zero och skoköp

Gomorron. Klockan har just passerat 8.30 och jag sitter här i min säng med datorn i knät. Samma kväll som jag kom så frågade jag min värdinna om hon hade något hårt och platt som jag kunde ha datorn på i sängen, vill inte ha den direkt på lakanet (risk för överhettning). Det finns inget sängbord här eftersom sängen står i en liten alkov. Jag fick låna en stor gammal bildram, perfekt att ha datorn på och även när jag har den i knät. Smart idé!

Igår när jag vaknade kände jag direkt att jag hade ont i benen. Tog det lite lugnt på morgonen, efter bloggskrivandet satte jag mig på min lilla veranda med min frukost och ett korsord. Första gången jag löst korsord sen jag kom hit, även om jag har ett i väskan hela tiden. Finns så mycket att se att jag inte har slappat något.

Vis av erfarenheterna tidigare dagar tog jag reda på hur jag skulle åka till Brooklyn Bridge innan jag gick hemifrån.


Nu skulle det väl inte bli något fel? Nope, klarade det galant. Duktig Lena!! :)

Men sen. Haha. När jag kom upp ur tunnelbanestationen stod en skylt om hur man skulle gå till Brooklyn Bridge. Eller rättare sagt, det stod "gå till vänster på den gatan och till höger på den". Sen inget mer. Jag gjorde som det stod och fattade ingenting. Såg en annan skylt om väg till bron. Följde den. Gick och gick och hittade inget. Frågade 2 vägarbetare och de pekade på 2 tjejer som gick lite före mig. Följ efter dem sa de, de har nu fått reda på var trapporna upp är. Jag hann ifatt tjejerna, de var från Danmark, och de var lika vilse som jag. Vägarbetarna hade visat dem på Google Maps, så vi följde kartan. Vi gick runt 2 stora kvarter, en rejäl promenad och döm om vår förvåning när vi hamnade precis där vi varit tidigare, där den första vägskylten "slutade". DÄR var trapporna. Vi hade alla gått förbi dem med 2 meter eller något. Korkade turister!!

Väl uppe skiljdes vi åt och jag promenerade i förväg. Här kommer en massa bilder på bron och vad jag kunde se från den. Åt vänster ligger Lower Manhattan, åt höger ligger Midtown och bakåt ligger Brooklyn. Jag låter bilderna tala för sig själva...


Tänker inte åka ut till Frihetsgudinnan, så detta kanske är det enda jag får se av henne... Dålig zoombild.

Bron har 6 filer för bilar, och de som går eller cyklar gör detta på ett övre plan, i mitten. Det var alltså aldrig någon närkontakt med kanten, så det var inte alls läskigt. Bara fräckt att gå över denna bro! Cykel- och gångbanan är i trä, så ibland hoppade man till när en cyklist kom snabbt bakifrån och det smattrade i trät.

Väl över fanns massa stånd där man kunde köpa turistgrejer. Köpte mig 5 olika nyckelringar med "New York-motiv" för en dollar styck. Bara som minne :)

Jag vandrade vidare och drog mig bortåt Word Trade Center och Ground zero. Överallt byggs det. Här är en ny skyskrapa på gång.


Jag började få ordentligt ont i mitt vänstra ben. Detta "fenomen" har jag tidigare bara haft i högerbenet, och det har jag haft i minst 30 år. Det är som om benet "somnar" och jag förlorar känseln, men varje gång jag sätter ner foten så skjuter en smärta som (kan jag föreställa mig) mest kan jämföras med en elektrisk stöt, genom benet. Väldigt smärtsamt. Det jag absolut inte kan göra när jag får den typen av smärta är att stå still eller gå långsamt. Går jag fort försvinner det. Denna smärta är orsaken till att jag har så svårt för att arbeta stående vid mitt skrivbord på jobbet (det är höj- och sänkbart). Den kommer på ett par minuter. Synd, för det är skönt och nyttigt att stå upp och jobba!

Nåväl. Jag gick bortåt WTC och såg det otroligt imponerande 1 World Trade Center. Denna skyskrapa är uppförd där 6 World Trade Center stod tidigare. Den rasade ihop med tvillingtornen den 11 september 2001. Otroligt imponerande skyskrapa!


Man kunde åka upp till observationsdäcket, där det också finns en restaurang, men jag har fått nog av höga höjder nu för ett tag...


Vad är detta för något mystiskt? Måste undersökas senare!! Jag gick vidare till poolerna de har uppfört i "fotspåren" av tvillingtornen. Otroligt mäktig känsla att stå där och se alla namn och de stora hålen efter tornen. Namnen är inhuggna i metallstycken och på kvällarna lyses de upp underifrån.
När någon av de nästan 3.000 personerna skulle fyllt år sätter personalen i en blomma i namnet.

Nu hade jag rejält ont i benen och jag kände att jag inte skulle orka gå omkring inne på muséet. Detta besök vill jag vara 100 för, inte gå omkring och ha ont. När terrordådet inträffade mådde jag psykiskt dåligt länge. Jag vet inte varför det tog mig så hårt, men jag tror att det har med min höjdskräck att göra (bara tanken på att vara inne i något av tornen när planen kom) och att jag alltid velat åka till New York. Jag åt inte på 8 dagar, mådde bara illa. Fy vilken jobbig tid det var. Jag vill så hemskt gärna se muséet och bestämde mig att jag åker tillbaka dit en annan dag när jag inte har ont. Jag vill verkligen kunna gå omkring och SE allt. Det skulle betyda mycket för mig.

Istället styrde jag kosan mot den där mystiska "fjädersaken" och det visade sig att det var ingången till ett stort shoppingcenter under marken! Jag gick omkring lite och satte mig sen på ett fik och tog en fika. Studerade vilka affärer som fanns, om det var något av intresse, och det visade sig att det fanns en affär för de där Skechers-skorna jag vill ha. Hurra!


Detta är bara en liten del, det fanns väldigt många affärer i intilliggande "komplex". Jag hittade affären och frågade om breda skor. Tyvärr hade de bara breda skor i tråkfärger, men jag köpte 2 par ändå. Ett par svarta och ett par gråa. Tänkte mig de gråa som vardagsskor på jobbet och de svarta för promenader. Då syns inte leran :)

Jag betalade ungefär 1.020 kr för dessa 2 paren (30 % rabatt på det billigaste paret) och det är mindre än vad man får betala för ett par hemma. Och då finns de inte i breda storlekar. Lyckan var total!!Jag åkte hem och var hemma vid 16-tiden. Hade inte orkat gå mer just då. Vilade lite, snackade med Jesper i telefon (han är i Spanien), åt middag, slösurfade och löste lite korsord. För ett par dagar sedan skrev jag till mina "gamla" amerikanska familjer att jag nu befann mig i USA och kunde ringa amerikanska nummer utan kostnad. På kvällen fick jag ett pm från mamman i min andra familj (jag jobbade för dem mitt andra år i San Francisco, men bodde i en egen lägenhet, så jag har aldrig bott hos dem). De bor nu i Denver. Vi pratade i över en timme och det var så härligt!! Jag lovade dem att när jag åker tillbaka till San Francisco 2019 (då den första familjen flyttar in i sitt hus igen så att jag kan bo hos dem) så skall jag "ta vägen om" Denver och hälsa på dem.

Tog en liten promenad i grannskapet senare på kvällen bara för att inviga mina svarta skor. Inget skoskav och hur sköna som helst! Jippe!! Jag har 20 % rabatt om jag vill köpa ett par till innan jag åker. Vi får se.

Vad skall jag göra idag då? Har fortfarande väldigt ont i benen, musklerna på baksidan av underbenen är väldigt ömma. Trots att jag tog det lugnt igår (haha) så gick jag nästan 17.000 steg. Jag måste inse mina begränsningar så att jag inte pajar helt. Men först skall vi kryssa lite på listan!

The high line
Broadway
Grand central station
Central park
Rockefeller center/Top of the rocks
Empire state building
Ground zero och 9/11 muséet
Union square
Times square
Flatiron building
Metropolitan museum
Battery park
Brooklyn bridge
Bryant park
Museum of modern arts
Ellis Island
Staten Island-färjan
Wall street
American museum of natural history
Madison square park
Washington Park
Chinatown
Little Italy
FN skrapan med statyn av non violent pistolen
Coney Island

Jag har lagt till lite också. Inser att jag inte kommer att kunna göra allt. Men det är kul att ha att välja på! Bara 2 saker kryssades av igår, men jag känner ingen stress. Jag gör det jag vill och det jag orkar och det jag hinner. Jag kommer säkert tillbaka någon annan gång och kan kryssa av fler saker!

På tal om det. Om någon skall åka till New York så kan jag rekommendera studion jag bor i. Passar nog bäst för en ensamresande, det står att man kan vara 2, men då blir det trångt. Enda nackdelen är som sagt trafiken utanför och bristen på ytor att ställa saker på. Men priset var OK, tror jag betalade lite drygt 11.500 kr för 10 nätter. Det får du inte ett hotellrum för. Och fördelen är ju att man kan laga sin egen mat.

Nu skall jag göra som igår, d.v.s. fixa frukost och sätta mig på verandan med ett korsord. Det var fruktansvärt kvavt igår, och enligt SMHI skall det bli ännu varmare och kvavare idag. Inte soligt, men varmt.

På återhörande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar